Glasgow’da gerçekleşen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı’nda (COP26) bir grup ülke iklime dayanıklı ve düşük karbonlu sağlık sistemleri geliştirmeyi taahhüt etti.
Taahhüt, COP26 ev sahipliğini yapan Birleşik Krallık, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Zararsız Sağlık Hizmeti (HCWH) ve UNFCCC İklim Şampiyonları tarafından desteklenen COP26 Sağlık Programı’nın bir parçası olarak yapıldı.
Program 47 ülkeyi kapsıyor
Söz konusu program aralarında Bangladeş, Butan, Pakistan ve Sri Lanka’nın da bulunduğu 47 ülkeyi kapsıyor. Ülkelerden en az 42’si sağlık sistemlerini daha sürdürülebilir ve düşük karbonlu hale getirmek için dönüştürme sözü verdi.
Ülkelerden 12’si ise 2050’de veya öncesinde net sıfır karbon emisyonuna ulaşacaklarını söyledi.
‘Dayanıklı sistemler kurulmalı’
WHO Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Sağlığın geleceği, salgın hastalıkların, pandemilerin ve diğer acil durumların etkilerine ve aynı zamanda aşırı hava olayları ve hava kirliliği ile ilgili çeşitli hastalıkların artan yükü dahil olmak üzere iklim değişikliğinin etkilerine dayanıklı sistemler üzerine inşa edilmelidir” dedi.
Söz konusu açıklama WHO tarafından yapılan ve ülkelerin yalnızca dörtte üçünün ulusal sağlık ve iklim değişikliği planı geliştirdiğini veya geliştireceğini tespit eden küresel anketten sonra geldi.
‘İklim değişikliği bir sağlık sorunu’
Down to Eath’ün haberine göre COP26 Sağlık Programı’na katılan kurumların ve ülkelerin mesajı ise “İklim değişikliği büyük bir sağlık sorunudur ve şimdi harekete geçmemiz gerekiyor” oldu.
Ghebreyesus, sağlık sektörünün iklim direncini artırarak ve sağlık sektöründen kaynaklanan emisyonları azaltarak nüfuslarımızı iklim değişikliğinin etkilerinden korumamızı sağlamak için sağlık sektörünün güçlü liderliğinin hayati önem taşıdığını da sözlerine ekledi.