• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cumartesi, Eylül 30, 2023
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • GAZEDDA’NIN GÜNDEMİ
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • KORONAVİRÜS
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • GAZEDDA’NIN GÜNDEMİ
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • KORONAVİRÜS
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa YORUM GAZEDDABLOG GAZEDDA YAZARLARI Çağdaş Öğüç

Aynı oyunu oynamaya devam mı edeceğiz? – Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç Çağdaş Öğüç
25 Ekim 2020
Okuma Süresi: 3 dk
A A

Temsili demokrasinin toplumun taleplerini karşılayamadığı artık su götürmez bir gerçektir. Seçim günü geldiğinde sandıklara gidip 5 sene boyunca bir kişinin toplumu adına görüş bildirmesi için seçim yapma rüyası sona ermiştir.

Nitekim, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yapıda herhangi bir demokratik yöntem işlememesine rağmen, yıllardır “demokratik” seçim iddiası ile toplum lideri seçildiği düşüncesi, geçtiğimiz hafta tamamlanan Cumhurbaşkanlığı yarışı ile resmen sona ermiştir. Artık, toplumun birçok kesimi Türkiye’nin direkt kontrolü altında yaşayan bu topluluğun özgür bir şekilde seçim yapamadığını dillendirmeye başlamıştır.

Birçoğunuzun bildiği üzere, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ne ilk, ne de ikinci turunda herhangi bir adaya oy vermedim. Bunun gerekçesini şöyle açıklayabilirim:

Kıbrıs’ın kuzeyinde bu yapının var olabileceği ve bağımsız yaşayabileceği ideası üzerine kurulu herhangi bir seçim propagandasına oy vermeyi doğru bulmadım. Seçim bugün olsa yine aynı kararı verirdim. Seçime giren herhangi bir aday, Türkiye’nin kktc’yi kullanarak Doğu Akdeniz üzerinde yaptığı müdahalelere herhangi bir itirazda bulunmamıştır. Türkiye’nin Kıbrıs üzerinde uyguladığı işgali herhangi bir şekilde söz konusu etmemiştir.

Bu noktada, seçimin son haftalarında ortaya çıkan “müdahale” söylemlerinin, yine “işgal gerçeği” temelinde kurgulanmadığını ve ‘bağımsız kktc’ye dışarıdan müdahale gerçekleştirildiği iddiasıyla ortaya çıktığını da söylemek zorundayım. Bahsi geçen söylem; Türkiye’nin kktc’deki herhangi bir olguya yönelik daha önce müdahalesinin olmadığı ve 2002’de ortaya çıkan AKP Türkiyesi’nin ürünü olarak bizlere servis edilmesinin de yansımasıdır; ki bu yanlıştır.

kktc’nin kurulması, kritik noktalara Türkiye’den yetkililerin getirilmesi ve kktc’nin halen yaşatılmaya çalışılması da müdahalenin ürünüdür. Buna karşı durmayacak ve müdahaleden şikayet eden bir adayın seçimi kazanmasının ardından “Türkiye’ye karşı zafer” şeklinde kurgulanacak herhangi bir söylem de bu noktadan bakıldığı zaman hayal ürünüdür.

Seçim süresince yaptığım paylaşımlardan dolayı, bazı dostların “boykot” yaptığım yönünde bir düşüncesi oldu. Yukarıda bahsettiğim çerçeveden bakıldığı zaman, aldığım bu karara “boykot” demek doğru değildir. Boykotun toplumsal karşılığı olmadığı sürece konformist bir söylemden öteye gidemeyeceğinin de farkındayım. Dolayısıyla yaptığım şey boykot değil, oy verecek herhangi bir görüş bulamadığımdan dolayı sandığa gitmeme kararı almamdır.

Dürüstçe söyleyebilirim ki, ortaya çıkan seçim sonuçlarından memnunum. Artık, işgal denen bu oyunun açıkça oynanması gerektiğini düşünüyorum. Çıkan sonuç, bu oyunun artık açıkça oynandığının da göstergesidir benim için. Kıbrıs’ın kuzey yarısındaki yapıda yaşayan toplumun da müdahaleye yönelik mücadelesini yükseltmek için bir araç olabilir belki bu…

Artık bundan sonra ne yapılacağını konuşma vakti gelmiştir. Gerçekleşen seçimlerle seçilecek kişinin Kıbrıslıtürk halkının iradesine sahip çıkamayacağı aşikardır. Seçilecek olan herhangi bir kişi, Türkiye’nin talep ve istekleri doğrultusunda buradaki toplumu idare edecektir. Seçilecek herhangi bir kişinin oturacağı koltuktan daha farklı bir gelecek arzulanmalıdır… Çünkü, adayın oturacağı o koltuk, ne bize, ne de seçilen kişiye ait olmayacaktır. Sandık, bu toplumun taleplerine artık yanıt vermemektedir. Önemli olan bundan sonra ne yapacağımızdır. Muhtemel bir erken seçimde yine aynı oyunu oynamaya devam mı edeceğiz, yoksa gerçekten bağımsız ve özgür bir toplum olabilme noktasında daha farklı şeyler mi tartışacağız? Önümüzdeki süreçte tartışılması gereken soru budur.

