İngiltere’nin Avrupa ve Kuzey Amerika Konularından Sorumlu Bakanı Stephen Doughty Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde AKEL ve CTP ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman da, İngiltere’nin Avrupa ve Kuzey Amerika’dan Sorumlu Bakanı Stephen Doughty ve beraberindeki heyetle görüştü. Stephen Doughty’ye İngiliz Yüksek Komiseri Michael Tatham eşlik etti. Görüşmede CTP MYK Üyesi Muhittin Tolga Özsağlam da hazır bulundu. Görüşmenin ardından CTP’den herhangi bir açıklama yapılmadı.
STEFANU: YAPICI BİR GÖRÜŞME
İngiltere’nin Avrupa ve Kuzey Amerika Konularından Sorumlu Bakanı Stephen Doughty ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu ise yaptığı açıklamada “yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Sayın Doughty ile 2022 yılında İşçi Partisi Milletvekili olarak Kıbrıs’ı ziyaret ettiğinde de bir araya gelmiştik, bugünkü görüşmemizle yıllardır devam eden tanışıklığımızı ve iletişimimizi tazelemiş olduk” dedi. AKEL heyetinde Milletvekili Aristos Damianu ve Dışilişkiler Bürosu’nda Vera Palikarpu yer aldı.
Cenevre’de yapılacak gayrı resmi toplantı öncesinde var olan beklentileri ve perspektifleri de göz önünde bulundurarak Kıbrıs sorunu hakkında görüştüklerini dile getiren Stefanu “Kabul etmemiz gerekir ki, beklentiler düşük ama en azından Kıbrısrum tarafı olarak her türlü çabayı göstermemiz ve girişimlerimizle, önerilerimizle ve yaklaşımlarımızla Cenevre buluşmasından olumlu bir sonuç çıkması için çalışmamız gerektiği görüşündeyiz” diye konuştu.
“Bir sonuç alınamaması Kıbrıs sorunu açısından yıkıcı olacaktır. Ancak Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs sorunundaki hareketliliğin canlı tutulması ve müzakerelerin devamı için çıkmazın aşılmasına yol açacak bir perspektifin olması için her türlü çabayı göstereceğini düşünüyorum” sözleriyle açıklamasına devam eden AKEL Genel Sekreteri Stefanu Crans Montana’da kesintiye uğrayan müzakerelerin kalınan yerden devam ettirilmesi, müzakere müktesebatının ve varılan bütün uzlaşıların korunması ve Guterres Çerçevesi’nde henüz sonuçlandırılmamış konuların görüşülmesi yönündeki AKEL’in görüşünü İngiliz Bakan Yardımcısı’na ilettiğini söyledi.
Aynı zamanda Cenevre’de olabilecek gelişmeler ve atmosferle bağlantılı olarak, Kıbrıs sorununun özünün görüşülebilmesinin yolunu açacak bir yol haritasının Cenevre buluşmasında tartışılabileceği yönünde AKEL’in görüşünü Bakan Yardımcısı’na da ilettiğini belirten Stefanu müzakereler yapılmadan ve Kıbrıs sorununun özü görüşülmeden bir çözüme ulaşılmasının mümkün olmadığının da altını çizdi.
Ulusal Konsey’in son toplantısında Sayın Hristodulidis Cenevre perspektifinden söz ettiğinde kendisine AKEL’in de Cenevre’ye gidereceğini belirttiğini söyleyen Stefanos Stefanu “AKEL’in birinci ve belirleyici önceliği Kıbrıs sorununun çözümüdür, işte bu nedenle muhalefetteki bir parti olsak da çözüm yönündeki her çabayı desteklemek istiyoruz” dedi.