Yeni yayınlanan Karbon Üretimi raporuna göre sadece 100 şirket, 1988 yılından beri dünyadaki karbon emiliminin yüzde 70’inden fazlasına sebep oluyor. Bu da dolaylı olarak bu şirketlerin iklim değişikliğine yol açtığı anlamına geliyor.
Ezgi Gül
Gazete Karınca
1988’den bu yana küresel karbon emiliminin izini sürmek çok kolay, bütün dünyaya bakmaya ‘gerek yok’.
Sadece birkaç şirket ve birkaç devlet kurumu takip edilerek hızla artan karbon emilimini gözlemleyebiliriz.
Yeni yayınlanan Karbon Üretimi raporunda ise küresel bağlamda emilimi yoğunluğunu ele alan araştırmacılar, fosil yakıt üreticisi firmaların ‘iklim değişikliği anahtarını’ ellerinde tuttuğuna işaret ediyor.
İklim değişikliğine sebep oluyorlar
Şirketler tarafından açıklanan rakamlar üzerinden oluşturulan rapora göre özellikle fosil yakıt üreticilerinin karbon emilimi oranı o kadar büyük ki iklim değişikliğini bile etkiliyor.
ExxonMobil, Shell, BP ve Chevron’un dahil olduğu fosil yakıt üreticisi şirketler ve bu şirketlere yatırım yapan sermayedarların, 1988’den bu yana karbon emiliminin yüzde 71’ine sebep oluyor.
Eğer bu seyir 1988 ila 2017 arasında olduğu gibi devam ederlerse, dünya sıcaklığı bu yüzyılın sonuna kadar 4 derece artacak.
Bu farkın bazı bitki ve hayvan türlerin tükenmesine, kıtlığa yol açacağı kesin.
https://b8f65cb373b1b7b15feb-c70d8ead6ced550b4d987d7c03fcdd1d.ssl.cf3.rackcdn.com/cms/reports/documents/000/002/327/original/Carbon-Majors-Report-2017.pdf
‘Kısa vadede karlı olanla uzun dönemde bizi mahvedecek olanın ayrımını iyi yapmalıyız’
Araştırmacılardan Pedro Faria şirketlerin iklim değişikliğindeki rolünün bu kadar büyük olması hakkında ‘Şu anda kısa dönemde ‘karlı olan’la uzun dönemde bizi mahvedecek olanın ayrımını çok iyi yapmalı ve karbon emilimini azaltmalıyız’ diyor.
2015’te yapılan bir çalışmada fosil yakıt şirketlerinin uluslararası bağlamda yapılan ‘sözde’ iklim anlaşmalarına rağmen kömür, petrol ve doğalgaz projeleri için 2 trilyon dolar riske ettiğini ortaya konulmuştu.
‘Yatırımcılar, yenilenebilir enerjiye yönelsin’
Yetkililerden Michael Brune, ‘Sermayedarların fosil yakıta yatırım yapması sadece etik olarak değil, ekonomik olarda riskli. Bütün dünya temiz enerjiye yöneliyor. Zamanla fosil yakıtlara yatırım yapanlar zarar etmeye başlayacak. Apple, Facebook, Google ve Ikea gibi büyük firmaların bir çoğu yenilenebilir enerji kullanmaya başladı’ diyor.
Charlie Kronick ise “Yatırımcıların şimdi bir şansı var. Petrol endüstrisinin geleceği şimdiden yazıldı. Sermayeyi sermayedarlara paylaştırıp yenilenebilir sistemler üzerinde tekrar yatırımda bulunmalarını mı sağlayacağız, yoksa müzik durduğunda en son oturan biz olup olmayacağımızı riske mi atacağız?” diyor.