• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cumartesi, Eylül 13, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
30 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nde baskı, mobbing ve hak ihlali

Gazedda Gazedda
12 Mayıs 2019
Okuma Süresi: 4 dk
A A
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nde baskı, mobbing ve hak ihlali
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Aylardır maaşların verilmediği ve yatırımların yapılmadığı Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nde öğretmene mobbing ve istifaya zorlama…

“Hepimizin borcu var ve maddi, manevi çok zor durumdayız” diyen hakkını arayan öğretmenlere Serhat Akpınar’dan mesaj: “Empati yapın”

7 aydır ödenmeyen öğretmenlere okul yönetimi ise istifa etmeleri yönünde baskı uygulanıyor.

Gazedda-Özel

GAÜ’nün sahibi olduğu Lefkoşa’daki Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nde 7 aydır maaşları eksik ödenen son üç aydır da hiç ödenmeyen öğretmenler haklarını aramaya kalkınca mobbing ve baskı ile karşı karşıya kaldılar.

Sık sık GAÜ’deki maaşların eksik veya hiç ödenmemesiyle gündeme gelen Serhat Akpınar ve yönetimi, bu kez de Lefkoşa’daki Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’ndeki hak ihlalleri ile gündemde. 

Gazeddakıbrıs’a konuşan Kıbrıs Amerikan Üniversitesi hazırlık okulu öğretim üyelerinden Sibel Ersinler başlattıkları mücadeleyi ve yaşadıklarını anlattı. 

Hazırlık okulu öğretmenlerinden Sibel Ersinler, Behiye Kuruç ve Hanife Demir hakları için bir haftadır mücadele yürüyor.

Mobbing ve baskıdan dolayı okuldaki diğer öğretmenlerin yaşananlardan rahatsız olmalarına rağmen, seslerini çıkaramazlarken, hazırlık okulunun üç kadın öğretmeni “artık bıçak kemiğe dayandı” diyerek haklarını aramak için eyleme başladı. 

Yatırımlar yapılmıyor, maaşlar ödenmiyor

2018 Kasım ayından beridir sosyal sigortalarının ve ihtiyat sandıklarının yatmadığını, 7 aydan beridir de maaşlarının sadece bir kısmının ödendiğini anlatan Sibel Ersinler, son iki aydır da maaş almadıklarını kaydetti. 

Maaşlarını ayın başında ve ortasında olmak üzere normalde iki taksitle aldıklarını belirten Ersinler, 7 aydır ay ortası alınması gereken maaşlarını almadıklarını vurguladı.

Eylül ayından beridir de hazırlık okulu müdürü olmasına rağmen, statüsünden dolayı her hangi bir ek ödenek dahi almadığını kaydeden Ersinler, “Okulda 60’a yakın kişi var. Herkes yaşananlardan rahatsız, fakat baskı ve mobbingden dolayı seslerini çıkartamıyorlar” dedi.

Sus payı

Okulda bu konuda huzursuzluk çıktığı zaman, yönetimin kendilerine avans olarak bir miktar para verdiğini anlatan Sibel Ersinler, “Bunu sus payı olarak veriyorlar. Sonra yine aynı şeyleri yaşamaya devam ediyoruz. 7 aylık ödenmemişliğimiz var. Bu dururken bize avans olarak sus payı veriyorlar sadece” dedi. 

“Empati yaptık, düzelecek dedik ama hiçbir iyileşme olmadı”

Uzlaşı sağlamak ve mağduriyetlerinin giderilmesi için yönetimle konuştuklarını da dile getiren Ersinler, iyi niyetli olduklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “Hep empati kurmaya çalıştık. Bugün yarın düzelecek diye bekledik. Üst yönetim bize hep bahane üretti. ‘Okul satılacak, düzelecek’ dediler. Bir tarih bile vermediler hiç. ‘Satılırsa o zaman sizi ödeyeceğiz’ dediler. Fakat bugün geldiğimiz nokta çok açık” dedi.

“Dayanacaksınız, derse gireceksiniz”

Yönetimin, sürekli olarak bahaneler ürettiğini ve kendilerini geçiştirdiğini kaydeden Ersinler, “Bize ‘dayanacaksınız, derse gireceksiniz’ dediler. Biz yine de derse girdik. Fakat yine bir değişiklik olmadı” dedi.

Akpınar’a mektup yolladık, ‘empati yapın’ dedi

GAÜ’nün ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nin de sahibi olan Serhat Akpınar’a mektup gönderdiklerini anlatan Ersinler, kendisinden yardım istediklerini fakat karşılığında Akpınar’ın suçlamalarda bulunduğunu anlattı.

Ersinler şöyle konuştu: “Serhat Akpınar’a da mail olarak yolladık durumumuzu. Yardım istedik. 

