Avustralya hava durumu bürosunun raporlarına göre, El Niño‘nun sona erdiği belirlendi; geçtiğimiz hafta boyunca gözlemlenen sıcaklık düşüşleri, bu doğal olayın sona erdiğini gösteriyor. Bu fenomen, geçen yıl haziran ayında başladığında, Pasifik Okyanusu‘nun yüzeyindeki suları ısıtarak küresel hava koşullarında önemli değişikliklere neden olmuştu. Avrupa Birliği‘nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından sağlanan verilere göre mart ayı, art arda on ay süren aylık sıcaklık rekorlarının son halkası oldu.
El Niño, dünya genelinde denizler üzerindeki sıcak su dalgalarını tetikleyerek küresel hava koşullarını ölümcül sonuçlarla değiştirmeye devam ediyor. İklim bilimciler, yaşanan bu sıcaklık artışlarının çoğunu insan kaynaklı iklim değişikliğine bağlıyor ancak, peş peşe gelen sıcaklık rekorlarının, güçlü El Niño koşulları düşünüldüğünde şaşırtıcı olmadığı belirtiliyor.
Euronews‘in aktardığına göre, önümüzdeki aylarda gözlemlenecek sıcaklıklar, son zamanlardaki rekorların ne kadarının küresel ısınmadan kaynaklandığını daha net bir şekilde ortaya koyacak.
Güney Amerika‘da durum daha vahim. El Niño, genellikle bu bölgede yağışların azalmasına neden olurken, son aylarda rekor sıcaklıklar ve kuraklıklar yaşandı. Bu durum, bazı ülkelerin acil durum önlemleri almasına neden oldu.
Özellikle Ekvador‘da, El Niño’ya bağlı kuraklıklar nedeniyle elektrik tasarrufu yapılmak zorunda kalındı. Ülkenin enerjisinin büyük bir kısmını sağlayan hidroelektrik santralleri, azalan rezervuar seviyeleri nedeniyle yetersiz kaldı. Ekvador Enerji Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, “Tüketilmeyen her kilovat ve her damla suyun bu zorlukla başa çıkmaya yardımcı olacağı” vurgulandı.
Kolombiya‘da da benzer bir durum yaşanıyor. Kuraklık, başkent Bogotá‘da su tasarrufu önlemlerinin alınmasına yol açtı. Rezervuarlar rekor düşük seviyelere ulaştığında, şehir yönetimi, su israfını önlemek için ek ücretler ve cezalar getirdi.
Kolombiya’nın enerji üretiminin büyük bir bölümünü oluşturan hidroelektrik santralleri de iç tedariki korumak adına Ekvador’a enerji ihracatını durdurdu. Ülkenin başkenti çevresindeki orman yangınları, uzun süreli sıcak ve kuru dönemler boyunca devam etti.
Afrika kıtasında da durum trajik. Batı Afrika ve Sahel bölgelerinde geçtiğimiz ay ölümcül bir sıcak dalgası yaşandı; Mali‘de sıcaklıklar 48°C’yi aştı. World Weather Attribution‘ın (WWA) yeni raporuna göre, iklim değişikliği Mali ve Burkina Faso‘daki sıcaklıkları 1,5°C kadar artırdı.
Beş günlük sıcak dalgası boyunca Sahel bölgesinde sıcaklıklar, küresel ısınma nedeniyle 1,4°C artış gösterdi. Raporda, yüksek sıcaklıklara alışkın olan bölge halkının, sıcak dalgasının süresi ve şiddeti nedeniyle zorlandığı ve enerji kesintilerinin durumu daha da kötüleştirdiği belirtildi. Ayrıca düşük yağış miktarları, Güney Afrika’da tarım ürünlerinden verim alınamamasına ve Oxfam gibi yardım kuruluşlarının, 20 milyondan fazla insanın açlık ve su kıtlığı ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmasına neden oldu.