Rekor muson yağmurları ve buzul erimesiyle tetiklenen sellerin evleri, yolları, demiryolu raylarını, köprüleri, hayvanları ve ekinleri silip süpürdüğü ve yaklaşık 1400 kişinin ölümüne neden olduğu sellerin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pakistan‘ı ziyaret etti.
Büyük kısmı sular altında kalan ve yüzbinlerce kişinin yerinden olduğu ülkeiçin Guterres, “büyük uluslararası destek” çağrısında bulundu ve selin kaynağı olarak insan kaynaklı iklim krizine işaret etti.
İslamabad, yaklaşık 33 milyon insanın yaşamının selden dolayı kesintiye uğradığını belirtirken sel kaynaklı hasarın maliyetini 30 milyar dolar olarak belirledi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 6,4 milyondan fazla insanın sel bölgelerinde insani desteğe ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Başbakan Şehbaz Şerif ile iki günlük görüşmesinin ardından başkent İslamabad’da düzenlenen ortak basın toplantısında Guterres, “Uluslararası toplumu Pakistan’ın büyük mali desteğe ihtiyacı olduğu konusunda uyarırken Şerif, şöyle dedi:
“Pakistan’ın yardım çalışmaları için sayısız miktarda fona ihtiyacı var” Yeterli uluslararası yardım almadığımız sürece başımız belada kalacak.”
Birleşmiş Milletler, Pakistan’ın felaketle başa çıkmasına yardımcı olmak için 160 milyon dolarlık yardım çağrısı yapıyor.
Pakistan Planlama Bakanı Ahsan İkbal, daha önceki bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, Pakistan’ın 2022-2023 mali yılı için GSYİH büyüme tahminini kayıplar nedeniyle yüzde 5’ten yüzde 3’e düşürmeyi beklediğini söylemişti.
Günlerdir dünyanın pek çok yerinden, iklim krizine en az katkı yapan ülkelerden olmasına rağmen bunun bedelini ağır ödeyen Pakistan‘a destek çağrıları yapııyor.
Bugün İstanbul‘da gerçekleştirillen mitingde, “İklim krizine yönelik etkili önlemler acilen uygulanmazsa, Pakistan’da yaşananlar bizim de gerçeğimiz olacaktır. Pakistan’ın hikayesi bizim hikayemizdir!” denildi.
Yaklaşık 220 milyon nüfuslu Güney Asya ülkesi, art arda sekiz hafta süren şiddetli yağışların ardından yaşadığı eşi görülmemiş krizle baş etmekte güçlük çekiyor.
Meteoroloji ve iklim uzmanları ise dünya çapında artan aşırı hava olaylarının gezegenin yükselen sıcaklıklarından kaynaklandığına dikkat çekiyor. Daha yüksek sıcaklıklar, atmosferde daha fazla su birikmesi anlamına geliyor. Yükselen her bir derece için havada yaklaşık yüzde 4 daha fazla su tutulabiliyor ve bu durum da ya aşırı yağışlara ya da muson gibi sert yağmurların güçlenmesine neden oluyor.