Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) verdiği mülâkatta, Avrupa Komisyonu’nun “her iki toplumun enerji ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunacak” iki toplumlu bir güneş enerjisi santrali kurulması fikrini desteklediğini söyledi. Leyen Komisyon’un “bir ön fizibilite çalışmasının geliştirilmesi için zemin” hazırladığı bilgisini paylaştı.
Von der Leyen ayrıca Kıbrıs’taki iki toplum arasındaki potansiyel Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ) hakkında da yorumda bulunarak, adada inşa edilmekte olan FSRU Terminali kullanılarak doğal gazdan üretilen elektriğin dağıtımı konusunda bir anlaşma yapılabileceğini ve bunun “Kıbrıs’ta enerji yönetimi konusunda daha geniş bir tartışma” başlatabileceğini söyledi.
Yeniden birleşmeden önce hidrokarbonlarla ilgili anlaşmaları da içeren bir dizi GAÖ’nin Kıbrıs Hükûmetinin enerji konusunda karar alma ayrıcalığı ile Kıbrıs Türk toplumunun enerji konusunda karar alma sürecine katılma arzusu arasında bir denge kurup kuramayacağı sorulan Von der Leyen, elektrik üretimi konusuna odaklandı.
Leyen, “Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesindeki hidrokarbon kaynaklarının kullanımı konusunda iki toplum arasında varılacak bir anlaşma, örneğin FSRU Terminali kullanılarak üretilen elektriğin dağıtımı, Kıbrıs’ta enerji yönetimi ve Kıbrıs’ın Avrupa elektrik ağına en iyi şekilde nasıl bağlanacağı konusunda daha geniş bir tartışma başlatabilir” dedi.
Leyen, “İyi uygulandığı takdirde, bu güven arttırıcı önlemin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştıracağına inanıyoruz” diye ekledi.
Komisyon’un ara bölgede bir güneş enerjisi projesi için iki tarafla birlikte çalıştığı ve AB’nin yenilenebilir enerjiler yoluyla iş birliğini teşvik etmede daha aktif olması gerekip gerekmediği yönündeki bilgileri yorumlaması istenen Von der Leyen, böyle bir proje için görüşmelerin devam ettiğini doğruladı.
Leyen konu hakkında, “Komisyon aktif bir şekilde çalışıyor. Elektrik şebekelerinin teknik gereklilikleriyle uyumlu iki toplumlu bir güneş enerjisi santralinin kurulması için bir ön fizibilite çalışmasının geliştirilmesine zemin hazırladık. Bu tesis her iki toplumun enerji ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunacak ve Avrupa Yeşil Anlaşması doğrultusunda enerji karışımında yenilenebilir enerji kaynaklarının oranını artıracaktır. Enerji, Kıbrıs için kilit bir sektördür. Toplumların yakınlaşması için büyük fırsatlar barındırmaktadır. Komisyon, gelecekte birleşik bir enerji sisteminin planlanması da dâhil olmak üzere bu sektördeki çabaları desteklemeye hazırdır” dedi.
Başka bir soruyu yanıtlarken Von de Leyen, “Teknik Destek Aracı aracılığıyla Komisyon’un Kıbrıs’ı yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması” ve “enerji verimliliğinin teşvik edilmesi” konularında desteklediğine işaret etti.
Leyen, “Örneğin, Ulusal Enerji ve İklim Planını güncellemek amacıyla Kıbrıs’ı ulusal enerji ve iklim hedeflerini, enerji ve iklim politikalarını ve tedbirlerini gözden geçirme konusunda destekledik. Bu plan iklim nötr bir geleceğe giden yol haritasıdır” dedi.