Kuraklık, şiddetli yağışlar, deniz seviyesinin yükselmesi ve kirlilik gibi iklim değişikliğinin etkileri, Akdeniz havzasında giderek daha fazla hissediliyor.
Uzmanlar, COP29 İklim Zirvesinde Akdeniz havzasının küresel ortalamadan %20 daha hızlı ısındığı konusunda alarm verdi.
Azerbaycan’daki COP29’da, Salento Üniversitesinden Piero Lionello ve iklim ve kırsal kalkınma danışmanı Abdel Monem, 17 ülkeden 55 bilim insanının katkısıyla hazırlanan iki raporu sundu. Akdeniz için Birlik tarafından talep edilen raporlar, bölgenin karşı karşıya olduğu iklim değişikliği tehdidinin boyutlarını gözler önüne seriyor.
Fransız Le Monde gazetesi, raporların Akdeniz havzası ve bölgedeki 540 milyon insan için ciddi bir uyarı niteliğinde olduğunu vurguluyor. Sera gazı emisyonlarının azaltılmaması durumunda, önümüzdeki yirmi yılda ortalama sıcaklık artışının 1,5 santigrat dereceyi aşması bekleniyor. Bu da İspanya’nın Valencia bölgesinde yaşanan şiddetli yağışlar gibi aşırı hava olaylarının daha sık ve şiddetli hâle geleceği anlamına geliyor.
Uzmanlar, Yunanistan’ın Korfu Adası ile İtalya’nın Venedik ve Pisa şehirlerindeki havalimanları gibi kritik alt yapıların sel riski altında olduğunu belirtiyor. Artan sıcaklıklar, Akdeniz havzasında yaygın kuraklığa ve tatlı su kaynaklarının azalmasına yol açacak. Raporlar ayrıca, denizdeki yüzen atıkların %100’ünün ve batık atıkların %50’sinin plastik olduğunu vurguluyor.
Son yirmi yılda Akdeniz’deki sıcak hava dalgalarında %40’lık bir artış yaşandı ve bu dalgaların %15’i uzun süreli oldu. Bu durum, mercanlar, süngerler, yumuşakçalar gibi deniz canlılarının ölümüne ve denizanalarının sayısında artışa neden oluyor.
Tarımsal üretim de iklim değişikliğinden olumsuz etkileniyor. Zeytin, üzüm, tahıl, meyve ve sebze yetiştiriciliğinde yaşanan sorunlar, Akdeniz bölgesindeki gıda güvenliğini tehdit ediyor. Uzmanlar, bu durumun bölge halkının geçim kaynaklarını ve beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkileyeceği konusunda uyarıyor.