‘1500 çalışanım var çözmeye çalışıyoruz’ dedi. Nisan ayı itibariyle maaşlarımızın büyük bir kısmının yatacağı sözünü verdi. Nisan bitti fakat sadece tek bir maaşın bir kısmı yattı. O da avans olarak. 

Sonra ikinci e-maili de yazdık ve yine yardım istedik. Bu kez bizi suçladı, ‘empati yapın’ dedi. Hiçbir şey yapmadı.”

Üç kadın öğretmen bu sürecin ardından yönetime artık bu işin böyle olmayacağını ilettiklerini ifade ederek derslere girmeme kararı aldılar.

Yönetim istifaya zorluyor

Yönetime artık derslere girmeyeceklerini ilettikten sonra “istifa edeceksiniz o halde” baskısıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Ersinler, bu baskıya rağmen okula geldiklerini fakat derse girmediklerini söyledi.

Odaları kilitlendi, dışarıdan öğretmen getirildi

“Bizim yerimize iki hoca yolladılar. Biri İngilizce öğretmeni olmamasına rağmen hazırlık okulunda derse sokuyorlar” şeklinde yaşananları anlatan Ersinler, eyleme başladıklarının ertesi günü kendilerini okula almadıklarını anlattı. 

Sibel Ersinler şöyle konuştu: “Eylemin ertesi günü bizi binaya sokmak istemediler. Bu talimatı Asım Vehbi’den aldıklarını öğrendik. Gerginlik oldu. Kafeteryaya aldılar ve bizi istifaya zorladılar. 

Uzlaşı olmadı. Kilitleri değiştiler. Ertesi gün yine gittik, binaya girdik fakat üçümüzün de odalarının kilitlerini değiştiler. Noter ve polis çağırdık. Tutanak tutturduk. Daha sonra eşyalarımızı alabildik.”

“İş çıkışımızı bile vermiyorlar”

Ofislerinin ellerinden alındığını, derse girmediklerini, kendilerini istifaya zorladıklarını anlatan, Ersinler, artık işten ayrılmak istediklerini fakat buna rağmen yönetimin tazminat ödememek için iş çıkışlarını dahi vermediğini söylemekte. 

Dönemin sonuna kadar 1 aylık izin haklarını istediklerini, izin haklarının sonunda da işten çıkışlarını vermelerini istediklerini ifade eden Ersinler, yönetimin bunu yapmayarak kendilerini istifaya zorladıklarını ve üstlerinde baskı kurulduğunu anlattı. 

“Peşini bırakmayacağız”

Çalışma Bakanlığı’na gittiklerini, KTOEÖS ve avukatlarıyla iletişime geçtiklerini anlatan Ersinler, “bu işin peşini bırakmayacağız. Hakkımızı arıyoruz. Bunun dışında bir şey istemiyoruz.” dedi. 

“Hepimizin borcu var ve maddi, manevi çok zor durumdayız” ifadelerini kullanarak içinde bulundukları durumu anlatan Ersinler, bu hafta aynı şekilde eylemlerine devam edeceklerini ve haklarını arayacaklarını kaydetti. 

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Mahalle kabadayısından özel kalem müdürü atayanlar sağlıktaki sorunların sorumlusudur”

Gazedda
28 Ekim 2024

Kanatlı, "Böyle liyakatsiz, kurultay hesaplarına, oy satın almalarla kritik makamları üleştirenler bu süreçlerde birinci derece sorumludur. Mahalle kabadayısından sağlığa özel kalem müdürü atayanlar, sağlıktaki sorunların sorumlusudur," dedi.

Devamı içinDetails
Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada

Gazedda
28 Ekim 2024

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, Acil Durum Hastanesi'nde yaşanan mama skandalıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Devamı içinDetails
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Özersay: Suç gizlenmeye çalışıldıysa, suça ortak olunmuştur

Gazedda
28 Ekim 2024

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, bebeklerin tedavi sürecinde yaşanan ihmaller ve bilgilendirme eksiklikleri hakkında sert açıklamalarda bulundu. Özersay, Sağlık Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Devamı içinDetails
Başsavcılık görüşü olumsuz
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Başsavcılık görüşü olumsuz

Gazedda
14 Ekim 2024

Meclis Başkan Vekili Fazilet Özdenefe, Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili talep edilen Başsavcılık görüşünün, Zorlu Töre’nin Meclis Başkanı seçilemediği şeklinde olduğunu açıkladı.

Devamı içinDetails
“Adalet İçin 3 dakika karanlık” eylemi
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Adalet İçin 3 dakika karanlık” eylemi

Gazedda
14 Ekim 2024

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Ekim Salı günü dördüncü duruşması görüşülecek İsias Otel davasına kadar, "Adalet için 3 dakikalık karanlık" eylemi düzenliyor.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

6 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

6 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

6 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

6 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

6 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.