Kıbrıs’ta geçiş noktalarının açılmasına yönelik “hassasiyetler” ortaya konuluyor. Ancak bu konudaki tutumun ideolojik saplantılarından dolayı mı yoksa sağlık sebeplerinden dolayı mı olduğunu anlamak zorlaşıyor.
Bu bağlamda, COVID-19’dan ciddi şekilde etkilenen Avrupa’da durumun ne olduğunu ve ülkeler arası sınır uygulamalarını bir araya topladık.
Avrupa Birliği Komisyonu ilk açıklamasını, 15 Nisan tarihinde yaptı. Sınır kontrollerinin “koordineli bir şekilde yapılması” telkininde bulundu.
Ardından gelen süreçte ise kimi ülkeler sınırlarını kapalı tutarken, başka ülkelerde ise karantina koşulları dahi kaldırılıyor.
İşte süreç içinde Avrupa’daki seyahat konusundaki gelişmeler…
İlk açılım 21 Nisan tarihinde İsviçre’den geldi. İsviçre 21 Nisan tarihinde, Fransa ile İsviçre arasındaki 5 sınır geçiş noktasının yeniden açıldığını duyurdu. Bu kararın verildiği tarihte 28063 vakaya sahip olan İsviçre’de şu an toplam vaka sayısı 30,618 ancak aktif olan vaka sayısı 1111 olarak açıklandı. 21 Nisanda günlük ölüm 35’in üzerinde seyrederken, şu an bu rakamlar 2 civarında görülüyor. İsviçre’de hastalığın artış durumu 1 nisan tarihinden beri yatay bir seyir izliyor.
4 Mayıs tarihinde ise İsviçre ile İtalya arasındaki sınır kontrol noktaları yeniden açıldı. İki ülke arasında 8 farklı sınır noktası açılırken, açılımın esas nedeni İtalya’da yaşayıp İsviçre’de çalışan işçilere kolaylık sağlamak olduğunu söyledi. Açıklamaya göre, İsveç’in Ticino kantonunda 67,800 İtalyan çalışıyor.
Bir diğer açılım ise 23 Nisan tarihinde Avusturya’dan geldi. Avusturya, komşusu olan Slovenya ile olan sınır kapılarını açtı. Avusturya hükümeti, ülkeye giren her yabancının koronavirüsten etkilenmediğini kanıtlayan bir belgeyi ülkeye girerken bulundurmalarını ve bu belgenin en az 4 günlük olması gerektiğini söyledi. Avusturya’da karar verildiğindeki 23 nisan tarihindeki toplam vaka sayısı 15,002, 19 mayıs itibari ile mevcut vaka sayısı ise 16,321’ye ulaştı. Kararın alındığı tarihte günlük ölüm sayısı 15 civarındayken, şu an bu rakam 1 kişiye geriledi. Avusturya’da hastalık 30 Marttan beri yatay bir seyir izliyor.
24 Nisan tarihinde ise 3 Baltık ülkesi (Letonya, Litvanya ve Estonya) başbakanları ülkeleri arasındaki geçişleri serbestleştirme konusunda ortak bir karara vardı. Serbestleşmenin uygulamaya geçiş tarihini ise 14 Mayıs olarak açıkladılar. En fazla vakanın kaydedildiği Estonya’da, ilgili kararın açıklandığı 24 Nisan tarihinde toplam vaka sayısı 1605, bugün ise 1784 olarak açıklandı. Aktif vaka sayısı ise 782. 21 Nisanda günde 1 kişi hayatını kaybederken, son 10 gün içinde toplam ölüm sayısı 4 kişi olarak görülüyor. 4 nisan tarihinden beri Estonya’da vakalar yatay bir seyir takip ediyor. Vaka sayısı 1562 olarak ölçülen Litvanya’da ise, 24 nisan tarihinde 1410 olarak belirlendi. Aktif vaka sayısı ise 491’e düştü. Litvanya’da toplam ölen insan sayısı 60 kişi. Letonya’da ise, toplam vaka sayısı 1012 olarak açıklandı, kararın alındığı 24 nisan tarihinde ise toplam vaka sayısı 784 olarak açıklanmıştı. Letonya’da toplam ölüm 21 kişi.
Çekya ise komşu Almanya, Avusturya, Polonya ve Slovakya ile geçişleri Temmuz ayının ilk günlerinde başlatacağını açıkladı.
