Bu makale ilk kez 27 Temmuz Pazartesi günü Haravgi gazetesinde yayımlanmıştır.
Yazar: Niki Kulermu – Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu – Hazırlayan: Vula Harana
Çıkmazın ortasında yanan minik bir ışık… Anıtlarımızı, cami ve kiliselerimizi onarmak ve adayı yeniden yapılandırmak için yılmadan çalışan İki Toplumlu Kıbrıs Kültür Mirası Teknik Komitesinin elinde yanan küçük bir ışık bu.
Komite kurulalı 15 yıl oluyor. Kültürel mirasımızı kurtarma çalışmaları dinmeksizin devam eden 15 yıl. Bir karikatürist tarafından bu şekilde hakarete uğrayacağını kim tahmin edebilirdi ki? Hem de biz keşke karanlıkları aydınlığa çevirmeye çalışan bir o kadar gönüllümüz daha olsaydı derken. Süper vatanseverlerin yarattığı karanlıkları aydınlatmak isteyecek bir o kadar gönüllümüz daha olaydı. Belki de gönüllülerin yaptığını yapamadıkları için onlardan nefret ediyorlardır. Çünkü kendi yapabildikleri güya hümorist bir yaklaşımla karanlığı aydınlatanları karalamanın ötesine gitmiyor.
İki toplumlu komite insanlarının yaptıkları ve yurt sevgileri onlara atılan iftiralara tek cevaptır. Ağır adımlarla ama/ istikrarlı bir biçimde/ ter dökerek ama kendilerini asla öne çıkarmadan sevgilerini yansıttıkları çalışmaları kendiliğinden konuşuyor. Karpaz’dan Baf’a kadar her yerde görebileceğimiz çalışmaları. Takis Hacidimitriu ve Ali Tuncay gibi insanlarımızın ortak çalışmaları ve ortak kültür mirasına duydukları merak ve sevgi konuşuyor. İki Toplumlu Ortak Kültür Mirası Teknik Komitesi yurdumuzu yeniden inşa etmek ve ruhumuzu yeniden canlandırmak istiyor. Zira bu ortak anıtlar Rum, Türk, Maronit, Ermeni ve Latinlerin ortak kültürünü yansıtıyor. Çünkü bu toplumlar geçmişte hep bir arada var oldular ve ortak sevinç ve acılarını paylaştılar başka da bir alıp veremedikleri yok. Onarılan her eser sıradan insanlarımızda, halkımızda yeniden birleşme umudunu canlandırıyor.
Dün Arhangelos Mihail Kilisesi, evvelsi gün Baf’ın Ay Nikolas ve Ay Yannis köyleri camileri. Ve o günler Takis Hacidimitriu ve Ali Tuncay için ve tüm diğer komite üyeleri için yortu ve bayram günüydü. Çünkü bu iki küçük köyün Kıbrıslı Türk sakinlerinin o gün köylerine döndüğüne ve atalarını bıraktıkları mezarlıklarda rahat uyuduklarını gördüklerine tanık oldular.
Çünkü kiliseler ve camiler ve diğer anıtlar insanları topraklarıyla, tarihleriyle, kültürleriyle birleştiren ögelerdir ve gelecekteki başlangıcın temel taşını teşkil eder.
Takis Hacidimitriu, Ali Tuncay, Ali Kanlı, Mehmet Kanan, Yannis Karis, Athina Papadopulu, Figen Kaner, Glafkos Konstandinidis, Naciye Doratlı, Sotos Ktoris, Mustafa Altan bundan sonra atılacak adımları programlıyor, tartışıyor, anlaşıyor, işbirliği yapıyor ve kararlar alarak yola devam ediyorlar.
Bir sonraki adım Baf’taki Büyük Cami ve Hasan Ağa Hamamı ile Mirtu’daki Ay Pandeleimon Kilisesi olacak. Yalusa Arhangelos Mihail Kilisesi, Venedik Surları ve Ermeni Manastırındaki pandemiden sonra şimdi yeniden kalındığı yerden devam edilecek. Bunları Orunda Camisi izleyecek.
Bir o kadar eser daha bugüne kadar onarılıp teslim edildi bir o kadarı da onarılacak. İki Toplumlu Teknik Komitesinin eş başkanları ve üyeleri ve bu ülkeyi sevenler bu çalışmalar için emek verdiler vermeye de devam edecekler.