Editörün Notu: 14 Kasım tarihinde yayımladığımız haberimizde, kaybolan tabela ile satışa çıkarılan tabelayı aynı tabela olarak lanse etmiş, gazetecilik etik değerlerine aykırı olarak; bahse konu kişi(ler) ile temasa geçmeden haberi kamuoyuna servis etmiş bulunmaktayız. Taraflarla yaptığımız görüşme sonrası bahsi geçen içerikte güncelleme yapılmıştır. Okurlarımızdan ve haberde adı geçen bahse konu kişi(ler)den özür dileriz.
1974 öncesi Maraş’ta bulunan ve tarihi değeri bulunan bir tabela, iki ay önce belediyenin sokağı temizlemesi sırasında kaybolmuştu. Kaybolan tabelanın çok benzeri olan bir başka tabela ise dün akşam saatlerinde Facebook’ta satılığa çıkarıldı.
1974 öncesi Maraş’taki bir dükkanın tabelası olarak kullanılan tabela, iki ay öncesine kadar Mağusa Belediyesi’nin kontrolündeki Maraş yolunda bulunan bir dükkan üzerinde asılıydı. Tabela, belediyenin sokakta yaptığı ‘temizlik’ sırasında kaybolmuş ve o günden beri de bulunamamıştı. Konuyla ilgili 4 Kasım günü kişisel hesabından açıklama yapan Dolgun Dalgıçoğlu adlı yurttaş, tarihi değeri olan tabelanın kaybolmasıyla ilgili ‘müzeye bile konulabilecek değerdeki tabela nerede ve o tabelayı kim, ne için aldı?’ şeklinde sormuştu.
Öte yandan bahsi geçen tabelaya çok benzer bir başka tabela ise Gülpınar Hurdacılık tarafından dün akşam saatlerinde Facebook üzerinden satılığa çıkarıldı. Kıbrıs Bazaar adlı grupta satılığa çıkarılan tabela ile ilgili ‘koleksiyon severler için satılık’ ibaresi kullanıldı.
‘Rumlardan kalan kahvehaneyi dedem işletmekteydi’
Konuyla ilgili açıklama yapan Gülpınar Hurdacılık sahibi Selçuk Gülpınar rahmetli dedesinin 1974 sonrası yıllarca Rumlardan kalan bir kahveyi işlettiğini ifade ederek, hala kendilerine ait olan kahvehanenin uzun yıllardır kapalı durduğunu belirtti.
Gülpınar, ‘ben hurda işi yapmaktayım Kahvehanedeki hurdaları alıp kahvehaneyi temizlerken bu tabelayı buldum temizledim ve odama astım. Ben hiç Kapalı Maraş’a gitmedim fakat aynı tabeladan bir kaç kişide olduğunu biliyorum’ ifadelerini kullandı.
Gülpınar tabelaya bakılırsa Maraş’ta olan tabeladan daha yıpranmış olduğunun görülebileceğini de ifade ederek, kendinde bulunan tabelanın üzerinde bir sürü eşya olduğu için zamanla yıprandığını belirtti.
Tabelanın tarihi eser olduğunu düşünmediğini de belirten Gülpınar, kendisini ‘hırsızlıkla suçlayan’ haber yapan tüm yazılı ve görsel basınla ilgili yasal hakkını kullanacağını da bildirdi.