• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cuma, Mayıs 9, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
19 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa YORUM GAZEDDABLOG GAZEDDA YAZARLARI Mertkan Hamit

Enflasyon tartışmalarına dair – Mertkan Hamit

Mertkan Hamit Mertkan Hamit
8 Haziran 2020
Okuma Süresi: 6 dk
A A
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Her ay enflasyon rakamları açıklandığı gün standart birkaç tepki gözlemlerim. Bunlardan birincisi “yahu markete hiç gitmez misiniz?” diye tepki koyanlardır. Bunlar biberin fiyatının artışı, domatesin fiyatının artışını gösterip, fiyatların yükselişinin ölçülenden daha fazla olduğunu gösteren kesimdir.

İkinci kesim, görece daha bilgili olan kesimdir ve enflasyon rakamları açıklandığında “sepette saçma sapan şeyler var”; “kadın pantolonu” fiyatındaki azalmanın “erkek pantolonu” giyen Ahmet için bir anlam ifade etmediği, “Sulu boya seti” veya bugün pek de satışı olmayan “CD” gibi malzemeler olduğu vurgulanmaktadır. Bundan ötürü de aslında fiyat değişimine bakılan ürünlerin hatalı seçildiğinden dolayı, eleştiriler yapılmaktadır.

Enflasyon ölçümü, belli bir mal ve hizmet grubunun referans bir yıla göre değişimini ölçmektedir. Bu gruba “sepet” adı verilir. Enflasyon pozitif çıktığında sepetteki malların fiyatları yükselir, negatif çıktığında ise fiyatlar azalır (deflasyon).

Kıbrıs’ın kuzeyinde enflasyon pozitif yönlü seyreder. Bunun en büyük nedeni, sepette belirlenmiş malların ağırlıklı olarak ithal olmasından dolayıdır. İthalat yabancı para cinsinden gerçekleşmekte ve Türk Lirasının değerindeki düşüş, dolar bazında satın alınan ürünleri daha pahalı hale getirmektedir. Bu fiyat dışı faktörlerin yarattığı enflasyon etkisidir. Bunun dışında enflasyonu etkileyen diğer unsur, üretilen son ürünlerin mevsimsellik gibi olaylardan etkilenmesidir. Bunun için de mevsimselliğin iyi dengelendiği bir sepete ihtiyaç vardır.

Bu noktada enflasyon sepetine dair daha detaylı konuşmak gerekir. Bu aynı zamanda başta belirtilen iki eleştirinin aslında yersiz olduğunun da bir sebebidir.

Öncelikle enflasyon sepetinde 829 farklı ürün olduğunu belirtelim. Bu 829 ürünün her ay fiyatları doğrulanıp, ona göre sepetteki ağırlığına göre fiyat değişimleri hesaplanmaktadır. Mevcut enflasyon sepetinde en fazla ağırlığı olan 27 ürün ise enflasyon sepetindeki ağırlığın %50sini oluşturmaktadır. Geriye kalan 802 ürün ise geriye kalan %50’yi oluşturur.

 Aşağıda paylaştığım liste İstatistik Kurumunun kullandığı enflasyon hesaplamasındaki ürünlerin en yüksek ağırlıktan, en düşük ağırlığa göre sıralanmış halidir. Bu ürünler mevcut sepetteki ağırlığı %50’ye denk gelmektedir.

Benzin Kurşunsuz 95 Oktan
Gerçek Kira Ücreti
Tatil Amaçlı Turlar (Yurt Dışı Bir Hafta ve Daha Fazla Süreli)
Otel Ücreti Üç Yıldızlı  (Yatak Ücreti) (Çift Kişi)
Elektrik(0-250 KWH)
Özel Üniversite Ücreti (TC Uyruklu Öğrenci)
Cep Telefonu Görüşme Ücreti (Fatura-KKTCELL)
İkinci El Otomobil Hatcback Tipi – HB (Dört Kapılı) (Benzinli)
Elektrik (251-500 KWH)
Su Faturası (Akarsu)
Ekmek Normal Ekmek (Dilimli veya Bütün)
Özel Üniversite Ücreti (Üçünçü Ülke Uyruklu Öğrenci)
Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-İtalya)
Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-Fransa)
Dizel (Eurodizel, Ultimate dizel vb.)
Otomobil (Renault-Benzinli)
Özel İlköğretim Ücreti
Kuzu Eti Pirzola
LPG Gazı Tüp Ücreti 10 Kg’lık Tüp (Ev Tüpü)
Dana Eti Kıyma
Peynir Hellim
Özel Üniversite Ücreti (KKTC Uyruklu Öğrenci)
Araba için Full Servis
Tavuk Temizlenmiş Bütün
Oturma Odası Takımı Modern (1 Üçlü, 4 Tane Tek Koltuk)
Süt Uzun Ömürlü
Kültürel Amaçlı Turlar (Yurt Dışı Bir Hafta ve Daha Fazla Süreli)

