• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cuma, Mayıs 9, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
19 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Mültecilerle adım atmaya hazırız

Gazedda Gazedda
20 Haziran 2020
Okuma Süresi: 5 dk
A A
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde birçok sendika, birlik ve sivil toplum örgütünün katılımıyla, Kıbrıs’ın kuzeyinde mültecilere dair hak ihlallerine vurgu yapmak ve mültecilerle dayanışmak için Mülteci Hakları Derneği’nde bir basın açıklaması yapıldı.

Geçtiğimiz aylarda günlük yaşam, tıpkı dünyadaki birçok insan için olduğu gibi, toplumumuzdaki insanlar için de durma noktasına geldi ve akabinde öngörmediğimiz şekillerde değişti. Bununla birlikte, özellikle de 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde, savaşların ve zulmün durmadığını hatırlamak önemli. İnsanlar savaşlardan ve zulümden korunma arayışı içerisinde zorunlu olarak evlerini terk etmeye devam etmekteler.

Hala devam eden tüm zorluklarıyla kriz, tüm dünyanın karşılıklı bağlılık ve bağımlılığı bir kez daha ortaya koydu. İnsanlar olarak gücümüzün birlikteliğimizde yattığını gözler önüne serdi. Herkes güvende olana kadar kimse güvende değildir. Kriz, ayrıca, her birimizin üstlenebileceği bir rolü olduğunu ve fırsat tanınırsa herkesin fark yaratabileceğini açıkça ortaya koydu.

Kıbrıs’ın kuzey kesiminde, salgın ile birlikte daha da zorlaşan koşullarda yaşayan yaklaşık 100 mülteci ve sığınmacı bulunmaktadır. Karşılaşılan güçlükler arasında uluslararası standartlara uygun yasal düzenleme ve politikaların olmadığından mültecilerin haklarının sistematik olarak ihlal edilmesi ve hiç denecek kadar az uyum imkanlarının bulunması yer almaktadır.

Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle, biz, imzacı örgütler olarak, mültecilerin yanındayız ve bir kez daha aşağıdakileri hatırlatmak isteriz.

1.     Mülteciler, yaşamlarının ve özgürlüklerinin risk altında olduğu ülkelere geri gönderilmemelidirler. Sığınma talebinde bulunma ve sığınma olanaklarından yararlanma temel bir haktır. Sığınmacıların ve mültecilerin ülkeye girişine izin verilmeli ve uluslararası koruma ihtiyaçları değerlendirilmelidir.

2.     Sığınma talebinde bulunmak suç değildir. Savaş ve zulümden kaçanlar söz konusu olduğunda, belgesiz düzensiz bir şekilde bir ülkeye girmek, evrensel bir hak olan sığınma talebinde bulunma ve yararlanma hakkını hükümsüz kılmaz.

3.     Kişinin özgürlük ve güvenlik hakları temel insan haklarıdır. Sığınma talebinde bulunmak yasadışı bir eylem olmadığından, sığınmacıların alıkonulmasından kaçınılmalı ve bu başvurulacak en son önlem olmalıdır. Çocukların alıkonması ise, bu hiçbir zaman çocuğun yüksek yararına olmadığından, hiçbir şekilde gerçekleşmemelidir.

4.     COVID-19 bağlamında, halk sağlığını güvence altına almak ve mültecileri koruma birbirinin karşıtı ve birbirini dışlayan eylemler değildir. Çatışma ve zulümden kaçmak zorunda kalan insanlar, salgın mazeretiyle güvenlik ve korumadan mahrum bırakılmamalıdır. Sağlık kontrolü ve karantina uygulamaları keyfi alıkoymaya tekabül etmediği şartıyla kabul edilebilirdir. Özellikle de COVID-19 bulaşması halinde doğurabileceği ölümcül koşullar göz önüne alındığında, mültecilerin ve göçmenlerin sıkışık ve temel hijyen koşullarının yetersiz olduğu mekanlarda alıkonulması endişe vericidir.                                               

5.      Kıbrıs’ın kuzey kesimi de dahil olmak üzere, maalesef tüm dünyada artan ırkçı ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele için çaba gösterilmelidir. Bu salgın, hepimizin birbirine bağlı olduğunu ve hepimiz güvende olana kadar hiçbirimizin güvende olmadığını gün ışığına çıkarmıştır. Bu küresel sorunu çözmek için güçlü ve cesur adımlar atılmalıdır.

