Amerika Birleşik Devletleri’nin her yıl düzenli olarak yayımladığı “İnsan Ticareti Raporu”nun 2022 yılı raporu yayımlandı. Kıbrıs’ın kuzeyinin ‘ülke’ kategorisinde sayılmadığı raporda, Kıbrıs Cumhuriyeti ile aynı bölümde değerlendirilen ‘kktc’, en alt seviye olan üçüncü kademeye düştü. Kıbrıs’ın kuzeyi bulunduğu kademede Afganistan, Belarus, Burma, Kamboçya, Çin, Küba, İran, Kuzey Kore, Türkmenistan, Güney Sudan ve Suriye gibi ülkelerle beraber bulunuyor.
Raporla ilgili en dikkat çekici kısım, gece kulüpleri ile ilgili yapılan değerlendirmede bulunuyor. Raporda, yasa gereği gece kulüplerinde sadece dans gösterileri yapılabileceği belirtilirken, Kıbrıslıtürk toplumu temsilcilerinin yasaya bağlı olarak yapması gereken denetimleri yapmadığı ve gece kulüplerinin seks ticareti için yaygın olarak kullanılan genelevler gibi olduğu belirtildi.
Polis gece kulüplerinde çalışan kadınların pasaportlarına el koydu
Raporda, polisin gece kulüplerinde çalışan yabancı uyruklu kadınlarına pasaportlarına el koyarak, onlara kimlik verdiği de ifade edilirken, kadınların tedavileri konusunda hoşnutsuzluklarını dile getirmesi halinde sınır dışı edildiklerini de ifade etti. Gece kulüplerinde çalıştırılan kadınların yasaya aykırı olarak gece kulüplerinin bitişiğindeki yurtlarda ya da insan ticaretinin ortak bir göstergesi olan mal sahibi tarafından düzenlenen diğer konaklama yerlerinde yaşadığı da belirtildi.
Denetimler mutfak hijyenine odaklandı
Raporda, polislerin düzenli olarak gece kulüplerine yaptığı denetimlerden de söz edilirken, bu denetimlerin mutfak hijyeni ile sınırlı kaldığı da belirtiliyor. Gece kulübünde çalıştırılan kadınlarla yapılan görüşmelerin, gece kulübü güvenliklerinin ve korumalarının önünde gerçekleştiği de belirtilen raporda, bu durumun kadınların özgürce konuşmasının önünde bir engel olduğu söylendi.
Elde edilen gelir çıkar çatışması yaratıyor
İnsan Ticareti Raporu, Kıbrıslıtürk yönetiminin 2015 yılında gece kulübü sahiplerinden yıllık 20-30 milyon TL vergi aldığını da belirterek, bu durumun çıkar çatışması yarattığını ve kaçakçılıkla mücadele noktasında siyasi iradeye yönelik caydırıcı bir tutum yarattığını söyledi. Raporda, gözlemcilerin hükümet yetkililerinin gece kulüpleriyle ilişkili organize suç gruplarında yer aldıklarını iddia ettikleri de belirtilirken, bazı parlamento üyelerinin gece kulüplerinin müşterileri arasında olduğunu iddia ettikleri de belirtildi.
Kadın üniversite öğrencileri de işe alındı
Raporda dikkat çeken bir diğer kısım ise, gece kulübü sahiplerinin yasal olarak verilen çalışan iznini atlamak için, üniversite öğrencilerini işe alması olarak görülüyor. Raporda, çalıştırılan kadınların büyük çoğunluğunun Belarus, Kırgızistan, Moldova, Fas, Rusya, Ukrayna ve Özbekistan’dan geldiği ifade edilirken, kadınların arasında Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kenya, Paraguay, Tacikistan, Tanzanya ve Türkmenistan uyruklu bireylerin bulunduğu da ifade edildi.