Meril Taşeli
Kıbrıs’taki yabancı öğrencileri destekleyen VOIS Kıbrıs organizasyonu (Voices of International Students in Cyprus/Kıbrıs’taki Uluslararası Öğrencilerin Sesi), 27 Temmuz’da ‘Öğrenci Dostu Ada’ projesi protokolü hakkında açıklama yaptı.
kktc yetkilileri tarafından ‘Öğrenci Dostu Ada’ başlığı altında yeni bir protokol üzerinde anlaşılmış ve imzalanmıştır. Protokol, 2020-2021 akademik yılı için kayıtlı tüm yeni öğrencilere verilecek kartlar içeren yeni bir sistem vaat ediyor. Kart tamamen işlevsel bir banka kartı olarak kullanılacak ve devletten önceden yüklenmiş 500 TL içerecek. Kart, alışveriş sırasında indirim kazanmak için de kullanılabilecek.
Bu tür sistemlerin dünyanın birçok yerinde zaten kullanılıyor olduğuna dikkat çeken VOIS Kıbrıs, bu yeni protokolun, özellikle koronavirus salgını birçok öğrenciyi kötü koşullarda bıraktıktan sonra, öğrencilere çok ihtiyaç duydukları yardımı sunacağını belirtti. VOIS Kıbrıs, bu protokolün gecikme veya problem yaşamadan başarıyla uygulanmasının ve kktc’deki öğrencilerin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olmasının umulduğunu da ekledi.
“Bu proje, geçmiş, mevcut ve gelecek öğrencilerin yaşadığı sorunları kökünden çözemeyecek”
Fakat, VOIS Kıbrıs, bu proje hakkında endişeleri olduğunu da ekleyerek projenin geçmiş, mevcut ve gelecek öğrencilerin yaşadığı sorunları kökünden çözmeye yönelik olmadığını belirtti.
Açıklamanın devamı şöyle:
“Yeni öğrencilere 500 TL’lik palyatiflerin verilmesi hızlı bir katkı gibi görünse de son yılda üç katından fazla artan ve önümüzdeki yılda da artması beklenen ikamet izni başvuru prosedürlerinin fiyatını düşürmek için neden çalışılmıyor?
Koronavirus pandemisi kktc’deki birçok öğrenciyi önemli ölçüde etkiledi ve yerel sistemdeki birçok sorunu ortaya çıkardı. Karantina dönemi ilk başladığında ve birçok öğrenci geçinmek için mücadele ederken, VOIS Kıbrıs yardım programını başlattı ve birçok hükümet ve üniversite paydaşlarıyla iş birliği yapmaya çalıştı. Çabalarımız birçok cephede umursamazlık ve ret ile karşılandı ve öğrencilerin büyük bir kısmına yardım paketleri ulaştırılmadı. Bu nedenle, bu yeni protokol yerine yardım paketlerinin yeterince dağıtılmasına yönelik neden daha fazla çaba harcanmadığını merak ediyoruz.
Aynı dönemde ve şimdiye kadar bile birçok ev sahibi, kira ödemesinde problem yaşayan öğrencileri evden atıyorlar, haksız yere kiracılara depozitolarını geri vermeyi reddediyorlardı ve bazı üniversiteler öğrenim ücretini zamanında ödeyemeyen öğrencilerden hala geç ödeme ücretleri alıyorlardı. Yeni öğrencilere 500 TL vermeyi planlamak yerine, bu acil konuların çözümü için neden daha fazla çaba sarf edilmediğini merak ediyoruz.
Kktc’deki uluslararası öğrenci topluluğun hâlâ yaşadığı birkaç sorunun içinde pahalı ve etik dışı kira fiyatları ve uygulamaları, sahte ajanlar, öğrenciler için kötü çalışma koşulları, etik dışı sınır dışı etme uygulamaları, yerliler ve uluslararası öğrenciler arasında eşitsizlik, bazı üniversitelerdeki bazı yurtlardan dolandırıcılık uygulamaları, adadaki uluslararası öğrencilerin yanlış tanıtımı ve çok daha fazlası vardır. Sadece sorunların üstüne bir yara bandı yapıştırıp ‘öğrenci dostu bir ada’ ilan etmek yerine, bu derin sorunları silmeye ve onarmaya başlamak için gerekli adımların ne zaman atılacağını merak ediyoruz.”
“Mutlu uluslararası öğrenciler, ada için olumlu olanaklar anlamına gelecek”
Kötümser olmak ve kktc hükümetinin her eylemiyle ilgili bir sorun yaşamak istemediklerini belirten VOIS Kıbrıs, bu yeni protokolü memnuniyetle karşıladıklarını ve daha fazla değişikliklere doğru ilk adım olmasını umduklarını ekledi. Bu açıklamanın ilgili yetkililere kktc’nin gerçekten öğrenci dostu bir ada olabilmesi için bir hatırlatma olduğunu belirten VOIS Kıbrıs, ailelerine ve arkadaşlarına adadaki eğitim ve olumlu koşullardan bahseden, daha mutlu uluslararası öğrencilerle dolu bir adanın, ada için olumlu olanaklar anlamına gelebileceğine dikkat çekti.