6.     Yapılan çalışmalar, mültecilerin uyumunun hem mülteciler hem de içerisinde yaşadıkları toplumlar için karşılıklı kazan-kazan durumu olduğunu göstermektedir. Mülteciler bir toplumun parçası olduklarını hissettiklerinde, onlara ev sahipliği yapan topluma katkıda bulunacaktır. Bu nedenle, Kıbrıs’ın kuzey kesiminde yaşayan mültecilerin daimi ikamet hakları ve meslek alanları, dil ve mesleki eğitim programları da dahil olmak üzere istihdama anlamlı erişimleri olması son derece önemlidir. Mülteciler bir sorun değildir ve fırsat verilirse çözümün bir parçası haline gelebilirler. COVID-19 krizinin de gösterdiği gibi, mülteciler salgınla mücadelede ve toplumların zor zamanları atlatmasında tıp doktorları, temizlik görevlileri, temel ihtiyaçların ulaşımını sağlayanlar, süpermarketlerde çalışanları olarak ön saflarda yer alabilirler. Bu sebeple, yerel yetkilileri mültecilerin topluma uyumları ve katkıda bulunmalarına yardımcı olma çabalarını hızlandırmaya çağırıyoruz.

Bu zorlu zamanlarda, savaşlar ve zulüm sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalanları unutmayalım. Hepimizin dayanışma ve şefkate her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Mültecilerin insan haklarının korunmasının önemini bir kez daha hatırlatırız çünkü insan hakları herkes içindir. Kıbrıs’ın kuzey kesimindeki sivil toplumun üyeleri olarak, insanlık ve şefkatin korku ve hoşgörüsüzlüğe karşı zafer kazanması için mültecilerle adım atmaya hazırız. #Herkesfarkyaratabilir ve #mültecilerle #heradımönemlidir.

İmzacı örgütler:

·       Avrupa Akdeniz Sanat Derneği (EMAA)

·       Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ)

·       Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN)

·       Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD)

·       Kıbrıs Türk Barolar Birliği (KTBB)

·       Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB)

·       Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTIHV)

·       Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS)

·       Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS)

·       Kuir Kıbrıs Derneği

·       Mülteci Hakları Derneği (MHD)

·       Mesarya Kadınları İnisiyatifi

·       VOIS (Uluslararası Öğrencilerin Sesleri) Kıbrıs

·       SOS Çocukköyü Derneği

·       Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği (AHDR)

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Mahalle kabadayısından özel kalem müdürü atayanlar sağlıktaki sorunların sorumlusudur”

Gazedda
28 Ekim 2024

Kanatlı, "Böyle liyakatsiz, kurultay hesaplarına, oy satın almalarla kritik makamları üleştirenler bu süreçlerde birinci derece sorumludur. Mahalle kabadayısından sağlığa özel kalem müdürü atayanlar, sağlıktaki sorunların sorumlusudur," dedi.

Devamı içinDetails
Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada

Gazedda
28 Ekim 2024

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, Acil Durum Hastanesi'nde yaşanan mama skandalıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Devamı içinDetails
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Özersay: Suç gizlenmeye çalışıldıysa, suça ortak olunmuştur

Gazedda
28 Ekim 2024

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, bebeklerin tedavi sürecinde yaşanan ihmaller ve bilgilendirme eksiklikleri hakkında sert açıklamalarda bulundu. Özersay, Sağlık Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Devamı içinDetails
Başsavcılık görüşü olumsuz
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Başsavcılık görüşü olumsuz

Gazedda
14 Ekim 2024

Meclis Başkan Vekili Fazilet Özdenefe, Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili talep edilen Başsavcılık görüşünün, Zorlu Töre’nin Meclis Başkanı seçilemediği şeklinde olduğunu açıkladı.

Devamı içinDetails
“Adalet İçin 3 dakika karanlık” eylemi
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Adalet İçin 3 dakika karanlık” eylemi

Gazedda
14 Ekim 2024

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Ekim Salı günü dördüncü duruşması görüşülecek İsias Otel davasına kadar, "Adalet için 3 dakikalık karanlık" eylemi düzenliyor.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

2 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

2 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

2 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.