• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cuma, Mayıs 9, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
20 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa YORUM GAZEDDABLOG

Vegan ve kuir – Yasin Keskin

Gazedda Gazedda
18 Mayıs 2020
Okuma Süresi: 5 dk
A A
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Envision Diversity

Kaplumbağa misali evim sırtımda dünya üzerinde gezinirken yıllar içerisinde birçok hikâye biriktirdim ve bu iyi kötü anılarla kavrulup büyüdüm ve büyümekteyim. İnsan deneyimler sonucu doğru ile yanlışı ayırt edebiliyor. Ben de birçok hata yaparak doğruyu bulma serüvenimde ilerliyorum. Tabi ki salt doğruyu iyiyi ve güzeli ben bilmiyorum. Dediğim gibi öğreniyorum. Kötülük yaptığım da oldu ama iyiyi fark edip içselleştirince iyiye koşar oldum. Tabi koşarken çok düştüm. Toplum defalarca çelme takıp düşürdü beni. Toplum delirtir insanı. Beni de delirtti merak etmeyin.

O muhafazakâr düşünce kalıplarında çok hırpalandım. Halbuki dünyam küçüktü ve kimseye direkt bir zararı yoktu. Ama nedense toplumun aykırısı olmuştum. Sadece toplum değil toplumu oluşturan aile kurumunda da. İlk tokatlarım ailede yedim; bu beni güçlendirdi; bir gün “Yeter! Dünyam böyle olmamalı.” dedim. lgbti+ birey olduğumu ilk önce aileme açıkladım. Tabi kolay olmadı; malum Ortadoğu’nun Türkiye’sinde yaşıyordum. Ağlayan, hasta olduğumu düşünen bir aile ve onun daha büyüğü bir canavar olan toplum ardı karşımda. Tabii o an için cinsel kimliğimi açmam eşsiz muazzam bir durumdu ve çok önemliydi. Yıllar geçti, yani 35 yıl kadar oldu. Yıllar geçtikçe o açılma önemini yitirdi, birçok neden yüzünden. Çünkü büyümüştüm ve başka birçok dert birikmişti. Açılma anındaki gurur, stres ve heyecan unutuldu. O an özgür olduğumu hissettirmişti ama şimdi ise geçmişe baktığımda sadece minik bir problem olduğunu görüyorum. Yıllar içinde kendimle beraber ailemi de büyüttüm. İlk çocuk olmak da çok zor.  Dönüştürülmesi gereken çok şey oluyor aile içinde. Neyse ki onlar da benimle büyüdü ve ben delirirken onlar sakinledi. Şimdilerde lgbti+ bir etkinlik olunca ailem “Bak böyle bir etkinlik var, ayrıca sosyalist görüşlüler” diyor. Ah keşke doğduğum gün o erk yükünü üzerime atmadan insan olarak dünyaya hoş geldin evladım deselerdi. Neyse, geçmişi değiştirmek olanaksız. Bazen kendime “mızmızlanma Yasin, birçok başarı elde ettin; aile ve toplumda yer edindin” diyorum. Mızmızlanmadan olmuyor ama. Nasıl olsun ki? Psikolojik sağlığımı yitirmişim 35 yıl içerisinde, bu toplumun defalarca tokadını yemişim; mızmızlanmak hakkım.

Bir gün o kadar mutlu ve enerji doluydum ki sokakta sevdiğim kişiyi öptüm. Öpüşme yüzünden kalabalık bir grup tarafından linç edildik. Oysa kimsenin özel alanına girmemiş, kimsenin özgürlüğünü kısıtlamamıştık.  Olay yerine polis geldi ama her zamanki gibi hiçbir şey yapmadı. Polis hiç iyi niyetli olmuyor bu gibi konularda. Neyse, dayağımızı yedik ama öptüğüm için hiç de pişman olmadım. Yine mutlu olsam, öpmek gelse içimden hiç durmam öperim. Çünkü bu dünya tek seferlik ve kimsenin özgürlüğünü kısıtlamadığım sürece istediğimi hür iradem ile istediğimi yapabilirim. Tek tokat bu olsa keşke. Defalarca dayak, tartaklanma, taciz, tecavüz, linç girişimlerine maruz kaldım. Ama hep başım dik ayağa kalkıp “Evet, ben bir ibneyim ve sizin mutsuz muhafazakâr hayatlarınızı yaşamayacağım” deyip gülümsedim. Bu da benim kendimce topluma attığım bir tokat oluyordu. Zamanla toplum da dönüşüyor tabi ama bu coğrafyada biraz zor oluyor. İlk çocuk olmak çok zor demiştim. Toplumsal anlamda da bu biraz böyle. İlk çocuklar hep zorlanır. Bir bakımdan eğitim veren hoca gibi oluyorsunuz.

Gezi parkı olaylarında oradaydım. Muazzam bir buluşma noktası olmuştu Gezi parkı. Herkes farklı düşüncelere sahipti ama bunalmışlık birbirimize kenetlemişti bizi. Normalde elimde ‘’çapulcu geldi haanıım.’’ yazan pankart ve üzerimde mini bir elbise ile bir eylemde bulunsam tuhaf karşılanabilecekken herkes alkışlamış ve çok güzelsin diyen birçok insan etrafımı sarmıştı. Baretim tabii ki başımdaydı, barikat kuruyorduk bir yandan. Herkes çok yaratıcıydı. Müzik yapanlar, şarkılar söyleyenler, resim yapanlar. Birçok insan vardı ve aynı coşku ve gururu taşıyordu. Kalpler aynı şeyler için atıyordu ve sevgi bakiydi. Çok gaz solumuştuk, polis şiddetine maruz kalmıştık ama değdi tabi ki çünkü tarih yazmıştık.

