Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle yayımladığı 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Kıbrıs’ın kuzeyi, 180 ülke arasında 90’ıncı sırada yer aldı. kktc geçtiğimiz yıl listeye76’ncı sıradan girmişti.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bu yıl 22’ncisi yayımlanan 180 ülkeli endeks, 31 ülkede basın özgürlüğü durumunu “vahim”, 42’sinde “kötü”, 55’inde “sorunlu”, 52’sinde de “çok iyi” veya “iyi” olarak ayrıştırıyor. Bu durumda, gazeteciliğin 10 ülkeden 7’sinde güçlükle yapılabildiğinde ve sadece 10’da 3’ünde tatmin edici bulunduğu ortaya çıkıyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 2023 yılında 76’ncı sırada alan Kıbrıs’ın kuzeyini 14 sıra gerileterek, 90’ıncı sırada gösterdi.
RSF’in 2024 endeksinde, 56,72 puanla “turuncu” renkteki ülkeler kategorisinde yer alan Kıbrıs’ın kuzeyindeki basın özgürlüğü durumunu “sorunlu” olarak nitelendirdi.
RSF’in değerlendirmesinde, ulusal mevzuatın basın özgürlüğünü koruduğunu ancak kamu düzenini, ulusal güvenliği ve kamu ahlakını korumak amacıyla bu özgürlüğün sınırlandırılmasına izin verdiği ifade edilirken, Medyadaki mülkiyeti sorunu, gazetecilere yönelik davaların artması ve Türkiye’den medyaya yönelik artan baskıların basın özgürlüğünü etkilediği belirtildi.
Ali Kişmir’den de bahsedildi
RSF’in raporunda Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir’e yönelik açılan davadan da bahsedildi. Açıklamada, Türkiye’nin artan baskısının basın özgürlüğünü olumsuz etkilediği ifade edilirken, Türk veya Kıbrıs Türk hükümetini, ordusunu veya yetkililerini eleştiren gazetecilere karşı yaptırımlar, davalar ve cezai işlemler uygulandığı kaydedildi.
Açıklamada, Ali Kişmir’in şu anda Türk ordusunu eleştirdiği için 10 yıl hapisle karşı karşıya olduğu belirtilirken, dört gazetecinin de Türkiye’ye girişinin engellendiği hatırlatıldı. Açıklamada, diğer gazetecilerin ise, Türk politikalarını veya Kıbrıslı Türk siyasetçileri eleştirdikten sonra sansürlendiği, kovulduğu veya istifaya zorlandığı kaydedildi.