• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cumartesi, Mayıs 17, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
27 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER DÜNYA

Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı ilan edildi

Kılıçdaroğlu “Türkiye’nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır" dedi.

Gazedda Gazedda
6 Mart 2023
Okuma Süresi: 6 dk
A A
Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı ilan edildi
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Türkiye’de CHP lideri Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı oldu. Diğer partilerin genel başkanları ise cumhurbaşkanı yardımcısı olacak.

Ankara’daki görüşme trafiğinin ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tekrar Altılı Masa’ya dahil oldu. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi’ne geldi.

Saat 14.00’da başlaması planlanan toplantı görüşme trafiği yüzünden 16.00’da başladı. Toplantı sürerken Saadet Partisi Genel Merkezi’ne büyük Atatürk posteri asıldı.

Saadet Partisi önünde yapılacak açıklama için platform kurulurken binlerce kişinin Saadet Partisi önünde akşam saatlerine kadar bekledi.

Toplantının ardından liderler yoğun izdiham eşliğinde kalabalığın karşısına birlikte çıktı. Parti liderleri tek tek anons edilerek platforma çağırıldı.

Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu

Açıklamayı Millet İttifakı adına Temel Karamollaoğlu yaptı. Karamollağolu, Millet İttifakı’nın adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu açıkladı. Karamollaoğlu, “Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Hayırlı bir neticeyi elde ettik. Bugün buraya bir araya gelmemizin sebebini hepiniz biliyorsunuz. Burada sizi çok fazla tutmak istemiyorum. Bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı duyurmayı bir görev addediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu bizim Cumhurbaşkanı adayımız olarak kararlaştırdık. Görevin hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Partilerin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacak

Daha sonra söz alan Kılıçdaroğlu ise “Türkiye’nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası üzerine mutabık kalmış bulunuyoruz. Parlamenter sisteme geçiş sürecinde diğer partilerin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır” dedi.

İşte Millet İttifakı’nın parlamenter sisteme geçiş süreciyle ilgili anlaşması:

 

Kemal Kılıçdaroğlu kimdir?

Kemal Kılıçdaroğlu veya önceki adı ile Kemal Karabulut, 17 Aralık 1948 tarihinde Tunceli’nin Nazımiye ilçesinin Ballıca Köyü’nde dünyaya geldi.

Üniversite eğitimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde alan Kılıçdaroğlu burada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile sınıf arkadaşıydı.

Mezuniyetinin ardından Hesap Uzman Yardımcılığı göreviyle kamuda çalışmaya başlayan Kılıçdaroğlu 1992 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne geçti. Genel müdürlük yaptığı bu dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha sonraki yıllarda Kılıçdaroğlu’nu hedef almasına neden olacaktı.

Kılıçdaroğlu döneminde SSK’nın zarar ettiğini savunan Erdoğan mitinglerinde sık sık bu konuyu işledi. Kılıçdaroğlu ise kendini “Benim dönemimde açığın; 42 milyar lira olduğu söylendi sayın bakan tarafından. Bu hükümetin, hükümetlerin bütün dönemlerine bakıyorum; 292 milyar 804 milyon lira” ifadeleriyle savundu.

Siyaset yılları

Kılıçdaroğlu 1999 yılında emekli olduktan sonra siyasete atıldı.

Demokratik Sol Parti’den (DSP) milletvekili olmak isteyen Kılıçdaroğlu 1999 seçimlerinde Bülent Ecevit tarafından aday gösterilmedi.

2002 yılında bu sefer Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile şansını deneyen Kılıçdaroğlu İstanbul mileltvekili seçildi.

Bayka’a itiraz

2004 yerel seçimleri sonrasında; CHP’de Baykal yönetimine karşı itirazlar da yükselmeye başladı. 30 milletvekili bir araya gelerek “İktidara Yürüyüş Hareketi” başlıklı bir bildiri yayımladı.

Bildiriye imza atanlar arasında Kemal Kılıçdaroğlu da vardı. Bildiri, genel merkezin tepkisini çekti, ancak Kılıçdaroğlu yine de 2007 Türkiye genel seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak Meclis’te yerini aldı.

Çalışkanlığı ve yolsuzluk üzerine araştırmalarıyla dikkat çeken Kılıçdaroğlu bu dönemde Baykal tarafından grup başkanvekiliğine seçildi.

Gökçek yayını

Daha sonra görevinden istifaya zorlanan eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek de bu günlerde Kılıçdaroğlu’nun hedef aldığı isimler arasındaydı.

Kılıçdaroğlu, 17 Aralık 2008 tarihinde canlı yayında Gökçek ile karşı karşıya geldi. Yayının ardından Kılıçdaroğlu’na yönelik ilgi arttı.

Deniz Baykal, tartışmaya ilişkin, “Aldığım izlenimler, Kemal Bey’in her zaman olduğu gibi makul, haklı ve etkili bir konumda olduğudur” dedi.

Milletvekilliği görevini 7 yıl yürüttükten sonra 2009 yılında CHP adına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan Kılıçdaroğlu bu seçimde yüzde 36 oy aldı. Ancak AKP adayı Kadir Topbaş yüzde 44 oy ile seçimi kazandı.

Genel başkanlık dönemi

Dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın gizli kaydedilmiş görüntülerinin çıkmasıyla istifaya sürüklenmesinin ardından 2010’da CHP’nin 33. Olağan Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu partinin yeni genel başkanı oldu.

