• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cumartesi, Haziran 7, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
25 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa YORUM GAZEDDABLOG GAZEDDA YAZARLARI Mertkan Hamit

Sistemin işleyişi beceri üzerinden bir ayrım yaratıyor – Mertkan Hamit

Mertkan Hamit Mertkan Hamit
19 Kasım 2021
Okuma Süresi: 6 dk
A A
Sistemin işleyişi beceri üzerinden bir ayrım yaratıyor – Mertkan Hamit
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Küreselleşme, teknolojinin yaygınlaşması gibi gelişmeler sosyal güvence ve refah konusunda belli başlı kaygılar yarattığı bilinen konulardır. Ayrıca yeni gelişmeler emek piyasasını doğrudan etkilerken, üretkenlik, verimlilik ve büyüme gibi konularda yeni anlayışların gelişmesine sebep oluyor. Diğer bir tarafta gelir dağılımına yönelik yeni koşullar da ortaya çıkmaktadır. Teknoloji şirketlerinin görece kısa süre içinde küresel anlamda devasa bir varlık birikimine sahip olması bunun en basit örneğidir.

Karşı konulması mümkün olmayan gelişmeleri dikkate alarak, geleceğin emek ilişkilerini anlamlandırmak önemlidir. Çünkü, her ne kadar da “gelecek” diye belirsiz bir zaman diliminden söz ediyor olsak bile, bu belirsiz zaman diliminin nesiller sonrasından öte elle tutabilecek kadar yakın bir dönemi içine aldığını kabul edebiliriz.

Teknolojik gelişmenin emek piyasası açısından birkaç sonucu vardır. Ağırlıklı olarak emek yeni koşullara ayak uydurmak zorundadır yada oyun dışında kalır.

1970lerden bugüne kadar mevcut veri setleri incelendiğinde ise, küresel ve bölgesel düzeyde ortaya çıkan kanıtlar orta-beceri seviyesine sahip işlerin (satış temsilcisi, ofis asistanı, kalifiye zanaatkar vs.) zaman içinde azaldığını, yüksek beceri ve düşük beceri düzeyindeki istihdam olanaklarının ise korunduğu veya arttığı görülür.

Bu aslında orta kesimin zaman içinde daraldığını, düşük ve yüksek beceri isteyen gerektiren istihdam olanaklarının arttığını gösterirken, gündelik dilde ifade edilen “kaybolan orta direğin” neden yok olduğuna dair de önemli bir noktayı işaret etmektedir.

Orta beceri düzeyindeki iş olanaklarının azalması illa ki kötü bir haber değil. Ancak, şu an gerçekleşen duruma baktığımızda, orta beceri gerektiren istihdam olanakları azaldıkça bu alanda üniversite diplomasına sahip olanların ağırlıkla “yüksek beceri” isteyen işlere doğru kaydığını, diplomasızların ise düşük beceri gerektiren ve ücreti daha düşük alanlara kaydığı görülmekte, gelir adaletsizliğinin hızla arttığı gözlenmektedir.

Yani sistemin işleyişi şu an, beceri üzerinden bir ayrım yaratmakta; sosyal ayrımcı mekanizmalardan bağımsız olarak ekonomik sınıflar yaratmaktadır. Ekonomik sınıfların katmanları ise teknoloji ile kurulan ilişkiye bağlı.

Öyleyse üst katmandakilerin varoluşsal kaynağı radikal teknolojileri öğrenmek, ona sahip olmak veya onu kullanabilmek olarak karşımıza çıkıyor.

Günümüzde, otomasyon, yapay zeka gibi gelişmelerin ekonomik faaliyetlere daha fazla dahil olacağı zaten öngörülüyor. Bu bir taraftan düşük beceri isteyen meslekler için istihdam olanağını azaltırken, maaşların da düşmesi gibi sonuçlar yaratacak. Onları daha yoksul kılacak. Ancak, bu yeni gelişmeler emek dostu yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla daha önce olmayan yeni meslekleri de ortaya çıkaracağını iddia edebiliriz. Muhtemelen bunlar da yeni orta sınıfın ilk katmanlarını oluşturacak. 

