Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya, “Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu’na (COFFIS) katıldı.
COFFIS, fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik engelleri kaldırmak ve şeffaflığı kolaylaştırmak için birlikte çalışan Hollanda liderliğindeki bir hükümet koalisyonu. Yeni katılımlarla birlikte şu anda Avusturya, Antigua ve Barbuda federal hükümeti, Belçika, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, İspanya, İsviçre ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere 16 üye ülkesi bulunuyor.
Yeşil Gazete’nin haberine göre üye devletler Brezilya’da düzenlenecek COP30‘a verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik ulusal bir planla gelmeyi taahhüt etti.
Greenpeace UK Kıdemli Siyasi Danışmanı Rebecca Newsom, Birleşik Krallık’ın koalisyona katılma kararının, İngiliz iklim diplomasisinin Muhafazakarlar dönemindeki birkaç durgun yılın ardından nihayet uykudan uyandığının bir başka göstergesi olarak nitelendirdi:
“Fosil yakıt sübvansiyonlarını ele alma konusunda daha fazla iş birliği ancak iyi bir şey olabilir. Ancak G7 ve G20 liderlerinin bu sorunu ele almak için uzun yıllar boyunca defalarca bildiriler imzaladığı göz önüne alındığında, şimdi gerçek eylem zamanı. İngiltere’nin fosil yakıt üretim sübvansiyonları her yıl milyarlarca dolar değerinde. Bunlar, fosil yakıt endüstrisine uygulanan ek vergilerle birlikte, İngiltere’nin gelişmekte olan ülkeleri destekleme konusundaki iklim finansmanı yükümlülüğünü yerine getirmek için nakit kilidini açmak üzere derhal yeniden yönlendirilmelidir.”
Newsom, kirleticilerin iklime verdikleri zararın bedelini ödemelerinin zamanı geldiğine vurgu yaptı.