Araştırma kuruluşu Chatham House‘un son hazırladığı raporuna göre 2050 yılına kadar karbon emisyonlarının ciddi düzeyde düşürülmemesi durumunda gıda ürünlerinde verim üçte bir oranında gerileyebilir.
Rapora göre, gıda tedarikçileri iklim değişikliğinin hava sıcaklıklarında yükselişe ve sellerde artışa neden olması ile birlikte, artan dünya nüfusuna yetişmekte zorluk çekiyor.
Rapor düşen verim karşısında tarım kesiminin küresel talebi karşılayabilmek için yaklaşık yüzde 50 daha fazla gıda ürünü yetiştirmek durumunda kalabileceği uyarısında bulunuyor.
‘Gıda fiyatları artmaya devam edecek’
Gıda fiyatları halihazırda, pandemi döneminde tedarik zincirinde meydana gelen aksaklıklar ve aşırı hava koşulları dolayısıyla 10 yılın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor.
Buğday fiyatları yaz döneminde büyük ihracatçıların bazılarındaki mahsul kayıpları nedeniyle güçlü bir şekilde arttı. Chatham House raporu, iklimden kaynaklanan zorlukların bu trendini koruyacağını işaret ediyor.
‘Kıtlık olmasını bekliyoruz’
Raporun baş yazarı Daniel Quiggin, yaptığı açıklamada, “Tüm temel gıda ürünlerinin fiyatlarında önemli yükselişler bekleyebiliriz. Ayrıca dünyanın bazı kesimlerinde kıtlık olmasını da bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Raporda, selden etkilenen ekili alanların oranının son bir yılda üçe katlanarak yüzde 32’ye yükseldiği kaydedilirken, 2040’lı yıllarda, en büyük dört üretici ülkede mısır üretiminde yüzde 10 ve üzeri kayıp olasılığının yüzde 50-50 olduğu tahmini de yer aldı.
Türkiye’de de gıda fiyatları gündemde
Bloomberg’in haberine göre dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan gıda fiyatları gündemin ilk sıralarında yer alıyor.
Tüketici enflasyonu ağustos ayında beklentilerin üzerinde yüzde 19,25 seviyesinde açıklanırken, özellikle gıda grubu dikkat çekmişti. Ağustos’ta gıda enflasyonu yüzde 29 ile 28 ayın zirvesine çıktı.