Yayın Tarihi: 10 Mart 2021 – Alithia Gazetesi – Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu – Hazırlayan: Vula Harana
Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması gerektiği konusu Kıbrıslı Rumlar arasında hiçbir zaman bir soru olmadı zira her zaman tek seçenekti. Bununla birlikte özellikle zıt görüşlü siyasi güçler söz konusu olduğunda “çözüm” kavramına, A kişinin farklı B kişinin farklı bir anlam verdiğini ayrıca belirtmeye gerek yok.
Ama “çözüm” kavramı her zaman istenen ve istikrarlı bir politika olarak genel kabul görmüştür. Bununla birlikte öyle görünüyor ki, çözüm olasılığını çıkarları ve refahı için bir tehdit olarak gören çözümsüzlük yanlısı, çözüm-fobik olanlarımız da türedi.
Bundan dolayı olsa gerek ki, DİSİ Başkanı Averof Neofitu dün “Kıbrıs sorununun çözümünün Kıbrıslı Rumların yararlarını ve çıkarlarını tehdit etmediğini tam aksine bu bağlamda avantaj teşkil ettiğini” açıklama gereğini duydu. Hem de önemli derecede bir avantaj.
DİSİ Başkanı, üç çözüm korkusu sıraladı: “günlük hayatınızın değişeceği korkusu, Türkleşme tehlikesiyle karşı karşıya olma korkusu ve üçüncüsü de ‘batacağımız’ korkusu. Bunlar, Kıbrıs toplumunda onlarca yıldan beridir geliştirilen üç büyük korkudur” diyen Neofitu kendi sorduğu soruyu yanıtladı: “Günlük yaşamla ilgili olarak, son konuşmalarımda da belirtmişimdir ki, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin günlük yaşamı çözümle değişmemeli. Oluşturucu eyaletlerde, hem Kıbrıslı Rumların hem de Kıbrıslı Türklerin günlük yaşamlarının değişmemesini sağlayacak şekilde neredeyse tam bir özerklik olmalı. İkincisi; gelecek çözümle birlikte Türkleşeceğimiz tehlikesi öne sürülüyor . Çok basit bir dille söyleyeyim: Evet, Kıbrıs sorunu çözülmezse Türkleşme riskimiz var. Üçüncüsü, çözümle batacağız diyorlar: Sıradan ve anlaşılır olacak cevabım. Kıbrıslı Rumların işgal altındaki topraklardaki mülklerinin değeri 8 ila 10 milyar avrodan fazla olabilir” dedi ve ekledi: ”mevcut tahminlere bakılırsa çok daha fazla olabilir, ama bu konuya girmeyeceğim. Ben yaklaşık 10 milyar gibi rakam, diyorum”.
Kıbrıs Üniversitesi’nin işgal altındaki topraklarda mahsur kalan Kıbrıslı Rumların mal varlığının (devlet ve kilise mülkleri dahil) 70 milyar avroya ulaşıyor olabileceğini iddia eden bir araştırması var. Ama sorarım size; Kıbrıs sorununun çözümü rakamlar, milyonlar ve mülkiyet meselesi midir? Çözümün sonuçlarından bahsediyoruz ama çözümsüzlüğün sonuçlarıyla ilgilenmiyoruz. Türk birliklerinin adada kalmasıyla, yerleşimci sayısının artmasıyla, işgal altındaki ülkemizin İslamlaşmasıyla, Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızın yavaş yavaş tükenmesiyle ilgilenmiyoruz. DİSİ başkanının da söylediği gibi Türkleşmemizin çözümsüzlük ile geleceğini tartışmıyoruz bile.