Gazedda'dan haberdar olmak için takipte kalın...

Takipten çık
Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç

Koskoca dünyada, doğmak için bölünmüş bir kara parçasını buldu. Çeşitli eğitim süreçleri geçirdi. Uzun yıllar Kıbrıs'ın kuzeyinde bulunan gazetelerin internet servislerinde gece gündüz demedi; hizmet verdi. Maddi/manevi hiçbir hakkı alamadı. Sektör değişti, gazeteci olmak isteyen bireylere bir şeyler anlatıyor.

“Kuş Albay” ve farklılıklara rağmen beraber yaşamak | Çağdaş Öğüç
Çağdaş Öğüç

“Kuş Albay” ve farklılıklara rağmen beraber yaşamak | Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç
3 Nisan 2023
0

Geçtiğimiz Cuma akşamı Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği “Kuş Albay” adlı oyunu izleme imkanı buldum. Yaklaşık bir buçuk saat süren oyun, Balkanlar’daki etnik çeşitliliği konu alan ve vatansız/yurtsuz bırakılan 6 deli ile...

Okumaya Devam Et
Sokakta olanlara değil, yasak koyanlara karşı tavır alın – Çağdaş Öğüç
Çağdaş Öğüç

Sokakta olanlara değil, yasak koyanlara karşı tavır alın – Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç
16 Mayıs 2021
0

Hayatta olma amacımız, işleyerek bir başkasına para kazandırmaktan çok daha fazlasıdır.

Okumaya Devam Et
Çağdaş Öğüç

Televizon yayınlarının susturulmasına yönelik aykırı düşünceler – Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç
12 Mart 2021
0

Yazının hemen başında belirteyim; aşağıda okuyacağınız makale, bir yargıya varmaktan öte kamusal alanda bir düşünce egzersizi olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Okumaya Devam Et
Çağdaş Öğüç

Mahremiyet ve öz savunma hakkı üzerine – Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç
4 Mart 2021
0

Dün akşam GazeddaKıbrıs Web TV’de yayınlanan “Kazananlar Kulübü” adlı, sevgili Fezel ve Hatice’nin sunduğu programda kadının beyanının esas olması ve öz savunma hakkı ile ilgili nitelikli bir tartışma gerçekleştirildi.

Okumaya Devam Et
Çağdaş Öğüç

Benzer söylemlerin çalışanlara yapıldığını düşünün – Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç
26 Şubat 2021
0

Bilinmesi için not düşmekte fayda var. Nur Nadir’in söylemleri ile ilgili tarafıma “he he deyip geçin. Dikkate almaya gerek yok. Popüler ediyorsunuz kadını” şeklinde yorumlar yapılıyor.

Okumaya Devam Et

YAZARLAR

İnsanın varlığını (kimliğini) kanıtlamak zorunda kalması ne kadar hazin bir durum… | Mustafa Onurer
Mustafa Onurer

İnsanın varlığını (kimliğini) kanıtlamak zorunda kalması ne kadar hazin bir durum… | Mustafa Onurer

Mustafa Onurer
27 Eylül 2023
Göçenin halinden 🐉 Tevfik Aytekin
Tevfik Aytekin

Göçenin halinden 🐉 Tevfik Aytekin

Tevfik Aytekin
20 Eylül 2023
Dün Anayasa’nın doğumgünüydü 🏴‍☠️ Tevfik Aytekin
Tevfik Aytekin

Dün Anayasa’nın doğumgünüydü 🏴‍☠️ Tevfik Aytekin

Tevfik Aytekin
18 Eylül 2023
Çalıyor

Türkiye’nin LGBTİ+ imtihanı | Video haber

Türkiye’nin LGBTİ+ imtihanı | Video haber

DÜNYA
Island Seeds, ilk single’ı “Stray Cat” (Sokak Kedisi) şarkısını yayınladı 

Island Seeds, ilk single’ı “Stray Cat” (Sokak Kedisi) şarkısını yayınladı 

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ
Black Mirror’ın 6. sezonundan ilk fragman yayınlandı

Black Mirror 15 Haziran’da dönüyor | Video Haber

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ
Mocha Kasırgası Myanmar’a ulaşırken milyonlarca mülteci yıkıma karşı hazırlanıyor

Suriyeliler “geri gönderme” tartışmasına ne diyor? 🏴

DÜNYA
Barış Atay’dan Memet Ali Alabora’ya Gezi’nin sanatçıları | “O an öleceğimi sandım” ✊

