Theİndependetturkish’in haberine göre Puma, vaşak ve kokarca gibi etoburlar insanlardan o kadar korkuyor ki, onların varlığını sezdiği sürece neredeyse hiç avlanamıyor. Yeni bilimsel araştırmaya göre bu durum türlerin hayatta kalmasını uzun vadede engelleme potansiyeli taşıyor.
Bilim insanları bu “korku manzarasının” yakalanma korkusu olmadan yemek bulabilen kemirgenlere istemsizce fayda sağladığını belirtti. Bu durum insanların avlanmadığı veya yaşam alanlarını tahrip etmediği durumda bile ekosistemler üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar Ecology Letters’ta yayımlanan makalede şu ifadelere yer verdi:
“Ulaştığımız sonuçlara göre vahşi yaşam üzerinde küresel ölçekte gözlemlenen ve antropojenik aktiviteye atfedilen etkilerin çoğu insan korkusuyla açıklanabilir.”
Söz konusu araştırma insan korkusunun besin sisteminin en üst sırasındaki yırtıcılardan en alt kademedeki avlara kadar nasıl sıralandığını anlamak için yapılan ilk kapsamlı çalışma.
Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz’da (UC Santa Cruz) doktora sonrası araştırmacı ve araştırmanın başyazarı Justin Suraci konuyla ilgili şunları söyledi:
“İnsanlar pumalara ve daha küçük yırtıcılara karşı yeterince korkutucu. Davranışlarını baskılıyor ve insanların etrafta olduğunu düşünen hayvanların habitatlarını kullanma biçimini değiştiriyor.”
Bilim insanları Santa Cruz Dağları’nın ücra köşelerindeki halka kapalı iki bölgeyi inceledi. Tel örgüyle çevirlmiş bir kilometre karelik alana yerleştirilen 25 hoparlörden insan sesleri yayımlandı.
Sesleri duyan pumalar aktivitelerini önemli ölçüde azaltırken, vaşaklar da daha çok gece hareket eder hale geldi. Bunun yanında kokarcalar tüm aktivitelerini yüzde 40 oranında kısıtladı ve keseli sıçanlar da yiyecek arama faaliyetlerini yüzde 60 azalttı.
Dr. Suraci “Vaşaklar gündüz etkinliklerinden vazgeçti. Muhtemelen kendilerini güvende hissettikleri saatler neredeyse tamamen geceye kayıyor. Yırtıcılar zorunlu olarak bölgelerinden ayrılmıyor. Daha az aktifler; muhtemelen daha çok saklandıkları için” dedi.