Yaşanan bu ekonomik dönüşümün, popülist etkileri de ortaya çıkmaktadır. Muhafazakar tutum geleneksel olarak kendine ait olmayan tabanı temsil etmeye başladı. Meseela, Avrupa ve ABD’de yaygın olarak devletin emekçileri yüz üstü bırakmasından kaynaklı tepkilerin aşırı milliyetçi ve aşırı uç unsurlar tarafından örgütlediği ve yaşanılan yoksullaşma süreçlerinin faşizan tepkilerle göçmen, mülteci ve diğer sosyal (LGBTIQ+) ve siyasi azınlıkları sorumlu ilan ettiği görülmektedir.  Trump, Brexit, Orban ve Erdoğan politikaları teknolojik gelişmelerin mağdurlarının dili olurken, onlara bir gelecek sözü vermedi. Ancak, emekçilerin artık güncel olmayan becerilerinin güzelleyerek, adaletsizliğin gelişmesine de seyirci kaldı. Sorumluluğu ise yukarıda bahsedilen ötekilere attı.

Covid19 pandemisi ile birlikte, teknoloji kullanımının daha yaygın bir hale gelmesi ve emek ilişkilerinin derinden etkilenmiş olduğu da bir başka gerçek. Geleneksel olarak istihdam arttırıcı kamu politikalarının bu noktada yeterli ve etkin müdahaleler sunmadığı ise ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Bu durumda emek – teknoloji ilişkisinin yeniden tanımlanması, geleceğin emek ve istihdam alanlarının belirlenmesi ve kamu politikalarının da güncel olarak yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. 

Bu noktada, muhafazakarların aksine ayrımcı olmayıp kapsayıcı olan bir büyüme vizyonunun gerekliliği ortaya çıkıyor. Beşeri sermayeye eşit erişime olanak sağlayacak, teknolojisinin ekonomik aktörlerin tümünün kullanımına olanak sağlayacak, yeterli kamusal yatırım ve inovasyonun öncülüğünde bir yaklaşım temel hareket noktası olurken, üretim kaynaklı iklimi etkileyen dışsallıkların da sürdürebilir stratejilerle çözülmesi çok daha önemli olacak. Tüm bunlar yapılırken toplumsal cinsiyetten kaynaklı ayrımcılıkların önüne de geçilmesi gerekiyor. 

Bu noktada gelişen teknolojilerin, emek piyasasına olan etkilerinin neler olacağının etraflı çalışmasının yapılması son derece önemlidir. Böylelikle işgücündeki dönüşümlerin neler olacağı öncedeen tahmin edilebilir ve gerekli yönlendirmelerin yapılmasına olanak sağlayacak kamu politikalarına olanak sağlanabilir.

Artan otomasyon/Yapay zeka/robotlaşma vs. gibi radikal teknolojik müdahalelerin emek piyasası ile ilişkisi daha sağlıklı kurulabilir. Bununla beraber, buna karşılık gelecek emek piyasasında ihtiyaç duyulacak becerilerin erişilebilir kılınması son derece önemli olacak.

Covid19 pandemesi özellikle düşük beceri gerektiren mesleklerde istihdam edilmiş kişileri daha olumsuz etkilediği bir gerçek. Bu noktada teknolojik değişimlerden de bu grubun olumsuz etkilenmesi, bu kesimlerin marjinalize edilmesi ile sonuçlanabilir.

Bunun önünün alınması için, şimdiden yenilikçi politikalar gerekli. Sadece aktif piyasa önlemleri ile değil, eş zamanlı olarak temel becerilerin geliştirilmesi ve hayat boyu eğitime olanak sağlayacak faaliyetlerin de desteklenmesi gereklidir. Kız çocuklarının Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) gibi çalışmalara dahil olmasının desteklenmesi de özellikle erkek egemen teknoloji alanında dönüşüm sağlanması için önemli olacak.

Özellikle teknik okul mezunlarının hali hazırda, “orta seviyede beceri gerektiren işlere” yönelik odaklandığı gerçeğini hatırlarsak, bu kişilerin bir bölümünün kısa dönemde sorun yaşamasa da uzun dönemde derin sorunlar yaşaması muhtemeldir. Bunu görmezden gelmenin toplumsal maliyeti de yüksek olacak. Bu anlamda da, eğitim sisteminin radikal olarak dönüştürülmesi elzem görülmeli, özellikle eğitim sendikaları bu anlamda yenilikçi çalışmalara olanak sağlayacak yaklaşımlara odaklanması gerekli olacaktır.

