Birçok Avrupa ülkesinde üretilen maden suyunun, dünya genelinde endişe verici seviyelerde biriken bir üreme toksik maddesi olan bir tür PFAS “kalıcı kimyasal” olan TFA ile kirlenmiş olduğu ilk kez tespit edildi.
Uzmanlar bu bulguyu ürkütücü olarak nitelerken, maden suyunun bozulmamış ve insan yapımı kimyasallardan yalıtılmış olması gerektiğine dikkat çekiliyor. Kirlenmenin, TFA içeren pestisitlerin ya da çevrede buna dönüşen bileşiklerin dünya genelinde yoğun olarak kullanılmasından kaynaklandığı düşünülüyor.
The Guardian’ın haberine göre, Pestisit Eylem Ağı Avrupa, 19 maden suyundan 10’unda TFA tespit etti ve bu seviyeler Avrupa Birliği’nde düzenleyici eylemi tetiklemesi gereken eşiğin 32 katına kadar çıktı. Makalenin yazarları, bulguların “acil eylem” ihtiyacının altını çizdiğini ve yetkililerin bazı TFA pestisit ürünleri için yeni limitler önerdiğini belirtiyor.
Pesticide Action Network Europe yazarlarından Angeliki Lysimachou, “bu endişe verici çünkü TFA içiyoruz ve bu düşündüğümüzden çok daha yaygın” dedi. Lysimachou, araştırmacıların maden suyu üreticilerini suçlamadığını çünkü sorunun onların hatası olmadığını da sözlerine ekledi.
Bu bulgu, araştırmacıların TFA kirliliğini küresel olarak ele almaya çalıştıkları bir dönemde ortaya çıktı.
Yeni makale, 600’den fazla Belçika su örneğinin %93’ünde ve özellikle tarımsal bölgelerde yüksek seviyelerde TFA bulan araştırmayı takip ediyor. Bu arada, İsviçreli yetkililer ülkenin yeraltı sularında her yerde bulunduğunu tespit etti. ABD’de ise Michigan’da kontrol edilen tüm yağmur suyu örneklerinde bu kimyasal maddeye rastlandı.
Yine de Çevre Koruma Ajansı kısa bir süre önce TFA’yı PFAS olarak sınıflandırmaktan çıkararak daha az incelemeye tabi tuttu. Halk sağlığı grupları, TFA’nın kimyasal üreticileri için önemli bir para kaynağı olması nedeniyle EPA’nın baskıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Bu arada AB komisyonu, TFA bileşikleri içeren iki yaygın pestisitin yasaklanmasını öneriyor ve yakında üreme toksik maddesi olarak sınıflandırılabilir.
Avrupa Pestisit Eylem Ağı’nın raporunda “İlk adım, TFA’nın en yaygın kaynakları olan PFAS pestisitlerinin yasaklanmasıdır” deniyor.