Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınının yeni türlerinin 25-59 yaşlarındaki kişilerde vaka sayılarını ve hastaneye yatış oranlarını endişe verici şekilde artırdığını ifade etti.
Ghebreyesus, küresel çapta 25-59 yaşlarındaki kişilerde vaka ve hastaneye yatış oranının artmasının olası sebepleri olarak “yeni varyantlar ve genç yetişkinler arasında artan sosyal kaynaşma” olabileceğini işaret etti.
‘Bir haftadaki en çok vaka sayısı’
DSÖ’nün İsviçre‘nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, salgının artış hızıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
Geçen hafta Covid-19 vakaları üst üste sekizinci haftada artış gösterdi ve 5,2 milyondan fazla yeni vaka bildirildi. Bu, şimdiye kadar bir haftada kaydedilen en çok vaka sayısıydı.”
‘3 milyondan fazla ölüm bildirildi’
Dünya genelinde salgın kaynaklı ölümlerin de art arda beşinci haftada yükselişe geçtiğini ifade eden Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, şu açıklamalarda bulundu:
Şu anda DSÖ’ye 3 milyondan fazla ölüm bildirildi. 1 milyon ölüme ulaşmak dokuz ay sürdü, dört ayda iki milyona, üç ayda 3 milyona ulaştık. Büyük sayılar bizi uyuşturabilir. Ancak bu ölümlerin her biri aileler, toplumlar ve uluslar için bir trajedidir.”
Ghebreyesus, elde olan araçların tutarlı ve eşit bir şekilde kullanılması durumunda salgının aylar içinde kontrol altına alınabileceğinin de altını çizdi.
Aşı, düşük gelirli ülkelere çok az ulaşıyor
Şimdiye kadar 832 milyon doz koronavirüs aşısı uygulandığının altını çizen Ghebreyesus, “Ancak bunların yüzde 82’den fazlası, yüksek veya üst-orta gelirli ülkelere gitmişken, düşük gelirli ülkeler yalnızca yüzde 0,2 oranında aşıya ulaştı” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Ghebreyesus, aşıların dünya genelinde adil dağılımını hedefleyen COVAX‘a verdiği destekten ötürü de iklim aktivisti Greta Thunberg‘e teşekkür etti.
‘Aşı pasaportuna gerek yok’
Bunun yanında Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi, uluslararası seyahat için aşı kanıtına gerek olmadığını açıkladı.
DSÖ, koronavirüs aşısının virüsün bulaşmasını engelleyip engellemediği konusundaki belirsizlik ve dünyadaki aşı adaletsizliği sebebiyle aşı pasaportuna olumlu bakmıyor.
Dünyada şu ana kadar 860 milyondan fazla kişinin koronavirüs aşısı olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise 20 milyon 230 bin 994 kişinin koronavirüs aşısı olduğu açıklandı.