Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Bakanı Savvas Aggelides, AB savunma bakanlarının katılımıyla yapılan AB Savunma Bakanları telekonferans toplantısı sırasında, AB’a üye ülkeler arası krizler döneminde ortak müdahale ve dayanışma sağlanması amacıyla mekanizmaların oluşturulmasının önemine işaret etti.
Bakan, telekonferans vasıtasıyla yapılan toplantı sırasında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesinde devam eden saldırgan eylemlerini kınayarak Ankara’nın davranışının Doğu Akdeniz bölgesinde güvenlik ile istikrarı olumsuz bir şekilde etkilediğini vurguladı.
AB Savunma Bakanları toplantısı sırasında Avrupa Birliği’nde savunma ve güvenlik alanındaki mevcut durum değerlendirildi.
Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toplantıda özellikle Covid-19 salgınının güvenlik ve savunma üzerindeki etkilerinin ele alındığı, ayrıca salgın sırasında sivil otoriteye yapılacak ulusal askeri yardımı kolaylaştırmak için oluşturulan görev gücünün yürüttüğü çalışmaların da gündeme geldiği belirtildi.
Savunma Bakanı Savvas Aggelides, NATO Genel Sekreteri ve BM Barış operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı’nın da hazır bulunduğu söz konusu telekonferans toplantısı sırasında, Türkiye’nin saldırgan eylemlerine işaret ederek, bu eylemlerin Doğu Akdeniz’de ve geniş bölgede güvenlik ve istikrar üzerindeki olumsuz etkilerini dile getirdi.
Bakan ayrıca Ankara’nın bölgedeki yasa dışı sondaj çalışmalarına devam ettiğini ve bir insanlık dramı olan düzensiz göçmen konusunu istismar ederek Kıbrıs’a daha fazla düzensiz göçmen gönderdiğini vurguladı.