Dünyanın birçok önde gelen şehrinin ardından Fransa’nın hava kirliliği en çok olan şehirlerinden Paris’te de iklim için olağanüstü hâl ilan edildi.
Paris Anakent Belediye Meclisi’nin toplantısında gençlerin iklim ve çevre konusundaki hassasiyetlerini geliştirmek amacıyla bir ‘İklim Akademisi’ kurulmasına karar verildi. Aynı toplantıda akademiyle birlikte Paris için ‘İklim için olağanüstü hâl’ ilan edildiği duyuruldu.
Söz konusu karar ile Aralık 2015’te Paris’te düzenlenen COP21 Zirvesi’nde kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Antlaşması’nın hedeflerinin gerçekleştirilesine katkı sağlanması amaçlanıyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PANELİ’NİN BENZERİ KURULUYOR
Paris Anakent Belediye Meclisi’nin aldığı kararla ayrıca Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin Fransızca kısaltması olan ‘Giec’den esinlenerek ‘Giec Paris’ adıyla bir kurul oluşturulacağı duyuruldu. İklim ve şehircilik uzmanları ile sosyologlardan oluşacak bu kurula iklim politikalarının hayata geçirilmesi konusunda danışılabilecek.
Mart 2020’de yapılacak seçimler öncesinde ülke genelinde ciddi olarak zayıflayan Sosyalist Parti’nin (PS) elindeki en önemli yerel yönetim olan Paris Belediyesi’ndeki iklime dönük politikalar birbiri ardına sıralanıyor. Belediye Başkanı Anne Hidalgo, son olarak Seine nehri kıyısının yayalara açılması, başkentin sokak ve meydanlarına yönelik ağaçlandırmaların arttırılması gibi kararlara imza atmıştı. Belediye, kent ormanları projeleriyle de hava kirliliğini azaltmayı amaçlıyor.
BİRÇOK KENTTE BENZER KARAR ALINMIŞTI
Paris’ten önce iklim sorununun artık can alıcı düzeyde tehlikeli aşamaya geldiğine hükmeden Büyük Britanya Parlamentosu’nun yanı sıra Londra, Basel, Oakland, Los Angeles ve Vancouver şehir meclislerinde alınan kararla, iklim için acil durum ilan edilmişti. Son olarak Almanya’nın Konstanz şehri de böylesi bir karar almıştı.