Her yıl düzenlenen LGBTİ+ onur yürüyüşünde de hep toplumun istemediği insan kılığına girerek yürümüşümdür. Hep dik durmuş, dans etmişimdir yürüyüş boyunca. Kendimden emin, başım dik, “Evet ben İBNEYİM Bayım!” der gibi emin adımlarla yürürdüm. Gezi olaylarından sonraki yürüyüşler iptal edildi. Hatta gezi sonrasında yapılan onur yürüyüşünde polis tarafından baya tartaklanmış, çileden çıkmıştım. İsyan etmiştim. Avazım çıktığı kadar bağırarak içimdeki mutsuzluğu kusuyordum. O gün baya bir plastik mermi yedim ve polisler tarafından sürüklendim.

Başkaldırı güzeldir. Toplumu silkeler kanımca. Özgürlük adına yapılan kitlesel yapılan eylemleri hep sevmişimdir.

Yıllarca zor zamanlar yaşadım, bu zor zamanların birikimi insanlar ve hayvanlar üzerimde düşünmeme sebep oldu, hissedebilir canlılara neden zarar veriyorum diye düşündüm. Ben de bana yapılan şeylerin benzerini hayvanlara yapıyordum: Taciz ediyor, tecavüz ediyor ve onları katledip yiyordum; önce bunu fark ettim. Vegan olmaya karar verdikten sonra ise hayvanlara yapılan zulmü daha net görür oldum. Hayvanları sevmeyebiliriz ama bu onlara acı çektirmemizi gerektirmez. Hissedebilir bir canlı olan insan nasıl acı çekiyorsa aynı bizler gibi hayvanlar da acı çekiyor. Bir insanın boğazını kesmek ile bir koyunun ya da herhangi başka bir hayvanın boğazını kesmek arasında fark yok. Zaman içerisinde hem vegan oldum hem de LGBTİ+ aktivisti olduğum gibi hayvan haklarını savunan vegan bir aktivist oldum. Dünyayı değiştirmek belki yavaş oluyor; ama bizler de kendi hayatlarımız için bir şey yapmazsak dünya değişmez ve güzellikleri kimse göremez.

Kardeşimin hediye ettiği “Huzur İsyandadır” yazılı magnet var buzdolabımın üzerinde. Hep onu okudukça evet çok doğru diyorum. Başkaldırı olmazsa özgürlük de olmaz. Birçok insan beni tebrik ediyor yaptıklarım için. Pek bir şey yapmadım ama elimden geldiğince hayvanlar ve LGBTİ+ bireyler için aktivizm yaptım. 5 yıldır evimi kafe olarak işletmekteyim ve güzel insanlar evime gelip sevgiyle yaptığım vegan yemekler yiyor ve huzurlu ev ortamımda vakit geçirip huzurlanıp gidiyorlar. Bu da benim için dünyadaki en güzel şey oluyor. Tabi bazen sıkılıp bunalıyorum. Demiştim toplum beni delirtti diye. Neyse ki akıllı delilerden oldum. Kötülüklere karşı bol isyanlı günler dilerim. Özgürce yaşadığımız bir dünya için sevgilerim sizinle

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025

"AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

Devamı içinDetails
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025

"“Protesto etmesi gerekirken sessiz kalarak günah işlemek, insanı bir korkağa dönüştürür” demişti yazar ve şair Ella Wheeler Wilcox ‘Başkaldırı’ isimli şiirinde."

Devamı içinDetails
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025

"Demokrasi söz konusu olduğunda, susmak da konuşmak kadar bir tercihtir. Ama her tercih, kendi ahlaki ve toplumsal sonucunu doğurur."

Devamı içinDetails
Direnişin Anası Bilim Olmalı! Ama, Hangi Bilim?
Mustafa Onurer

Direnişin Anası Bilim Olmalı! Ama, Hangi Bilim?

Mustafa Onurer
21 Mart 2025

"Kendine has, veya Rumca’dan veya İnilizce’den devşirdiği bir dizi kelime ve  dilbilgisi kuralları ile, yeni bir dilin doğum sancılarını yaşamaktaydı Kıbrıs Türkçesi. Ama, malesef bu süreç tamamlanabilmiş bir süreç olma...

Devamı içinDetails
Türban, Özgürlük ve Çocuk Hakları
Nuri Sılay

Türban, Özgürlük ve Çocuk Hakları

Nuri Sılay
20 Mart 2025

"Türkiye’de 90’lı yıllarda ve özellikle 1999’da TBMM’de yaşanan krizle doruğa ulaşan türban cepheleşmesi ile buradaki tartışmayı benzeştirmek bana kalırsa sıkıntılıdır. Kemalist anlayışın tepkileriyle türban sorununa yaklaşmak da elbette sorunludur"

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Cenevre’nin Ardından 5+1 Not…
Mertkan Hamit

Cenevre’nin Ardından 5+1 Not…

Mertkan Hamit
18 Mart 2025
Vreçça ve Anılarım (2)
Konuk Yazar

Vreçça ve Anılarım (2)

Konuk Yazar
18 Mart 2025
Mesele Özgürlük Değil; Çocuk Yaşta Bir Dayatmayı Meşrulaştırmak
Engin Kara

Mesele Özgürlük Değil; Çocuk Yaşta Bir Dayatmayı Meşrulaştırmak

Engin Kara
17 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

2 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

2 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

2 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.