Kısa zamanda bölgede ve dünyada yankı uyandıran ve kıvılcımı 2012’de Kobanê’de çakılan 19 Temmuz Devrimi, askeri, siyasi ve toplumsal alanlarda beş yılda hatırı sayılır zaferler elde etti. Toplumu demokrasi ve federalizme doğru götüren eşsiz bir ilerlemeyi başararak gözlemciler tarafından sadece Suriye için değil, Orta Doğu halkları arasındaki açmazlar için de en iyi çözüm olarak takdir edildi.
Kaynak | ANHA
Çeviri | Kontra Salvo
Rojava’nın Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Keldani, Türkmen ve Çerkes bileşenlerinin hepsi 19 Temmuz’da patlayan Rojava Devrimi’nde yer aldı. Egemen güçler, kapitalist rejimler ve milliyetçi devletlerin yarattığı sorunlara çözüm bulmayı hedefleyen demokratif, kooperatifçi bir sistemi el ele kurdular.
Orta Doğu’daki Arap halklarının maruz kaldığı baskı ve despotluk nedeniyle 2011’de Tunus’ta Arap Baharı’nın kıvılcımı çakıldı ve sonra Cezayir, Libya, Mısır, Yemen, Bahreyn’e ve Rojava bölgesi de dahil olmak üzere ülkeyi elinde tutan diktacı, şovenist Baas rejimine isyan eden Dera’ya ulaştı.
Suriye Devrimi, devrimi zayıflatmayı ve Baas rejimini devirmeyi amaçlayan dış müdahale ile yolundan çıkarıldı.
Durum bu noktaya gelince Kobanê, Rojava bölgesini korumak amacıyla 2012 yılında Baas rejiminden kurtarıldı. Hemen ardından 19 Temmuz Devrimi, Rojava kentlerinde baskın geldi, örgütlenme alanında gelişmeler başladı ve kurumlar açıldı.
Rojava’da askeri alandaki zaferler daha çok göze çarptı: kazandıkları zaferler nedeniyle bölgede sevilen Halk Savunma Birlikleri ve Kadın Savunma Birlikleri’nin (YPG, YPJ) kuruluşu duyuruldu. 24 Ocak 2012’de Asayiş Gücü, sonrasında Sivil Savunma Birlikleri (HPC), Öz Savunma Birlikleri ve 10 Ekim 2015’te Mınbiç, El Bab, Cerablus, Der Zor ve Rakka Askeri Konseyleri gibi çok sayıda güçten oluşan Suriye Demokratik Güçleri kuruldu.
Devrimin kıvılcımı Kobanê’de çakıldı
2011’de, halkı örgütlemek için gizli hazırlıklar yapıldı ve savunma komiteleri ve konseyleri oluşturuldu. O zamanlar Kobanê’deki göstericilerden olan Sadık Aldmir şöyle söylüyor: “Gösteriler için sokağa çıktığımız andan beri insanlar pek ikna olmasa da her zaman “üçüncü yolu” tercih ettik. Gösterilerimizi yan sokaklarda yapıyorduk; ana caddelerdeki diğer göstericiler birden çok daha büyük sayılarda görünür oldular ama yine de biz, kentteki ana caddelere ulaşana kadar gösteri yapmaya devam ettik.”
Az sayıda olsalar da insanların morali yüksekti ve gece gündüz çalıştılar.
Kobanê Kantonu Savunma Kurumu başkanı Şeyh Hasan o günleri şöyle hatırlıyor: “İlk olarak kent girişlerini kontrol altına almakla başladık ve insanlar, hafif silahlar dışında hiçbir şeyleri olmadığı halde yollarda kontrol noktaları kurarak saatlerce nöbet tuttular.”
Halk eş zamanlı olarak meclisler ve mahkemeler oluşturmaya başladı, TEV-DEM Eş Başkanı Ahmet Şeyh, şöyle diyor: “13 Ocak 2012’de ilk meclisi kurduk ve bu Kobanê halkının zaferiydi. İmkansızlıklara rağmen hijyen, savunma ve eğitim komiteleri kuruldu. Kürtler olarak bize uygulanan baskı ve despotluğun ortadan kalkması bizi daha güçlü bir şekilde devam etmeye motive etti.”
Halk bu ruhla Baas rejimini kentten atmayı başardı ve kendini örgütlemeye başladı ve kenti her türlü tehlikeden korumak için Toplum Savunma Birlikleri kuruldu. O tarihi günde, 19 Temmuz Devrimi kıvılcımı Rojava’nın diğer bölgelerine de sıçradı ve Kobanê ve köylerindeki tüm hükumet binalarına TEV-DEM bayrakları asıldı.
Kobanê’de 19 Temmuz Zaferleri
19 Temmuz Devrimi, Rojava’da askeri, siyasi ve toplumsal alanda çok sayıda zafer kazandı ama Rojava Devrimi’nin baharı olan Kobanê’nin zaferleri farklıydı. Kobanê, sonuncusu IŞİD olmak üzere çetelerin çok sayıda saldırısına uğradı. Yine de halk kendini örgütlemeyi başardı.
Askeri alanda, 13 üyeli bir askeri güç oluşturulmuştu. 19 Temmuz’dan sonra sayı hafif silahlara sahip 200 kişiye çıktı. Bugünlerde varılan sonuç: binlerce savaşçının katıldığı YPG, TPJ, SDF, HPC, Asayiş ve Öz Savunma Güçleri ve kantonda kurulan beş adet YPG ve YPJ alayı.
Kobanê sık sık, başta Türkiye olmak üzere bölge devletleri tarafından desteklenen çetelerin saldırılarına uğradı. 2013 başlarında saldırılar Girê Sipî (Tel Abyad) tarafından geliyordu. YPG/YPJ savaşçılar ilk saldırıyı püskürttüler. İkincisi 2 Temmuz 2014’te, üçüncüsü 15 Ağustos 2014’te yapıldı. Tüm bu saldırılar savaşçılar ve Kobanê halkının direnişi sayesinde boşa çıkartıldı.
Direnişin kalesi Kobanê’ye duydukları hınçla 25 Haziran 2015’tei IŞİD çeteleri Kobanê halkına saldırarak sivilleri hedef aldıkları bir katliam yaptılar ve Kobanê ve Berx Batan köyünde 253 kişi şehit ettiler.
Toplumsal Alana Dair
19 Temmuz Devrimi ve Rojava ve Kuzey Suriye’deki zaferlerden sonra, Kuzey Suriye’deki federal projenin temeli Kobanê’de atıldı: komünler, köyler, mahalle meclisleri, savunma, hijyen, eğitim ve ekonomi komiteleri oluşturuldu ve böylece federal projenin köşe taşlarının dizilmesi ve sahada uygulanması başladı.
Sağlık otoritesi, Kobanê ve köyleri, Tel Abyad ve Mınbiç’ten gelen hastaları tedavi etmek için kentte 4 büyük hastane dahil olmak üzere çok sayıda hastane, Kürt Kızılayı dispanseri ve mahallelerde sağlık ocakları açtı. Sırrin kentinde ücretsiz bir hastane bulunuyor.
Okullar, enstitüler ve akademiler açıldı
Rojava’da ikinci Kürt dili okulu Kobanê Kantonu’nda 19 Temmuz’dan önce açılmıştı. Şu anda Pedagoji Otoritesi, Demokratik Toplum için Pedagoji Komitesi ve Öğretmenler Sendikası yönetiminde.
Kobanê’de 4000 bin öğretmen ve 19 Temmuz Devrimi’nden sonra farklı seviyelerde 90.000 öğrencisi olan yaklaşık 1000 okul var.