Polonya ise 4 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamaya göre Polonya sınırını iş, ekonomik veya eğitim nedenleri ile geçenlere zorunlu karantina uygulamasını durdurduğunu açıkladı. Zorunlu karantina uygulamasının gerçekleşmeyeceği ülkeler Çekya, Almanya, Slovakya, İsveç, Danimarka ve Litvanya olarak açıklandı. Polonya’da şu an 19,268 vaka tespit edilirken, Açıklamanın yapıldığı 4 Mayıs tarihinde vaka sayısı 14,006 olarak açıklanmıştı. Aktif vaka sayısı 10321 olarak açıklanan Polonya’da, toplamda 948 kişi hayatını kaybetti. Günlük ölüm oranı ise ortalama 10 kişi olarak açıklandı.
Fransa hükümeti yaptığı açıklamada 11 mayıs tarihinden itibaren AB vatandaşları, Schengen bölgesindeki ülkelerin vatandaşları ile Birleşik Krallık vatandaşlarının zorunlu karantinaya tabi tutulmayacakları açıklandı. Bu ülkeler dışından ülkeye yapılan girişlerde, 2 haftalık zorunlu karantina uygulaması devam edecek. Ancak şu ana kadar ülkeye sadece Fransız vatandaşları ile ikametgahı Fransa’da olanların girmesine izin veriliyor.
Finlandiya ise Schengen ülkesinden gelecek olan yabancı işçiler için kapılarını 14 Mayıstan itibaren açıyor. Aynı zamanda, Schengen ülkelerinden yapılacak iş gezilerine de izin verilecek. Bugüne kadar toplam 6399 vakanın görüldüğü Finlandiya’da 301 kişi hayatını kaybetti. Aktif vaka sayısı ise 1080 kişi olarak açıklandı.
İzlanda ise 15 Mayıs tarihinden Faroe Adaları ve Grönland vatandaşlarının karantinaya gerek duymadan, İzlandayı ziyaret edebileceklerini açıkladı. Ayrıca İzlanda, Schengen ülkelerinden gelenlere de kapılarını açtı. Buna göre turistler gelir gelmez 14 gün boyunca karantinada kalıp ardından da coronavirus testi yapılmasını kabul edecek. İkinci seçenek ise, kendi ülkelerinden sağlıklı olduklarına dair resmi bir belge getirirlerse, bulaş takip aplikasyonu olan Rakning C-19’u yükleyerek ülkeye girebilirler. 15 Haziran tarihine kadar sürecek uygulamada, Schengen ülkesi vatandaşı olmayanlar kabul edilmeyecek.
Aynı zamanda İzlanda 18 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada, İzlanda hükümeti ülkeye gelen turistlerin 2 hafta karantinada kalmaması için ülkeye girişlerde COVID-19 testleri yapmayı planladıklarını ifade etti.
İtalya ise İtalya ve diğer Schengen ülkeleri arasında 3 Hazirandan itibaren kısıtlama olmaksızın seyahat izni vereceğini açıkladı. Ancak karantina koşulları ile ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.
Norveç, yeşil endüstri ve tarım sektöründe çalışan mevsimlik işçilerin ülkeye kabul edileceğini açıkladı. Aynı zamanda EEA (Avrupa Ekonomik Bölgesi) vatandaşlarının (AB ülkeleri + Lihtenştayn, İzlanda, Norveç) vatandaşlarının aileleri ile birlikte ülkeye girebileceğini ancak 2 haftalık karantina kurallarına uyulması gerektiği açıklandı.
Avusturya, Almanya ve İsviçre 17 Mayıs tarihinden itibaren, belli kriterlere sahip olan vatandaşlar için aile ziyaretlerine olanak sağlamak amacıyla açıldı.
18 Mayıs tarihli açıklamada ayrıca Almanya ile Lüksemburg arasındaki sınır kısa süreliğine kontrolleri durduruldu. Açıklamada, Lüksemburgluların Almanya’ya herhangi bir sınırlandırma olmadan girebilecekleri söylendi. Aynı zamanda Almanya, AB vatandaşlarının 2 hafta karantina koşulu olmadan ülkeye girebileceklerini açıklarken, AB vatandaşı olmayanların karantinada kalması gerekiyor.