Avrupa Birliği’nin (AB) dünya gözlem programı Copernicus’un verileri, 2022 yılının başından bu yana AB bölgesinde görülen orman yangınlarının sayısının son 15 yılın aynı dönemindeki ortalama orman yangını sayısının neredeyse dört katına ulaştığını gösterdi.
Bianet’in aktardığı haberde, Copernicus, konuyla ilgili sosyal medya mesajında, 2022 yılının başından 23 Temmuz 2022 tarihine kadar AB ülkelerinde bin 926 orman yangını görüldüğünü açıkladı. 2006-2021 yıllarının aynı dönemini kapsayan 15 yıllık dönemdeki ortalama orman yangını sayısı ise 520’ydi.
#Copernicus for #wildfires monitoring
According to the statistics gathered by @CopernicusEMS #EFFIS,
➡️the total number of fires🔥in the #EU as of 23 July and since the beginning of the year stood at 1,926 (vs. an average of ~520 for the 2006-2021 reference period) pic.twitter.com/nU5BONVO3w
— Copernicus EU (@CopernicusEU) July 26, 2022
Sıcak hava dalgası, Temmuz ayının ilk yarısında pek çok Avrupa ülkesinde etkili olurken özellikle İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Fransa ve Almanya’da binlerce hektar alan orman yangınlarında yanmıştı.
AB bölgesinin dışındaki ülkelere bakıldığında ise, İngiltere bu sene 1911’den bu yana en kurak Temmuz ayını yaşıyor.
İngiltere’nin ulusal hava durumu servisi Met Office’e göre, ülke Temmuz ayında beklenen yağışın sadece yüzde 24’ünü alabilmiş durumda.
Artık AB üyesi olmadığı için İngiltere’ye ilişkin orman yangınları verileri, Copernicus’un paylaştığı verilere dahil edilmedi.
İngiltere, 19 Temmuz’da 40,2 santigrat dereceyi görerek tarihinin en sıcak gününü görmüş, sıcak havalar sebebiyle Londra’da yangınlar çıkmıştı.
Met Office’in Ulusal İklim Bilgi Merkezi Başkanı Mark McCarthy, İngiltere’de sıcak olan tek ayın Temmuz olmadığını söyledi:
“Yılın başından bu yana Şubat haricinde bütün aylar İngiltere ortalamalarının üzerinde seyretti. Bunun sonucunda ise İngiltere, 2022’nin kış, ilkbahar ve yazında ortalama dönemsel yağışından daha az yağış aldı.”
“Sıcak hava dalgaları sıklaşacak”
İklim krizinin aşırı hava olaylarına etkisinin altını çizen bilim insanları, orman yangınlarını tetikleyip daha da alevlendirebilecek sıcak hava dalgalarında “insanların sebep olduğu iklim değişikliğinin parmak izleri olduğunu” ifade ediyor. Buna göre, küresel ortalama hava sıcaklıkları arttıkça, dünya daha sık ve uzun süren sıcak hava dalgaları ile karşı karşıya kalacak.
20 Temmuz’da Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’ndeki basın toplantısında konuşan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Taalas da Temmuz’un ilk haftalarında Avrupa genelinde etkisini gösteren sıcak hava dalgasına ilişkin açıklamalarda bulunmuş, iklim krizinin sıcak hava dalgalarını sıklaştıracağını kaydetmişti.
Taalas, sıcaklıkların asıl olarak insan faaliyetleri nedeniyle arttığını ve gezegenin geleceği için ciddi endişeleri olduğunu da ifade etmişti.