BM Kalkınma Programı (UNDP), gezegendeki en yoksul insanların yarısından fazlasının yaşadığı 54 ülkenin acil borç ertelemesine ihtiyacı olduğunu söyledi ve gelişmiş ülkeleri adım atmaya çağıran bir bildiri yayımladı.
Uluslararası Borç Tahliyesinde ‘Çok Geç ve Çok Az’dan Kaçınmak başlıklı biliride, “Eylem olmadan, yoksulluk artacak ve iklim adaptasyonu ve azaltımı için çok ihtiyaç duyulan yatırımlar gerçekleşmeyecek” denildi ve bu ülkenin borçlarının yeniden yapılandırmasının neden faiz oranları düşene veya küresel bir durgunluk meydana gelene kadar bekleyemeyeceği açıklandı:
UNDP Başkanı Achim Steiner, “Borçların hafifletilmesi, zengin ülkeler için çok basit bir hareket olabilir, ancak bunu yapmamanın maliyeti dünyanın en fakirleri için acımasız. Gelişmekte olan ülkelerin borç yükünü yönetmede çok geç ve çok az yardım sağlama hatasını tekrarlama lüksümüz yok” dedi.
Ciddi borç sorunları olan söz konusu 54 ülke, dünyanın iklim krizine karşı en savunmasız 50 ülkesinden 28’ini içeriyor.
Bu ülkeler, dünyanın en yoksul insanlarının yarısından fazlasına ev sahipliği yapmalarına rağmen, küresel ekonominin yüzde üçünden biraz fazlasını temsil ediyorlar.
Potansiyel bir borç anlaşması
Belge, ufukta bir anlaşma olabileceğine dikkat çekerek, borcun yeniden yapılandırılmasına yönelik birkaç politika eyleminin ana hatlarını da çiziyor.
Dünya genelinde piyasa koşullarının hızla değiştiğine dikkat çeken UNDP, bu dalgalanmanın büyümenin yavaşlamasının yanı sıra “senkronize mali daralma” tarafından körüklendiğini söyledi.
Halihazırda yaklaşık 20 gelişmekte olan ülke, sermaye piyasalarından borç para almak için ABD Hazine bono oranları üzerinden yüzde 10’dan fazla ödüyor. Aynı zamanda, birçok gelişmekte olan ekonomi tahvilinin sahipleri, dolar başına 40 ila 60 sent arasında değişen derin indirimlerle işlem gördüklerini bildiriyor.
UNDP bu koşulların dünyanın en büyük ekonomileri olan G20 grubu ülkeleri tarafından hazırlanan Ortak Çerçeve kapsamında borç indirimi müzakere etmeye teşvik ettiğini ve artık bir borç anlaşmasının mümkün olabileceğini söyledi.
Koşullar müzakereleri destekliyor
Bu hafta, G20 maliye bakanları, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yıllık toplantıları öncesinde Washington DC‘de bir araya gelecek. UNDP, alacaklıların ve borçluların G20 çerçevesinde borç yeniden yapılandırma müzakerelerini başlatması için koşulların olgunlaştığına inandığını belirtti.
Rapora göre zengin ülkeler borç krizini sona erdirecek kaynaklara sahip, çünkü hızlı gerileme, kısmen kendi iç politikalarından kaynaklanıyor.
Belge, borç sürdürülebilirliği analizi, resmi alacaklı koordinasyonu, özel alacaklı katılımı ve gelecekteki ekonomik ve mali dayanıklılığı hedefleyen devlete bağlı borç maddelerinin kullanımı gibi kilit alanlara odaklanan ileriye dönük bir yol öneriyor.
İklim finansmanı gerekli
Ayrıca, bu planın odağının ülkelerin büyümeye, finansal piyasalara ve kalkınmada ilerlemeye daha hızlı geri dönmelerini sağlayacak kapsamlı yeniden yapılandırmalara kaydırılabileceği de ekleniyor.
UNDP, etkin borç yeniden yapılandırmasının, gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınma konusunda ilerleme sağlamak için yeterli finansmana sahip olmalarını sağlamanın hayati unsurlarından yalnızca biri olduğuna dikkat çekti ve iklim adaptasyonu ve hafifletme yatırımları için acilen yeni finansman kaynaklarına ihtiyaç olduğunu söyledi.