Yaz mevsimini yaşayan Batı Avustralya aşırı sıcak hava yüzünden kavruluyor. Ülkenin Meteoroloji Bürosu, Batı Avustralya’nın kuzeyindeki Onslow kasabasının Avustralya’daki en sıcak gün rekorunu egale ettiğini gösteren değerleri doğrulamaya çalışıyor. Yetkililer ise, sıcak dalgalarıyla yaşamayı daha sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyor.
Avustralya Hükümeti Meteoroloji Bürosu’na göre, Güney Avustralya‘nın taşrasındaki Oodnadatta, 50.7C ile 2 Ocak 1960’tan şimdiye dek en sıcak gününü yaşadı. Geçen perşembe günü de Perth’in kuzeyindeki 848 nüfuslu sahil kasabası Onslow, aynı değere ulaştı.
Kasabanın yakınlarındaki Roebourne ve Mardie kasabaları da sıcak dalgasından mustarip. Otomatik hava istasyonları 50.5C sıcaklıkları kaydetti. Bu, Batı Avustralya’da şimdiye dek kaydedilen en sıcak gün rekoruyla aynı ve ulusal olarak kaydedilen en sıcak ikinci gün.
Geçen yılın en sıcak yeri 47.9C ile Mardie olmuştu, cuma günü ise Onslow 48C’ye ulaştı. Bu da ikinci gün sıcaklığının 2021 boyunca ülkenin herhangi bir yerinden daha sıcak olduğu anlamına geliyor.
Ülkede ortalama 40C civarında seyreden sıcaklıklar Güney Kimberley’deki Fitzroy Crossing‘den Güney Goldfields‘deki Norseman‘a kadar hissedildi. Perşembe günü ise Reabourn’da 50C kaydedildi.
’50 derece norm haline gelirse tehlike büyük’
Yindjibarndi Aborijin Şirketi’nin CEO’su ve 630 kişilik kasabanın sakini Michael Woodley, aşırı sıcakların Pilbara‘da artık sıradanlaştığını söyledi. İnsanların neredeyse her gün rekor kıran sıcaklıklar konusunda pragratik davrandığını ve ellerinden geldikçe sıcağı yenmeye çalıştıklarını anlatan Woodey,”Kliması olanlar günü içeride geçirirken, kliması olmayanlar gölge bulmak ve bahçe fıskiyesiyle ya da yerel havuzda serinlemek için dışarı çıkıyor. İnsanlar bunun hakkında gerçekten düşünmüyorlar. Sadece bir günün diğerinden daha sıcak olduğunu biliyorlar, ancak bence bu, iklim değişikliği konusunda insanların biraz daha farkında olması gereken bir şey” dedi
Woodley, sık sık 50C’ye çıkan sıcaklıkların norm haline gelmesi halinde çok ciddi problemlerin çıkacağı uyarısında bulundu ve yetkililerin ağırlıklı olarak yerli Avustralyalılara ev sahipliği yapan Pilbara’da yaşamı sürdürülebilir kılmak için neyin gerekli olduğuna dair artık daha dikkatli olması gerektiğini kaydetti.
Geçen yıl, ön okumalara göre dünyanın en sıcak beşinci yılıydı ve muhtemelen Pasifik‘te soğutucu etkisi olan La Nina olayı varken kaydedilen en sıcak yıldı. La Niña yılları, Pasifik Okyanusu’nun nötr bir yıldan daha fazla ısı emmesi ile karakterize ediliyor.
Macquarie Üniversitesi rektör yardımcısı ve İklim Konseyi üyesi Prof Lesley Hughes, “sıcak dalgaları sırasındaki artışların iklim değişikliği tehlikesini açığa çıkardığını, çünkü ‘yaşamın “ortalama olarak’ yaşanmadığını” kaydetti:
“Ortalamalar yararlıdır çünkü yıllar veya on yıllar arasındaki değişimleri karşılaştırabiliriz, ancak ortalamaların gizlediği şey koca bir acı dünyasıdır. Bu ortalamaların yanı sıra aşırılıklar da artıyor ve asıl etkiyi bunlar yapıyor. Ortalamalar genellikle öldürmez. Zararı veren aşırılıklardır.”
Ölümler görülebilir
Sıcak dalgaları, insanlar dışarıda yüksek sıcaklıklarda tutulduğunda ve hızla susuz kaldıklarında ölümcül olabiliyor. Sıcak çarpması, bitkinlik, daha ciddi vakalarda felç ve kalp krizine neden olabilen aşırı sıcak, hastaneye yatışlarda da artışa neden oluyor.
Hughes, aşırı sıcaklığın vücudun birçok işlevi üzerinde baskı oluşturduğunu ve çekirdek sıcaklıklar “dar bir güvenlik bandının dışına itildiğinde” ölümcül olabileceğini söyledi. Bu risk, birkaç gün boyunca devam eden sıcak dalgaları sırasında gece sıcaklıkları da yüksek kaldığı için, ‘ insanların soğumasını zorlaştırıyor ve daha da artıyor.
Aşırı sıcaklıklar, Roebourne hapishanesinde tutulan ve hücrelerinde klima bulunmayan 169 mahkûm da dahil olmak üzere bölgedeki savunmasız insanlar hakkında endişeleri de artırdı.
WA Adalet Bakanlığı sözcüsü, hücre sıcaklıklarının gün boyunca izlendiğini ve mahkumlara vantilatör ve buz verildiğini, ancak klimalı hücrelerin sınırlı olduğunu ve tıbbi durumu olanlar için ayrılması gerektiğini söyledi.
Sözcü, daha yüksek sıcaklıklar nedeniyle klimanın norm haline gelip gelmeyeceği konusundaki sorulara ise yanıt vermedi.
Güney Amerika’da da rekor kırılıyor
Güney Amerika‘da da aşırı sıcaklar etkisini sürdürüyor. Tarihi bir sıcak dalgası yaşayan bölgede rekor sıcaklıklar kaydediliyor.
Arjantin Resmi Ulusal Meteoroloji Servisi meteoroloji uzmanı Cindy Fernández, “Neredeyse tüm Arjantin ve ayrıca Uruguay, Güney Brezilya ve Paraguay gibi komşu ülkeler tarihin en sıcak günlerini yaşıyor” dedi.
Hava durumu servisine göre, bazı bölgeler 45C’ye kadar ısınırken, birçok kasaba kayıtların başlamasından bu yana en yüksek sıcaklıklarını yayımladı.
Fernández, “Arjantin’de Patagonya‘nın merkezinden ülkenin kuzeyine kadar 40 dereceye ulaşan veya onu aşan termal değerler kaydediliyor” dedi.
Sıcaklık ve uzun süreli kuraklık tahıl üreten ülkenin mahsullerini de vurdu, ancak önümüzdeki hafta beklenen bir düşüşün hem bitkileri hem de insanları serinletmek için bir yağış dönemi getireceğine dair umut var.
Fernandez , güney yarımküre yazının tam ortasında ülke üzerinde sıcak bir hava kütlesinin oluştuğunu söyledi: “Güneş radyasyonunun çok yoğun olduğu ve Arjantin’in yaklaşık iki yıldır yaşadığı aşırı kuraklığı besleyen günler yaşıyoruz. Toprak çok kuru ve kuru olan toprak nemli olandan çok daha fazla ısınır.”