Spreakers
Spotify
https://open.spotify.com/show/2cIvOCZKt9sVZCrG2VEdmt?si=soSGx82SSC-Apvs-u6xqZA
Probiyotikler, tüketimiyle insan sağlığı için olumlu etkilere sebep olan, yaşayan mikro organizmalardır. Probiyotikler, sindirim sistemini iyileştirebilir, depresyon üzerinde olumlu etkilere sebep olabilir ve kalp sağlığını sürdürülmesini sağlayabilirler. Bazı araştırmalar, probiyotiklerin cilt sağlığı için de olumlu etkilerinden söz etmektedirler.
Bazı besinlerde doğal olarak probiyotikler bulunurken, besin takviyeleri ve bazı kremler, probiyotiklerle zenginleştirilmişlerdir.
Yoğurt
Doğal olarak probiyotik içeriğine sahip besinlerin en başında, yeme kültürümüzde önemli bir yere sahip olan yoğurt bulunmaktadır. Yoğurt, sütün laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmesiyle oluşan bir yiyecek olup, içerisindeki bu sağlık için yararlı bakteriler nedeniyle “yaşayan yiyecek” olarak adlandırılmaktadır.
Ev ortamında yoğurt yapılmak istendiğinde süte bir önce yapılan veya marketten alınan yoğurttan 1-2 kaşık koyulmasının sebebi, bu bakterilerin yoğurta eklenmesidir.
Yoğurt içeriğinde bulundurduğu kalsiyum sebebiyle kemik sağlığı için önemli bir besin olmakla birlikte, ayni zamanda içeriğindeki probiyotiklerle barsak sağlığı için de önemlidir. Örneğin, çocuklarda antibiyotik ilaçların kullanımının sebep olduğu diyarenin etkisinin yoğurt tüketimiyle azaltılabileceği bilinmektedir.
Yoğurt ayrıca, laktoz intoleransı olan bireylerin tüketebileceği bir süt ürünüdür. Yoğurdun içeriğinde bulunan bakteriler, laktoz intolerasına sebep olan laktozun bir kısmını laktik asite çevirerek laktozun etkisini azaltmaktadır.
Piyasada probiyotik yoğurt adı altında satılan diğer yoğurtların içeriğinde farklı probiyotik özelliğe sahip bakteriler bulunmaktadır. Ayrıca bu yoğurtların içerisine meyve parçaları ve şeker eklenerek bir ara öğün şeklinde tüketimi sağlanmaktadır.
Kefir
Kefir, fermente edilmiş probiyotik süttür. Kefir, sütte kefir tanelerinin eklenmesiyle yapılmaktadır. Evde kolaylıkla yapılabilecek olan kefirin tadı ekşi iken piyasada satılan meyvelerle tatlandırılmış kefir sütleri tatlıdır.
Kefir kemik sağlığı için önemli olmakla birlikte, bazı sindirim sistemi sorunlarına da yardımcıdır ayrıca enfeksiyonlardan da koruyucu etkiye sahiptir.
Yoğurt, sadece bakterilerle fermente edilirken; kefir hem bakteri hem de maya ile fermente edilir. Bu özelliği nedeniyle kefirde bulunan yararlı probiyotik bakteriler barsakta kolonileşerek, olumlu etkilerine devam ederler.
Turşu
Turşu, çeşitli sebzelerin su ve tuz karışımında belirli bir süre tutulup bu yiyeceklerin fermantasyonuyla oluşmaktadır. Turşu içeriğinde probiyotik ögeler bulundurmaktadır ve bu ögelerin sindirim sistemi üzerine olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.
Fakat tuz ve su ile çeşitli sebzelerin fermantasyonundan oluşan turşunun, içeriğinde bulunan tuzdan dolayı sodyum adı verilen mineral içeriği yüksektir. Bu nedenle, özellikle tansiyon hastalığına sahip bireylerin dikkatle tüketmesi gerekmektedir.
Bazı peynir türleri probiyotik yönünden zengindir.
Farklı türdeki peynirler fermente edilmiştir. Fakat bu her peynirin probiyotik içeriğine sahip olduğu anlamına gelmemektedir. Gouda, mozzarella ve cheddar peynirleri içerisinde probiyotik bakteriler bulundurmaktadır. Peynir, iyi bir protein kaynağıdırlar. Ayrıca kalsiyum, B12 vitamini, fosfor ve selenyum yönünden de zengin içeriğe sahiptirler.
Beslenme kültürümüzde önemli bir yere sahip olan bu besinler içerdikleri, insan sağlığı için önemli besin ögeleri haricinde sahip oldukları probiyotik özellikle de öne çıkmaktadırlar. Her yaştan bireyin, 3 veya 4 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmesi tavsiye edilmektedir.