Çeviri: GazeddaKıbrıs
Kıbrıs’ta son yıllarda giderek artan toz bulutlarının, iklim değişikliği kaynaklı olduğu açıklandı. Hollandalı bir atmosfer kimyacısı olan Jos Lelieveld, Kıbrıs ve bölgenin veri analizlerinde, hava düzenindeki ve olaylardaki değişikliklerin giderek arttığını ifade ederek, bunun iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirtti.
Çoğu zaman, iklim değişikliğini erimiş buzdağlarının ve buz parçalar üzerinde sürüklenen kutup ayılarının görüntüleriyle ilişkilendiririz, ancak çoğu insan kendi refahlarının tehlikede olduğunu fark etmez.
İklim değişikliği nedeniyle, dünyanın dört bir yanında hava kalitesi düşüyor. Kıbrıs da bu durumdan payını almaya başladı. İklim krizi sıcaklık artışı yanı sıra, Afrika’dan ve son zamanlarda Orta Doğu’dan gelen kum fırtınalarına da sebebiyet veriyor.
Financial Mirror’un haberine göre, Sahra’dan gelen kum parçacıklarının atmosfere yükseldiği ve kuzeye taşındığını belirterek, sıcaklık ve çatışmalardaki artışın, Afrika ve Orta Doğu’daki geniş alanların çölleşmesine de yol açtığını bildirdi.
Hollandalı bir atmosfer kimyacısı olan Jos Lelieveld, Kıbrıs ve bölgesinde yapılan analizlerin, hava düzenindeki ve olaylardaki değişikliklerin giderek arttığını açıkça gösterdiğini söyledi.
“Afrika’dan Avrupa’ya esen tozda menenjit bakteriler tespit edildi”
Mainz’deki Max Planck Kimya Enstitüsü’nün atmosferik Kimya Bölümü Müdürü ve Kıbrıs Enstitüsü’nde profesör olan Lelieveld, Afrika ve Orta Doğu’daki alanların daha kuru hale gelmesiyle Kıbrıs’ta daha fazla kum fırtınası yaşanacağını belirtti.
Lelieveld, Orta Doğu’daki kuraklıkların geniş arazilere yayıldığını da ifade ederek, bölgede yaşanan savaşların çiftçileri topraklarından uzaklaştırdığını ve yönetilemeyen toprakların da çölleşme sürecine yardımcı olduğunu kaydetti.
Lelieveld “Çalışmalar, toz olayları sırasında kardiyovasküler hastalıkları olan kişilerin hastaneye yatırılmasının arttığını ortaya koyuyor” diyerek, bilim insanlarının Afrika’dan Avrupa’ya esen tozda menenjit bakterileri tespit ettiğini, ancak tozun insanları hasta etmek için yeterli bakteri taşıyıp taşıyamayacağı bilinmediğini söyledi.
Lelieveld, Afrika ve Orta Doğu’dan taşınan tozun uzun vadede tarım üzerinde bir etkisi olabileceğini de belirterek, Kıbrıs topraklarının ve mahsullerinin kalitesinin, yaşanan toz fırtınalarından etkilenebileceğini kaydetti
Kum fırtınaları için erken uyarı sistemi
Mainz’deki Kıbrıs Enstitüsü ve Max Planck Kimya Enstitüsü, kum fırtınaları için erken uyarı sistemi geliştiriyor. Lelieveld yaptığı açıklamada, “Aslında bir hava kalitesi tahmini. Zaten çalışıyor, ancak halka sunulmadan önce bazı ince ayarlara ihtiyaç duyuyoruz” diyerek, Kıbrıs’ın sıcaklıklardaki artıştan da endişe duyması gerektiğini belirtti.
Model hesaplamalarına göre, önümüzdeki birkaç on yıl boyunca devam edecek olan aşırı hava olaylarının artarak etkisinin sürdürüleceği de kaydedilirken, ölçümlere göre, Kıbrıs’taki sıcaklıklar 21. yüzyılın başından bu yana 1°C arttığını ve artışın önümüzdeki yıllarda devam etmesinin beklendiği kaydedildi.