Dayanışma Evi tarafından organize edilen Buffer Fringe Performans Sanatları Festivali, 2014 yılından beri, sanatçıların yaratarak direnebileceği, yeni tartışmalar başlatabileceği ve eşsiz bakış açılarını paylaşabilecekleri bir alan sunarak, barış inşaasına katkıda bulunuyor.
Buffer Fringe 2022’de, bu yılın Cepler (ötesi) temasına yanıt veren, Kıbrıs’tan ve yurtdışından sanatçılar yer alacak. Eşsiz performansları ve projeleriyle, sanatçılar, baskın anlatıları delmeye yönelik önerilerini sunmanın yanı sıra, ana çerçeve mantığına karşı çıkarak, farklılıklar, kimlik, geçmiş ve gelecek, kabullenme ve dışlama üzerine düşünme alanları oluşturacaklar.
Buffer Fringe 2022, Ekim ayında 3 gün boyunca, Lefkoşa’daki 3 mekanda, 5 küratör ve 11 sanatçıyla birlikte, seyircileri, sanatla dolu ve keşfedilmeyi bekleyen ceplere davet ediyor.
Birinci Gün: 7 Ekim Cuma, Rüstem Kitap Evi
Buffer Fringe 2022’nin ilk günü olan 7 Ekim’de, Lübnanlı director/sanatçı/barış aktivisti Raffi Feghali’nin küratörlüğünde Rüstem Kitap Evi’nde anlatılara odaklanan çalışmalar sahneleneek. Feghali’ye göre sanatçılar, “kimik ve aidiyete odaklanarak, tarihten besleniyor ve sürekli evrimleşiyor”.
Festival’in ilk günü, ERGO Theatre [Kıbrıs]’ın, Homer, Joyce ve Kazantzakis’ten pasajlar okuyacakları, NOBODY isimli, müzikal bir performans ile başlıyor. Daha sonra, Berlin’de yaşayan Lübnanlı sanatçı Ahmad BaBa, Ilk: A Queer Arab Dichotomy, kuir Arap Müslüman kimliğine yönelik bir sorgulayamaya girişirken; Compañia Encuentro [IT/SP], Una Guerra Entre Nosotros (A War Between Us) adlı dans performanslarıyla, iki erkek arkasındaki romantik bir ilişki üzerinden aşk, ölüm ve homofobi konularını işliyor. Son olarak canlı elektronik müzik ve multimedia performanslarıyla, İnal Bilsel [Kıbrıs], seyircileri hiç gelmemiş olan bir Geleceğin Nostaljisi’ne – Nostalgia for the Future davet ediyor.
İkinci Gün: 8 Ekim Cumartesi, Theatro Polis
Avustralyalı Kıbrıslı yazar/dramaturg Kat Kats, Avustralyalı yönetmen Bryce Ives, ve Kıbrıslı yönetmen Maria Varnakkidou, NiMAC Theatro Polis’te, 8 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek olan festivalin ikinci gününü birlikte düzenliyorlar. Küratör ekibi bizleri “[kara] kutunun içinde: ne ya da kim olmak isterseniz o olabileceğiniz bir yerde düşünmeye” davet ediyor.
Vasilikí Anastasiou ve 20+ kadın üyeden oluşan Amalgamation Choir [CY], From West to East isimli performanslarıyla, seyircileri temel sesler, şarkılar, fısıltılar ve ninnilerle dolu ses alanlarına getiriyor. Die Wolke Art Group [GR], Poetics of Space adlı dans-tiyatro performansıyla, alan ve yakınlık kavramlarını inceliyor. Sonrasında, Compagnie Inflexions [FR], seyircileri disiplinlerarası bir performans olan As We Drove Short Short Horizon-Line isimli performanslarında şiir ve melodileri dinleyerek, dans etmeye davet ediyor. Son olarak, ody icons [GR/CY], yine disiplinlerarası bir müzikal performans olan POLYDRAMA ile kuirlik, gelenek, sosyal mücadele, aydınlık ve karanlık, yalnızlık ve kolektif kavramlarına dair bir inceleme sunuyor.
Üçüncü Gün: 9 Ekim Pazar, ara bölge / Dayanışma Evi
Buffer Fringe’in üçüncü ve son günü olan 9 Ekim Pazar günü, Kıbrıslı sanat tarihçisi, Derya Ulubatlı, Dayanışma Evi’nin de bulunduğu ara bölgeyi, bir buluşma noktası; “farklı sanatçıların, seyicilerle ve ‘diğer’le birlikte işbirliği içinde yeni hikayeler yarattıkları bir cep“haline dönüştürüyor.
STATE ile birlikte Melita Couta [CY] disiplinlerarası bir performans enstalasyonuyla, ara bölgede 24 saat içinde kurulup, gelişip, çöküş ve dağılma evrelerini yaşayan bir “devlet” yaratıyor. Video sanatçısı FO [CY], KI|PR|ΟΣ, isimli ikiye bölünmüş video enstalasyonuyla, adanın kuzey ya da güneyinde yaşayan Kıbrıslıların, 1974-2004 yılları arasındaki deneyimlerini anlatan iki farklı filmi gösterime sunuyor. Son olarak, Hollanda’dan Programme Music, etkileşimli bir klasik müzik ve edebiyat performansı olan Where Words Become Music ile, dilleri aşan evrensel bir mesaj gönderme olasılığını araştırıyor.
Buffer Fringe ile ilgili detail bilgiye: www.bufferfringe.org adresinden ulaşabilirsiniz.