Meclis bugün Bilişim Yasası’nı görüşecek. Komitede apar topar görüşülen ve bugün ivedilikle Meclis’te görüşülmeye başlanacak olan Bilişim Yasası ile ilgili birçok soru işareti mevcut…
Meclis, Kıbrıs’ın kuzeyinde kalan tek özgürlük ortamına da el uzatmaya hazırlanıyor. Bilişim Yasası, tarihin en hızlı görüşülüp onaylanan yasası olarak bugün Meclis’te tartışılacak. Meclis’te nisap sağlanmasının ardından “ivedi” olarak görüşülecek yasa, görüşmenin ardından onaya sunulacak.
Öte yandan, Bilişim Yasası ile ilgili ciddi soru işaretleri bulunuyor. Yasaya gelen en büyük eleştirilerden biri, yasanın “torba yasa” şeklinde olması. Yasa, hem çocuk pornografisini engelleme hedefi güderken, hem de internet gazetelerinin susturulmasını ve sosyal medyada yapılan paylaşımlardan dolayı para ve/veya hapis cezası alınmasını içeriyor.
Detay Gazetesi Yayın Kurulu üyesi Erkut Yılmabaşar, kişisel sosyal medya hesabından yasanın sadece bir maddesi ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu noktalara değindi:
10 maddede yasadaki aksaklıklar
1- Belli anahtar kelimelerle “uygunsuz içerik” belirlenip internet sayfası kaldırılabilecek. (Türkiye’de Ekşi Sözlük bile kapatılmaya çalışılmıştır)
2- Sansür, URL adresi tabanlı yapılabilecek bununla birlikte internetteki içerikler sayfa bazında (IP tabanlı) da engellenebilecektir. “Erişimin engellenmesi kararı” 24 saat içinde uygulanmak zorunda.
3- Yer sağlayıcı yurtdışındaysa bile erişim engellenebilecek. DNS değiştirerek bir siteye girilemeyecektir.
4- Hâkimler, 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. “Zararlı” içerik çıkarılmazsa, Asgari Ücretin (20 karına kadar) 600 BİN TL günlük para cezası kesilebilecek bununla birlikte hapis cezası da verilebilecek. (Bilişim Suçları Yasa Tasarısı ,8. Kısım Madde 26 1.A)
5- Hosting firmaları her kullanıcının izini sürebilecek. Her kullanıcının internetteki faaliyeti kayda alınarak en az iki yıl saklanacaktır. (Yasa ile mecburi kılınıyor)
6- Erişim Sağlayıcılar firmalar, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklamak zorunda.
7- Bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan tüm kullanıcılar tek tek fişlenecek ve yasa uyarınca internetteki hareketleri 2 yıl boyunca kayıt altında tutulacaktır. Facebook, twitter, instagram vb… (Özel hayat ve kişisel özgürlükler ihlal edilecektir)
8- Ceza Yasasının 370’inci maddesi uyarınca suç işlemeye teşvik ettiği hususunda kuvvetli şüphe bulunan yayınların önlenmesi amacıyla hapislik cezası da verilebilecektir. (KUVVETLİ ŞÜPHE)
9- Elektronik Haberleşme Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi kısmı ile sosyal medya, internet medyasındaki özgür yayıncılık kontrol altına alınacaktır. (Facebook, twitter, instagram vb. dahil)
10- Bir gece ansızın haber alma özgülüğü ortadan kaldırılabilecektir.