Akdeniz, 15 Ağustos Perşembe günü yeni bir sıcaklık rekoru kırarak, 2023 Temmuz ayında belirlenen rekoru geride bıraktı. İspanyol araştırmacılar, bu yeni rekoru Cuma günü AFP’ye bildirdi. İspanya’nın önde gelen deniz bilimleri enstitüsü, “Akdeniz’de dün maksimum yüzey sıcaklığı rekoru kırıldı… Günlük medyan (orta değer) sıcaklık 28,90ºC olarak ölçüldü,” dedi.
Bir önceki rekor, 24 Temmuz 2023’te, medyan değerin 28,71°C olarak ölçüldüğü tarihte gerçekleşmişti. Barselona’daki Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Katalonya Deniz Yönetimi Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacı Justino Martinez, “15 Ağustos’ta en yüksek sıcaklık Mısır’ın El-Ariş kıyısında 31,96°C olarak ölçüldü,” dedi. Ancak Martinez bu değerin nihai olabilmesi için insan denetimlerinin yapılması gerektiğini de ekledi.
Le Monde’nin aktardığına göre; 2024 yılına ait ön verilere, 1982’den beri kayıt tutan Avrupa Copernicus Gözlemevi’nin uydu verileri dayanak oluşturdu. Bu, iki yaz üst üste Akdeniz’in, 2003 yılındaki olağanüstü sıcak dalgası sırasında ölçülen 28,25°C’lik medyan değerden daha sıcak olduğu anlamına geliyor. 23 Ağustos 2003 tarihinde ölçülen medyan değer, 20 yıl boyunca rekor olarak kalmıştı.
Martinez, hafta başında AFP’ye verdiği demeçte, “Olağanüstü olan, belirli bir günde maksimuma ulaşmak değil, uzun süre boyunca yüksek sıcaklıkların gözlemlenmesi, hatta durumun rekor kırılmadan bile yaşanmasıdır” dedi ve ekledi:
“2022’den bu yana, yüzey sıcaklıkları uzun süre boyunca anormal derecede yüksek seyrediyor, bu da iklim değişikliği ortamında bile dikkat çekici.”
Akdeniz bölgesi, uzun süredir iklim değişikliği açısından bir sıcak nokta olarak sınıflandırılıyor. Bilim insanlarına göre, okyanuslar sanayi çağının başlangıcından bu yana insan faaliyetleri tarafından üretilen fazla ısının yüzde 90’ını emmiş durumda. Fazla ısı, ağırlıklı olarak petrol, gaz ve kömür yakılmasından kaynaklanan sera gazları olarak birikmeye devam ediyor.
Okyanusların aşırı ısınması, deniz bitki ve hayvan yaşamını, belirli türlerin göçünü ve istilacı türlerin yayılmasını etkileyebilir. Bu durum, balık stoklarını tehdit ederek dünyanın bazı bölgelerinde gıda güvenliğini riske atabilir. Ayrıca, daha sıcak okyanuslar karbondioksit (CO2) emme kapasitesini azaltarak küresel ısınmanın kısır döngüsünü daha da pekiştiriyor.