Avrupa Komisyonu, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin (KMTK) Kıbrıs’ın kültürel mirasının dijitalleştirilme çabalarını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.
Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada kültürel mirasın kurtarılmasının ve yeniden inşasının, etkilenen toplumların insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygı gösterilmesi yönünde atılmış önemli bir adım olduğunu vurgulandı. Açıklamada “Kültürel mirasın korunması barış için bir ivme oluşturabilir ve dijital teknoloji ile kesiştiğinde diyaloğu teşvik edebilir, anlayışı geliştirebilir ve toplumları birbirine bağlayabilir” denildi.
Avrupa Komisyonu’nun Yapısal Reform Destek Birimi Genel Müdürü Mario Nava yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Dijital dönüşüm hızlanmakta ve kültürel miras da dahil olmak üzere toplumun tüm alanlarını etkilemektedir. Tarihi eserlerin dijital kayıt altına alınması, bölünmüş toplumlar arasındaki bağlantıyı ve kapsayıcılığı teşvik edebilir. Ortak bir kültürel geçmişe çevrim içi erişim yoluyla birlik oluşturabileceğimiz Kıbrıs örneği için bu durumun özellikle önemli olduğunu düşünüyorum. Çabalarımızı sürdürmeliyiz ve özellikle gençleri, bölücü söylemlere meydan okumak için bu dijital aracı kullanmaya ve yaşamlarındakiler arasında kültürel mirasın anlaşılmasını teşvik etmek için seslerini kullanmaya teşvik ediyorum.’’
Dijital kültürel miras projesi, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarının ayrılmaz bir parçasıdır. Avrupa Komisyonu 2012 yılından bu yana, adanın yeniden birleşmesini hedefleyen Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Avrupa Birliği Yardım Programı aracılığıyla, bu çalışmaya 24 milyon Euro’nun üzerinde katkıda bulunmuştur. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile uzun süredir devam eden bir ortaklık sayesinde, Kültürel Miras Teknik Komitesi ada genelinde 100’den fazla kültürel miras alanını restore etmiş, yapısal olarak desteklemiş veya fiziksel olarak korumuştur.