Listede 829 ürün olup, tek bir ürün fiyatına bakarak enflasyon eleştirisi yapmak yanlıştır. Aynı zamanda listedeki bir ürünü seçip, bunun fiyatına bakmanın yersiz olduğu iddiası da yetersizdir.

Bu anlamda 829 ürünün ağırlıkları arasında mesela Sulu Boya setinin ağırlığı 100 üzerinden 0,000815559’dir. Başka bir deyişle enflasyon üzerindeki etkisi yok denecek kadar azdır. Benzeri biçimde mesela boş CD’nin sepetteki ağırlığı 100 puan üzerinden 0,000413 kadardır.

Bu noktadan sonra, enflasyon hesaplaması konusunda eleştirecek hiçbir şey yok mu ?

Elbette, hala daha sorgulanacak unsurlar vardır.

Bunun başında ise sepetteki dağılımların ne derece temsili olduğudur. Özellikle, COVID19 etkisinin hane halklarının tüketim davranışlarında değişiklik yaratacağı açıktır. Bu değişikliğin bir kısmı kısa dönemli olacaktır.

Mesela ilk günlerde yaşanan makarna çılgınlığı bunun örneğidir. Herkesin bir anda parasını kuru bakliyat ve makarnaya yönlendirmesi hane halkı bütçesinde makarna ve bakliyatların ağırlığını geçici olarak arttırmıştır. Aynı zamanda bu ürünlere yönelik ani talep artışından dolayı fiyatları da yukarı yönlü seyretmiştir. Böylelikle hissettiğimiz enflasyon, hesaplanın üstüne çıkmıştır. Son dönemlerde market alışverişi yapan birçok kişi bu durumu hissetmiştir ancak sizin alışveriş sepetinizle, enflasyonun ölçüldüğü sepetteki ürünlerin önem ağırlığı eşit değildir.

Aynı şekilde, daha uzun dönemde; muhtemelen öngörülemeyecek kadar uzun bir süre boyunca, ağırlığı yüksek olan “Tatil Amaçlı Turlar” hane halkı tüketiminde aynı ağırlığa sahip olmayacaktır. Turizm şirketleri Tatil Amaçlı Tur fiyatlarını düşürdüğünde, enflasyon üzerinde etkisi azalırken, hane halkının bu konudaki talebi salgın korkusu nedeniyle azalacaktır. Mesela, Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı – İtalya)’nın ağırlığı 100 üzerinden 1,357032 ağırlığa sahiptir. Ancak, Avrupa’da COVID19’un merkezinin İtalya olmasından dolayı insanların İtalya tatillerinden vazgeçeceği, bu yüzden fiyatların düşeceği,d üşen fiyatların enflasyonu azaltmakta etkili olacağı ancak tüketim ürünü olmaktan çıktığı için etkili olmayacağı dile getirilebilir.

Aynı şekilde alım gücü daralan hanelerde, Özel Okul Ücretinin muhtemelen aynı sıklıkla görülemeyeceği tahmin edilebilir. Öğrenci sayısının önemli bir şekilde azalacağından dolayı kira ücretlerinin de azalacağından 100 üzerinden 4,834838 ağırlığa sahip unsurun enflasyonun gerileceği sonucunu yansıtacağı tahmin edilebilir. Ancak, hane halkının deneyimlediği enflasyona bu eş derecede yansımayacaktır.

Bütün bu dönüşümlerden dolayı enflasyon sepetinin yeniden gözden geçirilmesi bir gereklilik haline gelmektedir. Bunu gözden geçirmek, İstatistik Kurumu’nun yapması gereken önemli açılımlardan biri olmalıdır.

Ancak bu sepeti ve ağırlıklarını belirlemeyi, bir sabah tek bir kararla belirlemek mümkün değildir. Bunun gerçekleştirilmesi için önce hane halkı bütçe anketinin yapılması gerekmektedir. Bu anketin sonuçlarına göre yeniden ağırlıkların ve sepetin belirlenmesi mümkün olabilir.

