Larnaka’daki Zenon Koordinasyon Merkezi, gerekli sağlık belgesine sahip olmayan kişilerin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne girişini engellemek için salı gününden itibaren Larnaka ve Baf havaalanlarına gelen uçakların ve yolcuların koronavirüsü sağlık belgelerini kontrol etmeye başladı.
Turizm Müsteşarlığı, Sivil Havacılık Dairesi, Hermes Havaalanları, Liman Yönetimi ve liman yönetim şirketleri, Polis, Yabancılar ve Mülteciler Dairesi, Kamu Hizmet Dairesi de faaliyetleri koordine ve takip ediyor.
Bayındırlık, Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı Müsteşarı Stavros Michael, koronavirüsü taşıyor olabilecek kişilerin Kıbrıs havaalanları ve limanlarına giremeyeceklerini teyit etmek amacıyla yürütülen bugünkü faaliyetlerin Bakan Yiannis Karousos tarafından başlatıldığını söyledi.
Michael, Kıbrıs havaalanlarına gelen uçuşları gözlediklerini, uçaklardaki yolcuların gerekli sağlık sertifikasına sahip olduklarından emin olunmak istendiğini belirtti.
Salı günü adaya 17’si Larnaka Havaalanı’ndan, 8’i Baf Havaalanı’ndan olmak üzere 25 uçağın gelmesi bekleniyor.
Bazı uçaklar bağlantılı seferlerle gelirken bazıları öğrenci ve çalışan taşıyor, bazı uçaklar da yabancı uyrukluları ülkelerine götürmek için yolcusuz geliyor.
Stavros Michael, gerekli sağlık belgeleriyle ilgili dün akşam yaşanan sorunların bugün yaşanmamasına çalışacaklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığı’nın yayımlanan kararnamede açıkça Kıbrıs Cumhuriyeti’ne giriş yapmak isteyen bir kişinin uçağa binmede ilgili sağlık belgesini göstermesi gerekliğine dikkat çeken Michael, Sivil Havacılık Dairesi’nin yayımladığı notamda da sertifikası olmayan uçakların inişine izin verilmeyeceğinin belirtildiğini, bazı havayolu şirketlerinin bu direktifleri takip etmediklerini, sağlık belgesi olmayan yolcuları uçağa aldıklarını ve Kıbrıs’a gelişte havaalanlarında karmaşa yaşandığını kaydetti.
Michael, Birleşik Krallık’ta olduğu gibi bazı ülkelerin koronavirüsü için sağlık belgesi uygulaması yapmadığını, ilgili bakanların bugün yurtdışındakilere yardımcı olmak amacıyla bu konuyla ilgili bir toplantı yapacaklarını bildirdi.