Yazar: Pambos Charalambous
ENGLISH (İNGİLİZCE) ΕΛΛΗΝΙΚΑ (YUNANCA)
Kaynak: HANGİ GEÇMİŞİN NET MESAJLARI?
Görsel ve Çeviri: Penna
Kıbrıs Araştırma Merkezi (KYKEM) Direktörü Christos Iakovou, KHA’ya [Kıbrıs Haber Ajansı] yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işgal altındaki bölgelere yaptığı yasa dışı ziyaretiyle uluslararası topluma açık siyasi mesajlar verdiğini belirtti ve Ankara’nın eylemleriyle adadaki varlığını güçlendirmek istediğini ekledi.
KHA, Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından çeşitli yönlere verilen çoklu mesajları yorumlayabilmesi için hem adayla hem de yurtdışıyla ilgili birçok konuyu inceleyen o seçkin [araştırma] merkezi KYKEM’e koştu. Sanki, ne Kıbrıs Rum toplumunun, ne liderliğinin, ne KHA’nın, ne KYKEM’in ne de Chr. Iakovou’nun istemediği federal bir çözümü yarım asrın ardından artık müzakere etmek istediği belli olan Erdoğan’ın tutumu yorum istermiş gibi.
Erdoğan’ın işgal altındaki bölgelere yaptığı yasa dışı ziyaretin sonuçlarını değerlendirmesi istendiğinde, Sayın Iakovou şunları söyledi: “Türkiye cumhurbaşkanının Kıbrıs’a yaptığı yasa dışı ziyaret, daha önceki yıllarda gördüğümüz gibi, geçmişin basit bir tekrarıdır.” Bunun, Türkiye’nin Kıbrıs’ta olduğu ve eylemleriyle – Deryneia’da konut inşa edileceğinin duyurulması gibi – varlığını güçlendirdiği yönünde, uluslararası düzeyde açık siyasi mesajlar veren bir ziyaret olduğunu kaydetti.
Yasadışı ziyaretin ayrıca, “Türkiye’nin [aradığı] çözüm şeklini, yani iki devletin tanınması ve ardından nihai çözümün müzakere edilmesini destekleyeceği” siyasi mesajlarını da verdiğini” sözlerine ekledi.
Bunu Erdoğan’ın kendisi zaten söyledi. Kulaklarımız var ve duyabiliyoruz. Sayın Iakovou sadece, “Erdoğan’ın yasa dışı ziyareti daha önceki yıllarda gördüğümüz gibi geçmişin basit bir tekrarıdır” yorumunu ekledi.
Sayın Iakovou hangi geçmiş yıllardan söz ediyor? Erdoğan “Yarım milyon Kıbrıslının birbirleriyle geçinememeleri nedeniyle 70 milyon Türk ve 10 milyon Yunan’ın acı çekmesine tahammül etmeye hazır olmadığını” ilan ettiği yılları mı kastediliyor? Yoksa Rauf Denktaş’ı geçiş noktalarını açmaya zorladığı ve sonunda emekliye sevk ettiği yılları mı? Erdoğan, iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüme ve Attila’nın geri çekilmesine ‘evet’ oyu verirken, sayın Iakovou, KHA çalışanları ve KYKEM çalışanlarının çözüme ve Türk askerlerinin geri çekilmesine ‘hayır’ oyu verdikleri yılları kastediyor olabilir mi? Ya da belki, bizim kıvırmamıza rağmen, Erdoğan’ın (Crans-Montana’da) garantilerin kaldırılması konusunu müzakere edecek kadar ileri gittiği yılları mı?
KHA, KYKEM akademisyenlerden, merkez başkanının hangi yıllara atıfta bulunduğunu açıklamasını istemeli. Biz de böylece kimi “ödüllendireceğimizi” bilelim.