Kıbrıs Türk Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Altunç, mevsim normallerinin kıyaslanamayacak derecede sapma göstermesi ve tavan yapan sıcaklık değerlerinin yaşandığı doğa olayının ‘El Nino‘ olarak anıldığını belirterek, doğaya yapılan tahribatla doğrudan bağlantılı olan bu olayın, doğa tahribat derecesine göre 2 ile 7 yılda bir tekrarlandığını açıkladı.
KTMMO Başkanı Altunç yaptığı açıklamada, insan eliyle doğaya yapılan tahribat doğrultusunda güneşten gelen enerjinin meteorolojik parametreleri de etkilendiğini belirterek, bu etkinin hava sıcaklığı, hava basıncı, rüzgar, bulut ve yağışlar üzerinde rol oynadığını belirterek, dünya genelinde ‘normal’ olarak nitelenen değerlerde sapmalar oluşturduğunu belirtti.
Hava sıcaklığı normal değerleriyle kıyaslanmayacak derecede sapma gösteren tavan (pik) sıcaklık değerlerini yaşadığımız bu günlerde yaşanan bu olaya ‘El Nino’ adı ile anıldığını belirten Altunç, bu doğa olayının doğaya yapılan tahribatla orantılı olarak 2 ile 7 yılda bir tekrarlandığını açıkladı.
Özellikle Pasifik Okyanusunda ‘El Nino’ sonucu okyanus suyu sıcaklık değerlerindeki bariz artış şeklinde görüldüğünü aktaran Altunç, ‘El Nino”nun İspanyolca ‘Küçük Oğlan’ anlamına geldiğini söyledi. Bu doğa olayının tam tersi bir karşılığı olan ve ‘Kız Çocuğu’ anlamına gelen ‘La Nina’ gibi doğa olaylarıyla sık bir şekilde karşılaşmanın artık sürpriz olmayacağını vurguladı.
“Son otuz yılda Kıbrıs’ta kaydedilen en yüksek sıcaklık Ağustos ayında 46.6 °C”
Altunç, son 30 yıl içerisinde KKTC’de ölçülen en yüksek hava sıcaklığının, Ağustos ayında 46.6 °C olarak kayıtlara geçtiğini aktararak, bu değeri 45.8 °C ile Eylül ayı, 45.3 °C ile Temmuz ayı, 45.0 °C ile Haziran ayı ve 44.2 °C ile Mayıs ayı ekstrem hava sıcaklığı izlediğini belirtti.