Avrupa Komisyonu’nun desteği, Transgender Europe, ILGA-Europe ve Kuir Kıbrıs Derneği’nin katılımı ile 30 Haziran 2021 Çarşamba günü düzenlenen webinarda AB’nin “EŞİTLİK BİRLİĞİ: 2020-2025 LGBTİQ EŞİTLİK STRATEJİSİ” detaylı olarak ele alındı. Zoom platformunda düzenlenen etkinlik, AB Bilgi Merkezi’nin Facebook sayfasından canlı olarak yayınlandı.
https://www.facebook.com/ABBilgi/videos/1121475201708895
Avrupa Birliği Program Destek Ofisi Bölüm Başkanı Michael Docherty yaptığı açılış konuşmasında şunları ifade etti: “AB’nin Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, non-binary, interseks ve kuir (LGBTİQ) Eşitlik Stratejisi, bu topluluğu etkileyen eşitsizlikleri ve zorlukları ilk kez ele alan ve önümüzdeki 5 yıla yönelik yasal mevzuat ve finansman alanlarında önlemler de dahil olmak üzere, bir dizi hedefle ilişkilendirilmiş eylemler ortaya koymaktadır. Bu eylemler dört ana alana odaklanmaktadır. Bu alanlar: ayrımcılıkla mücadele, güvenliğin sağlanması, kapsayıcı toplumların inşa edilmesi ve dünya çapında LGBTİQ eşitliği için yapılan çağrıya liderlik etmektir.”
Etkinliğin ana konuşmacılarından Transgender Europe Politika Sorumlusu Jonas Hamm yaptığı sunumda LGBTİQ Eşitlik Stratejisi ile ilgili merak edilenler konusunda detaylı bilgi vererek Transgender Avrupa’yı (TGEU) ve bu alandaki çalışmalarını, transeksüel, cinsiyet değiştirmiş ve aynı görüşte olan diğer bireylerin, haklarını desteklemek amacıyla farklı organizasyonların birleşiminden oluşan bir ağ olarak tanımladı. Jonas Hamm konuşmasında: “AB, tarihindeki ilk LGBTİQ Eşitlik Stratejisi ile LGBTİQ haklarına olan bağlılığını tamamen yeni bir düzeye taşıyor. Bu iyi bir şey olsa da,her şeyi çözmeyecek. Aslında her şeyi çözemez. Ancak sivil toplum olarak Avrupa’da LGBTİQ Eşitliği çalışmalarımızda kullanabileceğimiz önemli bir kilometre taşı ve değerli bir araç olacaktır.” dedi.
Webinarın diğer bir ana konuşmacısı ILGA-Europe’da Savunuculuk Uzmanı olarak görev yapan Belinda Dear ise yaptığı konuşmada AB’nin LGBTİQ Eşitlik Stratejisi’nin Avrupa’daki etkileri üzerinde durdu ve “Hükümetlerin yurt dışında LGBTİQ bireylere yönelik insan hakları ihlallerini dile getirmeleri önemli olmakla birlikte, yasal düzenlemeler ve liderlik yoluyla kendi ülkelerindeki LGBTİQ bireylerin de eşit haklara sahip olmaları için çalışmaları gerekmektedir.” dedi.
Webinar, Kuir Kıbrıs Derneği’nden hukukçu Öncel Polili’nin Kıbrıs Türk toplumundaki ilgili yasal boşluklar konusunda yürüttüğü çalışmasını anlattığı sunum ile devam etti. Webinarın aynı zamanda moderatörlüğünü de üstlenen Kuir Kıbrıs Derneği’nin Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Renklerin Çeşitliliği Projesi Koordinatörü Erman Dolmacı ise etkinliğin kapanışında yaptığı konuşmada “İlk Pride bir isyandı ve herkes LGBTİQ’larla eşit kabul edilene kadar isyanımız devam edecek!” mesajını paylaştı.