Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı, eğitim maksadıyla kullanılan “Oxford Discover Futures 3, Workbook” adlı kitapta 36. sayfada yer alan Mustafa Kemal ile ilgili sayfanın yırtılması için “acil başlığı” altında okullara genelge yolladı.
Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı, Ortaçağ karanlığından kalma bir adım atmak için düğmeye bastı. Eğitim amacıyla kullanılması için gönderilen bir kitapta bulunan Mustafa Kemal ile ilgili sayfanın yırtılması için okullara genelge gönderildi. Bahsi geçen sayfa, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve siyasetçi Mustafa Kemal’e gönderme yapıyor ve “Türkiye’nin en büyük kahramanı”unvanını taşıdığını belirtiyor.
Kızılyürek’ten tepki
Avrupa Parlamentosu üyesi Niyazi Kızılyürek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın bir kitaptan Mustafa Kemal’e gönderme yapan sayfayı kesip atmasını şiddetle kınadığını ifade ederek, Eğitim Bakanlığı’na kitap yakma ve sayfa koparmanın otoriter rejimlerde görülen bir uygulama olduğunu da hatırlattı.
Kızılyürek, Kıbrıs’ta tarih eğitiminin genel olarak sorunlu olduğunun altını da çizerek, bir an önce Avrupa Konseyi’nin direktifleri doğrultusunda reformlar yapılmasının elzem olduğunu da söyledi.
Kızılyürek, ‘’Maalesef, her iki toplumda da eğitim sistemi anakronisttir (çağdaşlığa, çağdaş yaşama ayak uyduramama, günü geçmiş törelere bağlılık) ve yapılan müdahalelerle daha vahim bir hale gelmektedir’’ diyerek, benzer bir durumun geçtiğimiz aylarda ‘milli şuur’ ile Kıbrıs’ın kuzeyinde de meydana geldiğini hatırlattı.
Kızılyürek açıklamasında şunları kaydetti:
Bütün yetkilileri bir an önce eğitim sisteminde değişiklik yapmaya davet ediyorum. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum öğrencilerin ırkçılıktan, yabancı düşmanlığından, önyargılardan uzak yetiştirilmeleri ve empati kapasitelerini güçlendirecek bir yaklaşımla eğitilmeleri yeni kuşakların en doğal hakkıdır.
Avrupa Parlamentosu’nda GUE/NGL grubunun Eğitim ve Kültür Komitesindeki koordinatörü olarak, Kıbrıs Türk ve Rum okullarında tarih eğitimi üzerine bir araştırma yaptırdığımı ve bu çalışmanın üç dilde, Türkçe, Yunanca ve İngilizce olarak kamuoyuna takdim edileceğini bildirir, eğitim alanında reform ısrarımı sürdüreceğimi duyururum.