İsrail’de Pfizer/BioNtech koronavirüs aşısı olan kişilerin sadece %0.04’ü ikinci dozdan bir hafta sonra virüse yakalandı ve %0.002’si hastanede tedaviye ihtiyaç duydu.
İsrail’deki çalışmalar, koronavirüs pandemisini engellemede aşıların etkinliği konusunda geçici bir iyimserlik sundu. İlk veriler, aşılama kampanyalarının erken evrelerinde bile hem hastane vakalarında hem de enfeksiyonlarda belirgin bir düşüş olabileceğini gösteriyor.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, her üç İsrailliden birinin en az bir doz koronavirüs aşısı olduğu ifade edilerek, bu rakamın dünyadaki oranlara göre çok daha yüksek olduğu belirtildi.
İsrail Devleti, sürdürdüğü aşı kampanyası ile 60 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık %70’i de dahil olmak üzere birçok savunmasız popülasyonun Pfizer/BioNtech aşısının iki dozunu yaptırdığını açıkladı.
İsrail’de günde200 bin kişiye aşı yapıyor. İsrail Sağlık Bakanlığı aşılama süreciyle ilgili geçen hafta ilk resmi sonuçlarını yayınlayarak, 715 bin 425 kişiden sadece 317’sinin; yani sadece %0.04’ünün hastalığa karşı tamamen aşılandıktan bir hafta sonra enfekte olduğunu ortaya koydu. Öte yandan, enfekte olan aşılanmış kişilerin ise sadece 16’sının hastanede; yani toplam %0.002’sinde tedaviye ihtiyaç duyduğu belirtildi.
İsrail’de hizmet veren Maccabi Healthcare Services adlı sağlık kuruluşu, geçtiğimiz Perşembe günü yayımladığı çalışmasında , aşıladıkları 163 bin kişiden sadece 31’inin, aşılanmamış bir kontrol grubu arasında yaklaşık 6 bin 500 enfeksiyonla karşılaştırıldığında enfekte olduğunu ortaya koydu.
Maccabi, verilerin aşının Pfizer’in iddia ettiği %95 etkinliğe yakın; yani %92 oranında etkili olduğunu da ifade etti. Maccabi Başkan Yardımcısı Dr. Anat Ekka Zohar yerel medyaya verdiği demeçte, “bu çok, çok iyi bir haber” ifadelerini kullandı.
Çeviri: GazeddaKıbrıs