Avrupa Birliği (AB) UWC Mostar’da (Bosna Hersek) 2020-2022 yılları arasında eğitim almak için istekli Kıbrıslı öğrencilere yönelik altı kişilik burs sağlıyor.
Kıbrıslı Gençler için AB Burs Programı Kıbrıslı toplumlar arasında karşılıklı bir anlayış köprüsü oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
AB tarafından finanse edilen ve UWC Kıbrıs aracılığıyla UWC tarafından uygulanan bu program, dünyanın bir çok farklı yerinden öğrencilerle birlikte Uluslararası Bakolorya Diploma Programı (IBDP) eğitimi alacak, 16 ile 18 yaşları arasındaki Kıbrıslı öğrencilere iki yıllık program için her şeyi kapsayan burslar sunuyor.
UWC Kıbrıs 15 Şubat 2020 tarihine kadar başvuruları kabul edecektir.
Uluçay: Birlikte dünyalı olduk
Daha önce AB’nin verdiği burs sayesinde bahsi geçen programa katılan Sıla Uluçay, eğitim sürecini ve deneyimlerini GazeddaKıbrıs okurları ile paylaştı. Uluçay’ın açıklaması şöyle:
Büyürken hep farklı ülkeleri ve orada yaşayan insanları merak ederdim. Farklı ülkelerden çocuklarla tanışma fikri beni çok heyecanlandırırdı. Bu o kadar kafamı yoran bir meseleydi ki ilkokuldayken dünyanın dört bir yanından gelip Beşparmak Dağları’nda kamp yaparken kaybolan, sonra Güney’de Trodos Dağları’nda ortaya çıkan çocukların olduğu bir öykü yazmıştım.
Yıllar sonra Birleşik Dünya Koleji’ne okumaya gittiğimde bu hayallerimin birçoğu gerçek oldu. “Dünya ayaklarının altında” ifadesinin ne demek olduğunu yaşayarak öğreneceğiniz bir yer Birleşik Dünya Kolejleri. Kelimenin tam anlamıyla dünyanın dört bir köşesinden benimle aynı yaşta, benzer hayallere sahip insanlarla tanıştım. Lise arkadaşı olduk, yatılı okul arkadaşı olduk, birlikte dünyalı olduk.
Benim başvurduğum sene burs veren tek kolej vardı: Li Po Chun United World College of Hong Kong. Bursu kazanana kadar bunu çok dert etmedim ama durum netleşince “Ben yalnız oralarda ne yaparım?” diye düşündüm. Gitmeye karar vermemin en önemli sebebi, hep “gitsem nasıl bir hayatım olurdu acaba?” diye merak edeceğimi biliyor olmamdı. İyi ki de merak içinde olmak yerine gitmeyi seçmişim. Tabii ki zorluklar yaşadım.
Fakat hepsi de üstesinden gelinebilecek sorunlardı; beni daha dirençli ve güçlü kıldılar. Bu arada Brezilyalı, Doğu Timorlu, Hong Konglu oda arkadaşlarım oldu. Daha üniversiteye gitmeden, bir nevi “daha büyürken” Güney Afrikalı, Alman, Pakistanlı, İtalyan, Meksikalı “gençlik/lise arkadaşları” edindim. Birçoğu daha sonra beni gelip Kıbrıs’ta ziyaret etti. Peki bizler dünyalı olunca ne oldu?
En kısa deyişle, “büyük resme” çok küçük yaşta erişim elde ettik. Farkındalığımız arttı, birçok farklı kültürel ve sosyal öğeyi birbiriyle bağlayarak hayattaki olgular arasındaki bağlantıları görme konusunda küçük yaşta deneyim sahibi olduk. İnsana saygının ve insanlık onurunun önemini yaşayarak kavramamızı sağladı. Dünyanın herhangi bir yerinde yolumuzu bulmayı öğrenmenin verdiği güvenle yetiştik. Kabul etmek gerekir ki biraz da idealist hale geldik, ama bir yandan da kendimize güvenimiz arttı ve ayaklarımız yere sağlam bastı.
Akademik açıdan da, Birleşik Dünya Kolejleri’nin verdiği Uluslarası Bakalorya programı sayesinde çok yönlü bir eğitim aldık. Hep kendimizi daha ileriye taşımak için gayret ettiğimiz ve bunu yaparken her zaman öğretmenlerden yardım aldığımız bir programdı. Hepimiz üniversiteye başladığımızda bu program sayesinde birçok diğer öğrenciye göre daha rahat adapte olduk. Bunlardan ayrı olarak, Birleşik Dünya Koleji öğrencileri, okulun tanınmışlığı ve standartlarından ötürü yurt dışında okuma konusunda, çeşitli Amerika ve Avrupa üniversitelerinde çokca burs olanağına sahip oluyor.
Birleşik Dünya Koleji uzun zamandır Kıbrıs’a burs vermiyordu. Bu sene Avrupa Birliği Komisyonunun desteğiyle 6 burs olanağı birden verilmesi çok güzel bir gelişme. Kıbrıs’tan aynı anda aynı koleje 6 öğrenci gitmesi de bu süreçte öğrencilerin birbirleriyle dayanışmaları açısından çok yararlı. Ben Birleşik Dünya Koleji’ne gitme kararı aldığımda Kıbrıs’ın en iyi liselerinden birinde okuyordum.
Bu yüzden bu okuldan ayrılma kararı verirken epey düşünmüştüm. Yine de sonrasında pişman olmadım, çünkü Birleşik Dünya Kolejleri Kıbrıs’ta verilen en iyi düzey eğitimin altında kalmayan, bunun yanında öğrencisine farklı katkılarda bulunan bir eğitim kurumu. Kıbrıslı Türklerin bu deneyimin bir parçası olması toplumumuzun geleceği açısından da faydalı.