İngiltere, Kraliçe Victoria’nın tahtta bulunduğu zamandan bu yana ilk kez elektrik üretmek için kömür kullanmadan bir hafta geçirdi. Bu önemli ölçüde kirletici yakıttan uzaklaşmak anlamında bir dönüm noktası oldu.
İngiltere, İskoçya ve Galler’de enerji ağını yöneten Ulusal Şebeke Elektrik Sistemi Operatörü’nün açıklamalarına göre son kömür jeneratörü, 1 Mayıs’ta öğleden sonra saat 1.24’de sistemden çıktı. Bu da İngiltere’nin 8 Mayıs Çarşamba günü saat 1.24 itibarı ile enerji elde etmek için kömür kullanmadan bir haftaya ulaştığını gösteriyor.
İngiltere’nin enerji sisteminde kömür yakıtlı elektrik santralleri, yüksek talep sırasında yedek enerji kaynağı olarak hala önemli bir rol oynuyor. Ancak rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının artan kullanımı, kömür yakıtlı elektrik santrallerine daha az ihtiyaç duyulması anlamına geliyor. Yüksek kömür fiyatları da kömür temelli yakıtı daha az çekici bir enerji kaynağı haline getirmektedir.
Elektrik üretmek için kömür yakmanın, iklim değişikliği ile mücadeleye ters düşmesinden ötürü; İngiltere hükümeti, 2025 yılına kadar kömür yakıtlı elektrik santrallerini devre dışı bırakma taahhüdünde bulundu.
Birleşik Krallık’ta kömür kullanımındaki azalmalar sayesinde 2013’ten bu yana elektrik üretimi emisyonlarının yarıya indirilmesine ile İklim Değişikliği Komitesi İngiltere’nin 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonu hedefini izlemesini önerdi.
Çeviri: Fezel Nizam