Vurgulamakta yarar var; en son yayınlanan anket sonuçları 2015 yılını kapsamaktadır. Bu görece gecikmiş veri setinin olduğu gerçeğini yansıtmaktadır.

Bu açıdan hane halkı bütçe anketinin yeniden yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Oldukça maliyetli ve uzun dönemli bir anket olan hane halkı bütçe anketi, 1 yıl boyunca seçilmiş örneklem sayısı kadar haneyi ziyaret edip onların tüketim alışkanlıklarını kaydeder ve buna göre hane halklarının tüketim alışkanlıklarını belirler. Bu anketin sonuçlanması durumunda, muhtemelen daha güncel ve kaliteli veriye ulaşma şansımız olacaktır.

Konunun iyi tarafı ise yeni bir hane halkı bütçe anketi yapılmasına yönelik çalışmalarının İstatistik Kurumu bünyesinde sürdürüldüğü gerçeğidir. Duruma bu bütüncül çerçeve içinde baktığımızda aslında sorun olarak ortaya konulanların sorun olmadığı, gerçek eksikliğin ise yeteri kadar ifade edilmediğidir.

İstatistiki veri toplamak maliyetli ve zahmetli bir iştir. Sonuçta adı geçen 829 ürünün her ay fiyatlarının kontrol edilmesi ve bu çerçevede bir endeks üreterek toplam fiyat değişimlerinin bütünsel biçimde sunulması önemli bir göstergedir. Ancak, her bir bireyin tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler, çıkan sonuç üzerinde önemli farklılıklara neden olduğu gerçeği değişmeyecektir. Dinamik bir veri seti, kişiye göre bir enflasyon hesaplaması yapılması mümkün değildir. Ancak göstergenin ülkedeki tüm tüketim davranışları çerçevesinde ele alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Mertkan Hamit

Mertkan Hamit

Tarihsever, ekonomist, Levant insanı...

Cenevre’nin Ardından 5+1 Not…
Mertkan Hamit

Cenevre’nin Ardından 5+1 Not…

Mertkan Hamit
18 Mart 2025

BM Genel Sekreteri'nin açıkladığı noktalar bize 2025 yılında Güven Yaratıcı Önlemleri içeren adı ve kapsamı konmamış bir sürecin başladığını gösteriyor.

Devamı içinDetails
Mertkan Hamit

Üstel, vekil maaşlarında güneye fark attığını da söyleseydi keşke | Mertkan Hamit

Mertkan Hamit
19 Eylül 2024

Asgari ücretli emekçi, işverenine 40,436 TL'ye (1063,26 Euro) mal olacak. İşveren, çalıştırdığı ücretlilerden 40,436 TL'den daha yüksek bir getiri sağlayabilmek için fiyatlarını ona göre düzenleyecek. Hane halkları için satın alacağı...

Devamı içinDetails
Kıbrıs’ı halen ‘nefret ve korku yönetiyor’! | Video
Mertkan Hamit

14 Ağustos’a not | Mertkan Hamit

Mertkan Hamit
14 Ağustos 2024

50 yıl önce bugün, Mağusaya bağlı Muratağa, Sandallar, Atlılar köyleri ve Larnaka’nın Dohni köyünde; BM tarafından “insanlığa karşı işlenen suç” olarak nitelendirilen dehşet yaşandı.

Devamı içinDetails
Bir Temmuz bunalımı | Mertkan Hamit
Mertkan Hamit

Bir Temmuz bunalımı | Mertkan Hamit

Mertkan Hamit
20 Temmuz 2024

Son buzul çağının 14,000 yıl önce sona erdiği kabul edilir. Kıbrıs’ta ise ilk insan izine ait bulgular 12,000 yıl önce, Limasol’a bağlı Aetokremnos köyündeki “Kartal kayalığı” ismi verilen mağarada görülür....

Devamı içinDetails
Mertkan Hamit

Kumara yönelik denetlemelerin daha sıkı işletilmesi gerekli olacak | Mertkan Hamit

Mertkan Hamit
29 Haziran 2024

Mehmet Şimşek'in göreve geldiğinden beri özellikle üstünde durduğu gri liste meselesi konusunda karar açıklandı. Daha önce de belirttiğim gibi Türkiye Cumhuriyeti FATF gri listesinden çıktı. Dahası, beklentilerimin üzerinde olarak FATF'ın...

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

2 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

2 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

2 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.