Barış Atay’dan Memet Ali Alabora’ya Gezi’nin sanatçıları | “O an öleceğimi sandım” ✊

DÜNYA
Fillerin Asya’daki yaşam alanlarının yaklaşık üçte ikisi yok oldu

Almanya’daki Türk seçmenler hangi adaya, neden oy verdi? 🗳️🇩🇪

DÜNYA
Mustafa Sarıgül fenomeni 📵

Mustafa Sarıgül fenomeni 📵

DÜNYA

İktidar 🌌🌍 Ulus Baker

DÜNYA
Kıbrıs üzerine 🌶️🧠 Ulus Baker

Kıbrıs üzerine 🌶️🧠 Ulus Baker

DÜNYA
Dil, bir emir sistemidir 👅👮

Dil, bir emir sistemidir 👅👮

DÜNYA

Twitter’da takip et

Tweetlerim

Instagram

Takip et

  • Kıbrıs’ın güneyinde binlerce kişi, faşizme karşı tek ses oldu. Elefteria Meydanı’nda başlayan yürüyüş, sırasıyla İçişleri Bakanlığı ve Meclis’e gidilmesinin ardından yine aynı yerde son buldu.
Video: Feelix Eer
  • Susmuyorum diyorsan, özgürlüklerine ve ülkene sahip çıkıyorsan, senin sesin olan ve cesaretle konuşan gazetecilerin sesinin baskılarla kesilmesine karşıysan, sen de imzala! Eğer imzalıyorum diyorsan, imzaliyorumkibris@gmail.com adresine ismini, soy ismini ve (eğer tercih ediyorsan) unvanını e-mail olarak göndermeni rica ederiz.

ÖNEMLİ NOT: İmza kampanyası, yarın akşam Basın Emekçileri Sendikası Lokali’nde düzenlenecek panelde de imzaya açılacaktır. Panel saat 19.00’da gerçekleştirilecektir.
  • “İnsani yol ihtiyacı” gerekçesiyle Pile’de yaşanan şiddet olayları ile ilgili yeni bir video yayınlandı. 
Uluslararası boyutta kınan şiddet olayları sonrası Kıbrıstürk tarafı bölgeden çekilmek zorunda kalmış, BM Güvenlik Konseyi yaşanan olayların uluslarası boyutta suç teşkil ettiğini vurgulamıştı.
  • Savaşların kazananı, acıların bayramı olmaz. 
Ο πόλεμος δεν έχει νικητή και ο πόνος δεν γιορτάζεται.
 #temmuz1974 #july1974 #kıbrıs #kibris #cyprus #gazedda #gazeddakibris #gazeddakıbrıs
  • One Island,
One Country,
No Bullshit!
  • Hayat Ersin
  • Her Perşembe ve Cuma gün olduğu gibi; öğle saat 12:00’da Gazeddakıbrıs Kolektifi’nden Nuri Sılay ve Tevfik Aytekin, bu hafta da Kıbrıs ve dünya gündemini yorumluyor. 

Sansürsüz, Gazedda’nın Youtube, Facebook ve Twitter sayfalarından aynı anda yayında olacak.
  • Η Οργανωτική Επιτροπή της Πορείας Υπερηφάνειας της 17ης Μαΐου προσκαλεί κάθε άτομο σε πορεία κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας στις 17 του Μάη

17 Mayıs Onur Yürüyüşü Organizasyon Komitesi herkesi 17 Mayıs Günü Homofobiye, Bifobiye, Transfobiye karşı yürüyüşe davet ediyor.

May 17th Pride March Organizing Committee invites everyone to march against Homophobia, Biphobia, and Transphobia on May 17th.

#pride2023 
#pride2023🌈

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Sıcak sular, dünyanın en büyük buz tabakasına doğru akıyor: Küresel deniz seviyesini tehdit edebilir

Dünyanın en yoğun sıcak dalgası Antarktika’da kaydedildi

4 gün önce
Hava kirliliği gibi çevresel etkiler kanser vakalarını artırıyor

Avrupa’da neredeyse herkes zehirli hava soluyor

5 gün önce
Çobanoğlu: Akkuyu Nükleer Santrali, radyoaktif bir tehdittir

‘Akkuyu’yu neresinden tutsak elimizde kalıyor: Koşar adım felakete gidiyoruz’

5 gün önce
Nazlı: Bütün çocuklardan sosyal hizmetler sorumludur

Nazlı: İlaç yolsuzluğunun konuşulmayanı: yoksulluk!

1 hafta önce
“Din Kültürü kitaplarında, yönlendirme, manipülasyon, duygusal istismar ve görmezden gelme var”

“Din Kültürü kitaplarında, yönlendirme, manipülasyon, duygusal istismar ve görmezden gelme var”

1 hafta önce
Gazedda

© 2022 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • GAZEDDA’NIN GÜNDEMİ
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2022 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.