Bu makale ilk kez 6 Temmuz tarihinde Kemal Baykallı’nın kişisel sosyal medya hesabında paylaşılmış, yazarın izniyle okurlarımızın dikkatine getirilmiştir.
Öncelikle, yasa yapmak ciddi iştir. Sosyal medyada “geyik yapmaya” benzemez. Maddeler halinde bir genelge yayınlayacaksanız, maddelerin birbiriyle çelişen ifadeler barındırmaması gerekir. Eğer çelişecekse, önce koyduğunuz maddeye istisna yapıyorsunuz demektir ki bunun da açıkça belirtilmesi gerekir.
İkinci olarak güzel Türkçemizde “seyehat” diye bir kelime yoktur. O kelimenin doğrusu seyahattır.
Üçüncüsü, herhangi bir cümlede özne-yüklem uyumu olması gerekir. “…kişilerin…yapabileceklerdir” bozuk bir ifadedir.
Dördüncüsü, maddelerin sarih, yani açık, anlaşılır olması beklenir. Osmanlı mecellesinde olduğu gibi uzun cümleler kurmak hata yapma riskinizi artırır. Ayni cümle içinde hem “belgelemeleri halinde” hem de “belgelemeleri durumunda” ifadelerini kullanırsanız, bu uzun cümleleri tek bir cümleye yedirme niyetiniz nedeniyle önce yazdığınızı unuttuğunuz anlamına gelir.
KKTC Sağlık Bakanlığı’nin gece yarısı yayınladığı genelge gerek ifade bozukluğu nedeniyle gerekse içerik olarak evlere şenlik!
GENELGENİN 1 NUMARALI KARARI
Onbeş günde bir PCR testi
Genelgenin bir numaralı kararına göre düzenli olarak kara kapılarını kullanan, Güney’de çalışan, okuyan veya yaşayan KKTC vatandaşları ve KKTC’de ikamet eden Maronitler ve Kıbrıslı Rumlar artık “15 günde bir” PCR testi yapmak zorunda kalacaklardır.
Eğer Pile KKTC sınırları dışında addediliyorsa, bu karar Pile’de ikamet edenleri de kapsıyor demektir. Bu durumda Pile’de ikamet eden ve düzenli olarak Pile kara kapısını kullanan KKTC vatandaşları da artık 15 günde bir yeni PCR testi yapmak zorunda kalacaktır.
GENELGENİN 2 NUMARALI KARARI
Kara geçişlerinde 72 saatte bir test
Genelgenin iki numaralı kararı bir numaralı kararıyla çelişiyor. İki numaralı kararda “KKTC vatandaşı olsun veya olmasın” ifadesini “bir numaralı kararda belirtilen kategorinin dışında kalanlar” olarak okursak, Güney’den Kuzeye geçiş yapanlar HER SEFERİNDE en geç 72 saat önce yapılmış test sonucunu ibraz etmek ve Güney’de ikamet ettiğini kanıtlamak zorunda kalıyor.
Soru bir: Güney Kıbrıs’ta ikamet eden bir Kıbrıslı Rum güneyde ikamet ettiğini nasıl kanıtlayacaktır? Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı yeterli olacak mı? Yoksa güneydeki adresinde ikamet ettiğine dair elektrik/su faturası, muhtar onaylı belge mi isteyeceksiniz?
Soru iki: “Kişilerin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’N’den son 14 gün içesinde başka bir ülkeye sey’A’hat etmeleri durumunda KKTC’ye girişlerinde hangi ülkeden geldiler ise o ülkelere uygulanan koşulları (KOŞULLAR olacak) uygulanacaktır” diyorsunuz.Güney’den gelecek bir kişinin son 14 gün içinde başka bir ülkeye seyahat ettiğini nasıl bileceksiniz? Örneğin, Larnaka havaalanı kayıtlarına erişiminiz olmadığına göre, kişilerin beyanına göre mi karar vereceksiniz?
Özel not: Çalışanlar, okuyanlar ve kuzeyde yaşayan Maronit ve Rumlar için belirlenen özel kategoride değilseniz, kuzeyden güneye geçişlerde Kıbrıs Rum tarafı her seferinde 72 saatlik test sonucunu görmek istiyor. Güneyden kuzeye geçişlerde ise KKTC makamları bir kez PCR testi ibrazını yeterli görüyor, sonraki geçişlerde PCR testi sormuyordu. Bu genelgeyle Kuzey ve Güney makamlarının şartları eşitlenmiş oldu. Pratikte ise kuzeye gidip para harcamayın demeye getiren Rum yönetimiyle koşullar eşitlenerek Rumların bu kararı meşru kılındı, Rum yönetimine siyasi baskı yapılması şansı azaltıldı. Arasta esnafının tabutuna bir çivi daha çakıldı. Neredeyse sıfır vaka seviyesinde bulunana Kıbrıslı Rumların bırakacağı dövizi istemiyoruz denildi.
GENELGENİN 3 NUMARALI KARARI
Türkiye’den gelişlerde karantina yok
Bu karara göre Türkiye’den gelenler B kategorisinde değerlendirilecektir. Genelgeye göre B kategorisinde belirtilen ülkelerden KKTC’ye gelecek kişilerin gelişlerinden 72 saat önce PCR testi yaptırmaları zorunlu kılınıyor. Bu kişilere ayrıca KKTC’ye girişlerinde ikinci bir PCR testi yapılacaktır. KKTC’de test yapılan kişilerin test sonucu çıkana kadar otellerinde veya evlerinde KENDI KENDİLERİNİ İZOLE ETMELERİ şartı getiriliyor.
Ayrıca, bu kararda geçen şu ifadeyi defalarca okumama rağmen anlayamadım. Anlayan beri gelsin:
“Bu uygulama 8 Temmuz 2020 tarihinden itibaren 72-120 saat (3’üncü- 4’üncü ve 5’inci gün) öncesinden PCR testi yapılması şeklinde uygulanacaktır.”
ÖZETLE:
Bu genelgeyle:
-Türkiye’den gelişlerde çift PCR uygulaması ve ikinci test sonucu çıkana kadar kişilerin kendi kendilerini izole etmesi,
-Güney’de çalışan, yaşayan, okuyan KKTC vatandaşlarının ve Kuzey’de ikamet eden Maronit ve Rumların (ve doğru anladıysam Pilelilerin) ONBEŞ GÜNDE BİR TEST yaptırması,
-Kara kapılarından Kuzeye geçeceklerin (Güneyde yaşadığını ispat etmeleri şartıyla – artık bu nasıl olacaksa ) HER SEFERİNDE 72 saatlik test sonucunu ibraz etmesi şartı getirilmektedir.