Bu çerçevede baktığımızda, zaman geçtikçe tüm kapalı durumuna rağmen kuzey kıbrıs ekonomisinin güncel gelişmelerden muaf olacağını düşünmemiz gerekiyor.

Nasıl ki tüm kapalılığa rağmen, 30 yıl önce hayal edemeyeceğimiz yazılım ve ekipmanlar hayatımızı kolaylaştırıyorsa, şimdi çok daha üst düzey fırsatlar karşımıza çıkacak ve bunlar hayatımıza eskisinden çok daha kısa sürede entegre olacak.

Bu durumda, modern kurumlar ve modern bir yönetim anlayışının oluşturulması Kıbrıs’ın siyasi geleceğine denk gelecek kadar önemsenerek ele alınmalıdır. Özgürlükçü, bilimsel ve güncel gelişmelere duyarlı kamu politikaları elzem. Aksi halde yapılan ezbere faaliyetler karşılıksız bir maliyetten farksız olarak kalacaktır. Oysa ki, kamu yönetiminin görevi yarattığı maliyeti, toplumun geneli için bir ortak iyiye döndürmek olabilmelidir. Dahası, bunun mağdur ve mazlum kesimleri dahil ederek kurgulanması gerekmektedir.

Adanın kuzeyinde bu açılardan çok geride olduğumuz açıktır. Ancak, bu konularda adım atılmadığı sürece deneyimlediğimiz ekonomik kriz sermaye desteği ile ötelense bile, beşeri varlığın gelişimi ile tamamlanmalıdır. Beşeri sermayeyi, insan kaynağını güçlendirmedikçe ve dönemin ihtiyaçları ile donatmadıkça ekonomik ve varoluşsal krizimizden kurtulmamız mümkün olmayacaktır.

Mertkan Hamit

Mertkan Hamit

Tarihsever, ekonomist, Levant insanı...

Cenevre’nin Ardından 5+1 Not…
Mertkan Hamit

Cenevre’nin Ardından 5+1 Not…

Mertkan Hamit
18 Mart 2025

BM Genel Sekreteri'nin açıkladığı noktalar bize 2025 yılında Güven Yaratıcı Önlemleri içeren adı ve kapsamı konmamış bir sürecin başladığını gösteriyor.

Devamı içinDetails
Mertkan Hamit

Üstel, vekil maaşlarında güneye fark attığını da söyleseydi keşke | Mertkan Hamit

Mertkan Hamit
19 Eylül 2024

Asgari ücretli emekçi, işverenine 40,436 TL'ye (1063,26 Euro) mal olacak. İşveren, çalıştırdığı ücretlilerden 40,436 TL'den daha yüksek bir getiri sağlayabilmek için fiyatlarını ona göre düzenleyecek. Hane halkları için satın alacağı...

Devamı içinDetails
Kıbrıs’ı halen ‘nefret ve korku yönetiyor’! | Video
Mertkan Hamit

14 Ağustos’a not | Mertkan Hamit

Mertkan Hamit
14 Ağustos 2024

50 yıl önce bugün, Mağusaya bağlı Muratağa, Sandallar, Atlılar köyleri ve Larnaka’nın Dohni köyünde; BM tarafından “insanlığa karşı işlenen suç” olarak nitelendirilen dehşet yaşandı.

Devamı içinDetails
Bir Temmuz bunalımı | Mertkan Hamit
Mertkan Hamit

Bir Temmuz bunalımı | Mertkan Hamit

Mertkan Hamit
20 Temmuz 2024

Son buzul çağının 14,000 yıl önce sona erdiği kabul edilir. Kıbrıs’ta ise ilk insan izine ait bulgular 12,000 yıl önce, Limasol’a bağlı Aetokremnos köyündeki “Kartal kayalığı” ismi verilen mağarada görülür....

Devamı içinDetails
Mertkan Hamit

Kumara yönelik denetlemelerin daha sıkı işletilmesi gerekli olacak | Mertkan Hamit

Mertkan Hamit
29 Haziran 2024

Mehmet Şimşek'in göreve geldiğinden beri özellikle üstünde durduğu gri liste meselesi konusunda karar açıklandı. Daha önce de belirttiğim gibi Türkiye Cumhuriyeti FATF gri listesinden çıktı. Dahası, beklentilerimin üzerinde olarak FATF'ın...

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

3 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

3 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

3 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

3 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

3 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.