• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Perşembe, Ocak 8, 2026
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
16 °c
Nicosia
13 ° Cum
12 ° Cts
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

Kes Dilimi Kuşlara

Dilimi kesip kuşlara bırakalı çok oldu. Martılara özellikle. Hayatımda ilk kez martı gördüğümde çok şaşırmıştım. Sanki de bir iple gökten sarkıtılmış gibiydiler.

Tüge Dağaşan Tüge Dağaşan
7 Ocak 2026
Okuma Süresi: 4 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

kes dilimi kuşlara

her bir kanada dilimle bakışlarımı

uçup duran gök 

dursun elimin ayasında

dursun ay 

dursun güneş 

dursun gece 

yüzümün yarısında

yaralı bakışlarımı bırak zamanın kollarına 

sarma sarılma 

bilmediğim sokakları yak 

yık girmediğim evleri 

yok et beni avuçlarında

kör bir ebe dolaşır gündüzün yalnızlığında

çocukların ayaklarını paslı bir çivi kanatır

uçurumdur şimdi ağzın kenarında duran söz

kes dilimi bırak kuşlara

eski bir şarkı al kenarından zamanın

çal sağır kulaklara

duyulana kadar aç sesini

vur kır yok et duyulmayan ne varsa

şimdi sözü bitmiş ağız

kurumuş dilini açsa da suya

elinde bir bıçak bekler masat

kes dilimi bırak kuşlara

Aralığın 28’inde yazılmak istedi bu şiirimsi. Bir anda, beklemeden, düzeltilmeden, düşünmeden. Çalışmadan ve tekrar okunmadan. Hiçbir düzelti yapmadan. Gerek duyulmadan, nasılsa öyle. 

Tek kötü yanım, yazılara çalışamamak. Fakat hatırlarım da İran’da idam edilen bir kız çocuğu için yazdığım “ağlayan gelin” adlı sembolik öykümde çalışmıştım. Çiçek dili ile yazdığım o öyküde her bir çiçeğe itina ile çalışmıştım fakat o da bir anda kendini yazdırmıştı hiç düşünmeden ve sonu beni de şok etmişti. Öyle bir şoktu ki yaşanan çünkü tam da kızın idam edildiği gün son noktayı koymuşum öyküye; işte o an kalem elimden düştü takvime bakıp zamanı not düşerken sayfa sonuna. Bunu mu beklemiş bu öykü demiştim ve yine bir perşembeydi. Gariptir ki yazdığım birçok öykü Perşembe gününe denk gelir. Perşembe aşktır demişliğim de bundandır, çünkü aşkı tek yönlü sınıflamam. Tutkunuz neredeyse aşkınız da oradadır. Perşembe mi evet Perşembe benim için aşktır. Belki de sırf içinde taşıdığı e’lerden. Şiirle öyküyle gelişinden.

Dilimi kesip kuşlara bırakalı çok oldu. Martılara özellikle. Hayatımda ilk kez martı gördüğümde çok şaşırmıştım. Sanki de bir iple gökten sarkıtılmış gibiydiler. Seslerini önceden de sevmeme rağmen o gün o vapurda onlara da vurulmuş olduğum doğrudur. Bir şey ister misin diyenlere “martı sesi” deyişim bundandır ve sağ olsunlar genelde martı sesi, martı videoları gönderirler, sevenler. Oysa hemen diğer yarımızda da bolca martımız varmış. Onları da gördüğüm anda vurulmuştum. İnsan vurulunca bir şeye anda kalır saniyelerce. İzler gülümser içten tapar ve devam eder hayatına. Fakat kendine artılar ekleyerek; artı güzellikler. 

Biz daha fazla güzelliği diledik hep, iyiliğin taht sahibi olmasını, insanın özde kalmasını ve bu yüzden de bir şeyler düşündük, düşünmekle kalmadık bu yıl eyleme dökmeye karar verdik. 

Çünkü evsiz ve yersiz hisseden herkes sığınacak bir ev arar kendine ve dedik ki bir edebiyat evimiz olsun. Hafıza Edebiyat Evi dedik adına da. 

“Hafızamızda yerli şairlerimiz olsun” düşüncesi ile onları gerektiğinde anmak yaşamak hissetmek ve gerektiğinde de değerlerini bildiğimizi hissettirmek, onlarla buluşmak, sohbet etmek, dinlemek, dinletmek amacı ile hafıza demek istedik adına da. Şiir okuyarak, şiiri hissederek devam edeceğimiz bir patika yol açtık kendimize şu ağır yaşamda ve heybemize kıymetli şairlerimizi de alarak izimizi bulan olsun diye kırıntılarını amatörce bırakmaya karar verdik. 

“Amatörce çırak paylaşımları” yapacağımız bu oluşumda amacımız nefes almak olacak. Edebiyata sevdalı birkaç yoldaş olarak şiiri yolumuz bildiğimizden beri, ustaların ışığında ilerlemeye çalıştık da hep; bizim o ustaların saf ışığına daha çok ihtiyacımız var şimdi demek çünkü insanın değerini en çok da hayattayken vermek gerek!

Etiketler: kuşmartıöyküşairşiir
Tüge Dağaşan

Tüge Dağaşan

"ve güneş doğarken hiç umut yok mu umut umut umut... umut insanda" Nâzım Hikmet Ran

Sükût Zamanları
Tüge Dağaşan

Sükût Zamanları

Tüge Dağaşan
30 Aralık 2025
Camera Obscura ve Perde!
Tüge Dağaşan

Camera Obscura ve Perde!

Tüge Dağaşan
18 Aralık 2025
Absürt Hayatlarımıza Hoş Geldik
Tüge Dağaşan

Absürt Hayatlarımıza Hoş Geldik

Tüge Dağaşan
12 Aralık 2025
Yarım Canlar Destanı
Tüge Dağaşan

Yarım Canlar Destanı

Tüge Dağaşan
2 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.