2011 Türkiye genel seçimlerinde yüzde 26 oy alınması sonrasında bu sefer Baykal’a yakın isimler kurultay talebini dillendirmeye başladı, ancak başarılı olamadı.

Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı

2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ile birlikte Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesi kararı CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirileri de beraberinde getirdi.

Seçimde İhsanoğlu yüzde 38,44 oy alırken Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51,79 ile cumhurbaşkanı seçildi.

İhsanoğlu’nun seçimini kaybetmesinden sonra CHP içinde Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirilerin dozu da arttı.

İstifa talebi

12 Ağustos’ta Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, seçim sonuçlarını gerekçe göstererek Kılıçdaroğlu’nun istifasını ve olağanüstü kurultayın toplanmasını talep etti. Tarhan’a, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İstanbul Milletvekili Nur Serter ve Mersin Milletvekili İsa Gök de destek verdi.

Kılıçdaroğlu gelen tepkiler üzerine olağanüstü kurultay için çağrı yaptı. 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen kurultayda eski grup başkan vekili ve Yalova milletvekili Muharrem İnce’yle yarışan Kılıçdaroğlu tekrar genel başkan seçildi.

CHP bu defa ulusalcıların tasfiye edildiği iddialarıyla çalkalanmaya başladı.

‘Yenilikçi kanat’ olarak adlandırılan grupla ulusalcıların mücadelesinde kazanan ekip ‘yenilikçiler’ oldu.

Bu süreçte Birgül Ayman Güler, Emine Ülker Tarhan, Süheyl Batum gibi isimler partiden adım adım uzaklaştı.

İhsanoğlu ise 2015 Türkiye genel seçimleri’nde MHP’den adaylığını koyarak İstanbul milletvekili oldu.

Dokunulmazlıkların kaldırılması

2016’da dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla sonuçlanan süreç de Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirilerin başında geliyor.

6-8 Ekim 2014’deki Kobani eylemleri nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı suçlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 Mart 2016’da parlamentoya “Dokunulmazlıkları kaldırın” çağrısı yaptı.

Anayasa değişikliği, 20 Mayıs 2016’da yapılan ikinci tur oylamada kabul edildi.

Dönemin HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu çok sayıda HDP milletvekili ve parti yöneticisi 4 Kasım 2016’da tutuklanarak cezaevine konuldu.

Adalet yürüyüşü

CHP’li Enis Berberoğlu da dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili davada 25 yıl hapse mahkum edilerek tutuklandı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu tutuklamayı protesto amacıyla 15 Haziran 2017’de Adalet Yürüyüşü başlattı.

Ankara’da Güvenpark’ta başlayan yürüyüş 9 Temmuz 2017’de Maltepe’de düzenlenen miting ile sona erdi.

İttifaklar dönemi

16 Nisan 2017 tarihindeki referandum ile kabul edilen Anayasa değişiklikleri Türkiye’de yeni bir dönemin başlangıcı oldu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte siyasette ittifaklar dönemi başladı.

24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde 5 Mayıs 2018 tarihinde CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti bir araya gelerek Millet ittifakı’nı kurdu.

Öte yandan CHP ve İYİ Parti 12 Aralık 2018 tarihinde 2019 yerel seçimlerinde de güç birlği yapma kararı aldı.

Bu birlik başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çok sayıda ilde CHP’nin belediye başkanlıklarını kazanmasıyla sonuçlandı.

Çubuk saldırısı

2019 seçimlerinde yaşanan başarının ardından iktidar kanadı Kılıçdaroğlu’nu daha çok hedef almya başladı.

21 Nisan 2019 tarihinde, sözleşmeli er Yener Kırıkçı’nın cenazesine katılmak için Ankara’ın Çubuk ilçesine giden Kılıçdaroğlu burada saldırıya uğradı.

Kılıçdaoğlu, yumruk ve tekmelerle kendisine saldıran kalabalık arasından korumaları ve partililerin korumasıyla uzaklaştı.

Bianet, Gazedda

 

 

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı
DÜNYA

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı

Gazedda
23 Mart 2025

Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası'nda ortak çıkar ve sorumluluk kapsamında “barışı gözetecekleri” açıklaması yaptı.

Devamı içinDetails
“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”
DÜNYA

“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”

Gazedda
23 Mart 2025

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP'li yetkililerle görüştü. Bakırhan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ortak açıklama yaptı. 

Devamı içinDetails
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin
DÜNYA

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

Gazedda
23 Mart 2025

Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yürütülen yargı süreci bir adli işlem değildir. Tam bir yargısız infazdır" mesajı yayımladı. 

Devamı içinDetails
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor
DÜNYA

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Gazedda
23 Mart 2025

Oğuz, "Hem normalleşme, hem de ‘terörsüz Türkiye’ sürecinde Erdoğan’ın hem devlet içindeki çeşitli klikleri hem de muhalefetin farklı kesimlerini birbirine karşı harekete geçirip ortaya çıkan tepkiler üzerinden hegemonya kurmak istediğini...

Devamı içinDetails
ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz
DÜNYA

ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

Gazedda
21 Mart 2025

Daha önce "diğer ülkelerin iç karar alma süreçleriyle ilgili yorum yapmıyoruz" diyen Washington'dan Türkiye'de yaşananlara ve İmamoğlu'na dair bir açıklama daha geldi.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce
Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz

Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz

2 ay önce
Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

2 ay önce
Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

2 ay önce
Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.