Bu yılın sonunda ülke liderlerinin Çin‘in Kunming kentinde düzenlenecek Cop15‘te bir araya gelerek 2030 yılına kadar okyanusların ve karaların en az yüzde 30’unun korunmasını içeren Paris Anlaşması benzeri yeni bir anlaşma yapmaları bekleniyor.
Bu buluşma öncesinde 50’den fazla bilim insanı bir araya gelerek Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) taslağını inceledi. Yaptıkları incelemenin sonucunda koruma altına tutulan doğal parkların genişletilmesinin doğru yapılması halinde doğanın yok edilmesinin yavaşlatılmasına yardımcı olduğunu ancak bundan daha fazlasına ihtiyaç olduğunu belirlediler.
Guardian’ın aktardığına göre, Paris-Saclay Üniversitesi‘nden ekolojist ve raporu hazırlayan ekipte yer alan Prof. Dr. Paul Leadley, “Tüm kara ve denizlerin yüzde 30’unu koruma hedefi önemli ve çok dikkat çekici. Bu doğru yapılırsa korunan alanların genişletilmesi iyi bir başlangıç, ancak biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için gerekenlerin çok gerisinde” dedi. Prof. Leadley, değerlendirmelerini bir uyarıyla tamamladı:
“Biyoçeşitliliğe yönelik tehditler için korunan alanlara çok fazla odaklanılırsa, uluslararası biyolojik çeşitlilik hedeflerini tekrar karşılayamayacağımıza dair çok ciddi kanıtlar var.”
Bilim insanları, küresel ısınmayı 1.5 derecede tutabilmek için zararlı tarım uygulamalarının, balıkçılık sübvansiyonlarının ve yüksek oranda et tüketimiyle ülkelerin koordine halinde mücadele etmesi gerektiğini belirtiyor.
Kunming’de müzakere edilecek taslakta belirlenen hedefler arasında plastik kirliliğini ortadan kaldırmak, pestisit kullanımını üçte iki oranında azaltmak ve istilacı türlerin giriş oranını yarıya indirmek için öneriler yer alıyor. Taslak metni 21 maddeden oluşuyor. Anlaşma, ekosistemlere insan tüketimi ve üretiminden kaynaklı tehditleri ve kitlesel bir yok oluşu durdurmayı amaçlıyor.
‘Ne kadar erken harekete geçersek o kadar iyi’
Anlaşmanın analizi bilimsel kuruluşlar BioDiscovery ve Group on Earth Observations Biodiversity Observation Network (Geo Bon) tarafından yapılarak analiz hükümetlere gönderildi. Hükümetlerin bu ayın sonuna kadar geri bildirimde bulunmaları isteniyor.
Hükümetlerin Şubat 2020’den bu yana mart ayında ilk kez yüz yüze müzakereler yapması planlanıyor. Son 10 yılda ülkelerin iklim krizi ve doğanın tahribatını durdurmaya yönelik belirledikleri tek bir hedef hayata geçirilmedi.
Kolombiya‘da bulunan Humboldt Enstitüsü‘nde görevli araştırmacı ve raporun ortak yazarı María Cecilia Londoño Murcia şunları söyledi:
“Ne kadar erken harekete geçersek o kadar iyi. Biyoçeşitlilik için eylem ve olumlu sonuçlar arasındaki zaman gecikmesi on yıllar sürebilir. Bu nedenle 2050 yılına kadar küresel hedeflere ulaşmak istiyorsak derhal harekete geçmeli ve çabalarımızı sürdürmeliyiz.”