Avrupa Komisyonu, Avrupa’da Coronavirüs’e karşı bir aşı geliştirilmesini ve aşı üretimini artırmak için Almanya’nın Tübingen şehrinde konumlanmış son derece yenilikçi bir aşı geliştiricisi olan CureVac’a en fazla 80 milyon Euro olmak üzere mali destek teklif etti. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve inovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlik’ten sorumlu Komisyon Üyesi Mariya Gabriel, video konferans aracılığıyla CureVac yönetimi ile görüştü. Görüşmeye, Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Başkan Yardımcısı Ambroise Fayolle de katıldı. Destek, Horizon 2020 kapsamındaki InnovFin Bulaşıcı Hastalık Finansmanı Tesisi çerçevesinde halihazırda değerlendirilmiş bir AYB kredisi ile aynı miktarda bir AB garantisi şeklinde sağlanacak.
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen şunları söyledi: “Yaşanan halk sağlığı krizi döneminde, önde gelen araştırmacılarımızı ve teknoloji şirketlerini desteklememiz büyük önem taşıyor. CureVac’a, bir aşının gelişimini ve üretimini hızlı bir şekilde ölçeklendirmek için ihtiyaç duyduğu mali bütçeyi sağlamaya kararlıyız. AB’de CureVac gibi önde gelen şirketlere sahip olduğumuz için gurur duyuyorum. Burası onların evi. Ama aşıları hem Avrupa’da hem de dünyada herkese fayda sağlayacak.”
İnovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlik’ten sorumlu Komisyon Üyesi Mariya Gabriel şöyle konuştu: “AB’nin mükemmel araştırma ve inovasyon çalışmalarını desteklemek, Coronavirüsün yayılmasına karşı koordineli olarak mücadelenin önemli bir parçasıdır. 2014 yılında CureVac, AB’nin ilk kez verilen inovasyon teşvik ödülünü kazandı. Bu kritik zamanlarda AB tabanlı araştırma ve inovasyonu daha da desteklemeye kararlıyız. Avrupa’daki bilim ve inovasyon, insanların sağlığını koruma politikalarımızın merkezinde yer alıyor.”
Avrupa Yatırım Bankası (AYB), İnovasyon’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Ambroise Fayolle şunları söyledi: “AYB, her zamankinden daha fazla, mevcut sağlık krizi döneminde, inovasyon için gerçek anlamda bir AB Bankası olduğunu kanıtladı. Komisyon ile araştırma ve inovasyon finansal araçlar (InnovFin) alanındaki güçlü, verimli ve uzun soluklu ortaklığımız sayesinde, AB vatandaşı ve ayni zamanda dünyadaki tüm insanların yararlanması için CureVac ölçeklendirme ihtiyaçlarını desteklemek üzere elimizden gelenin en iyisini yapmaya kararlıyız.”
2000 yılında kurulan CureVac, aşı kullanımının önündeki en büyük engellerden biri olan soğutma olmadan aşıları sabit tutma ihtiyacı engelini aşmak hedefiyle yeni bir teknoloji geliştiren bir Alman biyofarmasötik şirketidir. Aşı teknolojisi, bağışıklık sistemini uyaran haberci RNA (mRNA) moleküllerine dayanıyor. Ön çalışmalar, teknolojinin COVID-19 virüsüne karşı hızlı yanıt verme konusunda umut verici olduğunu gösteriyor. Bunun kanıtlanması halinde, milyonlarca aşı dozu mevcut CureVac üretim tesislerinde düşük maliyetlerle üretilebilecek. CureVac, COVID-19 aşı geliştirme programına önceden başladı ve Haziran 2020’ye kadar klinik test başlatma tahminlerinde bulunuyor.
Komisyon, CureVac’ın, AB’nin araştırma ve inovasyon programı FP7 tarafından finanse edilen 2 milyon € ‘luk ilk kez verilen AB inovasyon teşvik ödülünü aldığı 2014 yılında halihazırda insanlara hayat kurtaran aşıları güvenli ve ekonomik yollarla ulaştırma potansiyeli olduğunu öngörmüştü. Ödül, atılım fikrinin daha da geliştirilmesini desteklemeyi amaçlıyordu. Şimdi Komisyon, AYB ile birlikte, Horizon 2020 InnovFin ve özellikle de Bulaşıcı Hastalık Finansmanı Tesisi gibi araştırma ve yeniliği desteklemek için ayrılan finansal araçlar kullanarak ve uzun ve verimli işbirliklerinden faydalanarak CureVac’a gerekli araçları sağlama çabasını daha da güçlendiriyor.